Lidt af hvert om stort og småt i Champagne/A bit of this & a bit of that with bubbly regards from Champagne
31 May, 2007
Skyhigh prices of champagne soils
Some weeks ago we tasted 10 different French sparkling wines on a covered veranda in the outskirts of the village of Trépail. Everything was green on the other side of the wet panorama windows. On top the forest, then the Chardonnay- and Pinot Noir-vines of our hosts and just on the other side of the glass, the lawn of the couple.
A lawn that is definitely too small for soccer, but they will manage to fit in a game of crocket on their green slope. They must like grass a lot, couldn't help thinking it. Or maybe they just really have plenty of vines, since the grass actually grow in champagne soils, that are the most expensive square meters of farming soils, you can find in France.
Average prices of soils
The average price has grown 8,3 percent in one year. The department of Marne, where we live, is the most expensive at 665.000 euro per hectare. The average price for all five departments with champagneland is 627.000 euro per hectare.
But since this is average prices, some hectares are sold for a million euros, others thus for less. The most expensive AOC-land outside Champagne is in Alsace, where hectares for vines are sold for an average of 133.700 per hectare. Ordinary land for farming cost 4.740 euros per hectare.
The very strong demand for champagne pushes the prices of land to the skies, and probably only rich champagnehouses would have enough money to pay the costs these days.
The numbers are from FNSAFER (la Fédération nationale des sociétés d'aménagement foncier et d'établissement rural).
Read more about the prices here.
Skyhøje jordpriser
For nogle uger siden smagte vi 10 forskellige franske boblevine med bobler på en overdækket terrasse i udkanten af landsbyen Trépail. Alt var grønt på den anden side af de regnvåde panoramaruder. Øverst skoven, derpå vores værters Chardonnay og Pinot Noir-vinstokke og nederst og tættest på terrassen, parrets græsplæne.
Den er oplagt for lille til at spille fodbold på, men de kan nok godt lige finde plads til et spil kroket på deres skrånende grønne flade. De må holde af græs. De må virkelig holde af græs. Eller også har de bare rigelig rigtig mange vinstokke, for græsset vokser på champagnejord, som i øjeblikket er de dyreste kvadratmeter landbrugsjord, man kan støve op i Frankrig.
Jordpriserne i snit
Den gennemsnitlige pris er steget 8,3 procent på et år. Den er højest i departementet Marne, hvor vi både bor og dyrker vin, nemlig 665.000 euro, og den samlede gennemsnitspris for alle fem departementer med champagnejord er 627.000 euro per hektar.
Man da der er tale om gennemsnitspriser, bliver nogle hektar solgt til en million euro, og andre derfor for væsentligt mindre. Den dyreste AOC-jord udenfor Champagne ligger i Alsace, hvor vinhektarerne går for i snit 133.700 per styk. Almindelig landbrugsjord koster til sammenligning 4.740 euro per hektar.
Det er det utroligt stærke salg af champagne, der driver jordpriserne så højt op i skyerne, at man kan sætte ret rimelige spørgsmålstegn ved, om der overhovedet findes ret mange købere til andet end få, sagnomspundne hektar.
Tallene stammer fra FNSAFER (la Fédération nationale des sociétés d'aménagement foncier et d'établissement rural).
Læs mere om priserneher.
29 May, 2007
Kina som fremtidens marked
I øjeblikket sidder Kina meget centralt i manges fokus. Det er et år siden, at verdens næststørste gruppe for vin og spiritus, Pernod Ricard, meddelte, at man var på vej til Kina med cognac, whisky og champagne. Som sagt så gjort.
I første omgang har gruppen koncentreret sig om at sælge cognac til den del af den nye generation af kinesere, der har penge til vestlige mærkevarer. Nu kommer turen til whisky og champagne, hvilket for Pernod Ricards vedkommende er mærkerne Mumm og Perrier-Jouët.
En af avisen Le Mondes journalister har besøgt Pernod Ricards kinesiske forpost, og skriver bl.a., at tendensen mellem 2000 og 2005 er, at forbruget af den lokale hvide alkohol på basis af durra er faldet syv procent. Til gengæld er markedet for importeret spiritus vokset 31 pocent. Den lokale spiritus sidder dog stadig på en meget stor del af markedet med 59 procent mod vestlige mærkers beskedne ene procent.
Pernod Ricard er den største, vestlige gruppe i Kina (42 procent), fulgt af Moët Hennessy (17 procent)og Rémy Cointreau (otte procent), skriver Le Monde. Læs også Champagnes kinesiske drøm
Pernod Ricard er et glimrende eksempel på en virksomhed med et oprindeligt meget fransk produkt - den sydfranske lakridslikør, anisette - der har taget store skridt ind i globaliseringens tidsalder, og udviklet sig fra et hjemmesalg på 83 procent til i dag at hente blot 10 procent af sin omsætning i Frankrig. Asien tegner sig i dag for 26 procent af koncernens samlede salg. Udover Kina samler det japanske og det indiske marked normalt også en del interesse.
28 May, 2007
Spark fremad i første kvartal
Champagneflaskerne stryger fortsat afsted.
De første tal for 2007 melder om en stigning på 8,9 procent i årets første fire måneder sammenlignet med året før. Vel at mærke en periode, der normalt ikke er sæson... Hos os er det selvfølgelig altid sæson for champagne, hos kunderne har det traditionnelt snarere været jule- og nytårshøjtiderne.
I nogenlunde samme takt som væksten dukker der efterhånden også småkrigeriske meldinger op i de medier, der følger branchen.
Druerne til champagne er en knap ressource, der kan gå hen og blive den flaskehals, der kan lægge en dæmper på de glade salgstal i fald de store producenter og eksportører ikke kan følge med efterspørgslen. At plante mere vin er en løsning, man formentlig vil vælge, men som først vil få effekt på længere sigt.
I 2006 voksede især markederne udenfor EU. Læs mere her
27 May, 2007
Fuld blomst
Vores vinmarker står i fuld blomst, og det betyder, at vi nu kan sjusse os frem til den første sandsynlige dato for årets vinhøst. Den følger i snit 94 dage efter blomstringen.
Mit bud er derfor omkring den 20. august. Hvilket er fem dage efter den 15. som var CIVC's første og kvalificerede bud.
Vinmarker blomstrer imidlertid ikke på samme tid. Vores planter havde kun de første blomster ved fødderne i sidste weekend. Denne weekend blomstrer mindst halvdelen af planterne, og blomsterne sidder fordelt over hele planten.
Da jeg ikke ved ikke præcis, hvornår blomsterne er begyndt, vælger jeg derfor at lægge 90 dage til lørdag - i stedet for 94 - og når så uge 34, der begynder med den 20. august.
Vejret er i øvrigt langt fra optimalt. Mens vinen blomstrer, ønsker vi os varmt, tørt og stille vejr for at sikre så god en befrugtning som muligt. I stedet må vi nøjes med megen blæst, tordenvejr indi mellem med virkeligt store hagl og forholdsvis køligt vejr omkring de 15 grader.
"Det er aldrig godt, når vinen blomstrer i maj", lyder Alains yndlingscitat i øjeblikket. Han har hørt det fra nogen gamle - læs erfarne - vi får se.
Blomstrende Meunier, Loisy-en-Brie.
25 May, 2007
Særlige bobler til mor
Den nuværende Mors dag blev ifølge www.joyeuse-fete.com fastsat efter den 1. verdenskrig for at genbefolke Frankrig. Den er ved lov fastsat til den sidste søndag i maj. Hvis pinsen falder på samme dag, flytter mors dag til første søndag i juni som i år. (Mors dag wiki)
Man kan fejre mor på flere måder. Blomster selvfølgelig. Men man kan også give hende smukt lingerie, parfume eller champagne. Huset Pannier har lavet et særligt makkerpar til dagen: Boblerne er naturligvis lyserøde og de er - af uransagelige årsager - akkompagneret af en MP3-spiller i husets farver. Mor er nemlig moderne.
Far har også sin egen dag. Det er den 18. juni.
21 May, 2007
Blomsterne er begyndt
Vi har set årets allerførste blomster. Både Chardonnay og Meunier-vinen fremviste denne weekend hist og her de første, endnu ret små vinblomster.
Det er to uger siden, at årets første vinblomster blev indrapporteret til CIVC i Côte de Sézanne, som ligger noget sydligere end Côte des Blancs, hvor vi holder til. (Mere her).
De uanseelige gullige blomster sidder udelukkende ved plantens fødder, der altid er tidligst på den. Det er også her, man finder de tidligst udviklede knopper.
Også her i Verzy i Montagne de Reims, hvor der er flest af Pinot Noir-druer, er de første blomster dukket op allernederst på vinstokken.
Det betyder tre ting:
Til gengæld kan det være, vi kan sove længe næste weekend.
20 May, 2007
Alt er løftet (I)
Dobbelttråden bliver løftet og gjort fast i det første lille hak på hver jernpost.
Alt er løftet på vores to parceller med Meunier-vinstokke ved landsbyen Loisy-en-Brie i Champagne.
Vi har været så langt bagefter, at vi har forsøgt at slå tre fluer med et smæk og klare tre arbejdsopgaver på én gang.
- Épamprage (afstilkning)
- Relevage (løft)
- Palissage.
Det vigtigste disse to dage var at hæve trådene, og det nåede vi. Man må sige, det var på tide: Når rankerne fra en række, begynder at sno sig fast om naborækkens wirer, er det på høje tide at genindføre orden i geledderne. Ved at flytte dobbelttråden op i første krog opnår man samtidig at stænglerne bliver presset sammen ind mod midten, hvilket siden beskyttet dem bedre mod eventuelle stormskader.
Alain stikker stængler på plads mellem dobbelttråden.
Den manuelle del af arbejdet består udover at manøvrere trådene i at stikke stængler, der ikke er kommet med ind, op. De stængler, der endnu er for korte, må vi tilbage og stikke ind, når dobbelttråden skal hæves til andet og sidste hak. I løbet af en uges tid til to. Stænglerne vil hurtigt vokse sig lange nok, til gengæld kan blomstring lægge arbejdet stille i en uges tid. Læs mere om palissage her.
17 May, 2007
Franske bobler
Vi var i aftes til vinsmagning. Første halvdel af aftenen gik med 10 forskellige flasker med franske bobler. To forskellige champagner, nogle crémant'er og diverse andre.
Det interessante var selvfølgelig, om smagerne - næsten alle professionnelle, dvs. vinbønder, undervisere, en enkelt opkøber og mig, under oplæring - kunne genkende de to champagner blandt de andre.
Fire måder af lave bobler
En af de helt afgørende forklaringer på, om en flaske med bobler koster en eller 20 euro er, hvordan boblerne er kommet ned i flasken, og hvor længe den har befundet sig i flasken, inden den ryger i handlen.
Boblerne opstår på fire forskellige måder, og der er klasser til forskel:
- 1. Vins gazéfies: Stille vin tilsættes kulsyre.
Eksempler: Mousserende vine. - 2. Cuve close: Stille vin i lukket beholder tilsættes sukker og gær, den anden gæring finder sted i tank, og boblevinen overføres derpå til flaske.
Eksempler: Mousserende vine. - 3. Méthode rurale/ancestrale: Den oprindelige metode, hvor boblerne stammer fra restsukker fra første gæring, der derpå gærer anden gang helt naturligt. Traditionnelt i kolde områder, hvor kulde har stoppet første gæring.
Eksempler: Vin de Blanquette, Blanquette de Die, AOC Gaillac. - 4. Méthode traditionelle: I Champagne også kaldet Méthode champenoise. Den stille vin tilsættes gær og sukker og gærer anden gang på flaske, hvorpå flasken lagrer mindst 12 måneder (for crémanter) og mindst 15 måneder (champagne uden år) til 36 (årgangschampagne) måneder.
Eksempler: Champagne, Crémant d'Alsace, Bourgogne, Loire, Limoux, Die, Bordeaux og Jura.
De billigste flasker er produceret på en rent industriel måde af billige druer, og de dyre af gode druer efter traditionelle metoder. Dette valg afspejler vinens kompleksitet, boblernes karakter og behagelighed, smagens længde.
Synet er næsten nok til at genkende de billige og dårlige vine, som ikke har meget mere farve end vand. Næsten, for der var en undtagelse i en Clairette de Die, som ikke vakte megen glæde, men som levede op til det, man kan forvente af den. Det er en såkaldt varm vin (fra Sydfrankrig) og derfor uden syrlighed og med stor sødme. Man kommer ikke meget længere væk fra champagne, som er denne aftens smageres udgangspunkt og daglige referenceramme.
De billige vine dufter og smager typisk af blomster og frugt (primære noter), og har intet spor af hverken den jord, hvori druerne er vokset (terroir), eller af de noter, der opstår i forbindelse med gæring (de sekundære) og lagring (tertiære). Dem finder man i de dyre flasker, champagnerne og de bedste crémanter. Heri finder man også de behageligste bobler, at drikke de billige boblevine er som at drikke sodavand med procenter. Naturligt gærede boblevine indeholder typisk færre bobler og procenter.
En brut til alle
Champagnerne blev fundet. Men jeg kan da godt afsløre, at ingen af eleverne følte sig fuldstændig skråsikker på, at det ville være muligt. Og også, at der herskede stor tvivl om, hvad der viste sig at være en Blanquette de Limoux.
Var den en champagne eller ej? Den var god, men det var også en særlig prestigeflaske, lagret i 24 måneder og af - må man formode - ekstra gode druer. Derfor bør den principielt drikkes op imod en champagne, der har samme karakter og ikke en champagne uden årgang.
Den sidste stod da også distancen.
Det ved jeg til gengæld ikke, om man kan sige om den første flaske champagne, vi smagte. En af verdens meste solgte brut'er. Personligt mener jeg jo nej. Men der er meget stor forskel på, om folk foretrækker en champagne med karakter eller ej, og derfor også glade og tilfredse kunder til begge flasker.
Vi smagte champagne, Clairette de Die, supermarkedet Leclercs mousserende vin, Saumur, Crémant de Bourgogne, Vouvray, Blanquette de Limoux og Crémant d'Alsace.
Liste over vine med bobler
Mousserende vine
- AOC Champagne,
- Crémant d’Alsace,
- Saint-Péray mousseux,
- Gaillac mousseux,
- Gaillac mousseux méthode gaillacoise,
- Montlouis-sur-Loire mousseux,
- Montlouis-sur-Loire pétillant,
- Vouvray mousseux,
- Vouvray pétillant,
- Touraine mousseux,
- Touraine pétillant,
- Crémant de Die,
- Clairette de Die méthode d’élaboration par seconde fermentation en bouteille,
- Blanquette de Limoux,
- Blanquette méthode ancestrale,
- Crémant de Limoux.
Vinene kan enten være effervescents eller pétillants. Champagne og crémant hører til de første, fordi de har et tryk på over tre atmosfærer i flasken. Pétillants har et tryk på mellem 1,25 og 2,5 atmosfærer.
En forskel på champagne og andre mousserende vine er, at man til champagne presser 160 kilo druer for at få 100 liter druemost. Til andre mousserende vine presser man druemost af 130 kilo druer.
15 May, 2007
Frankrigs mindste vingårde
Min svigermor lå inden pensionen lunt i mellemklassen med sine tre hektar vin. Den gennemsnitlige vinbedrift i Champagne udgør nemlig bare 2,72 hektar. Dette beskedne areal gør områdets bedrifter til de mindste indenfor vin i Frankrig.
Og så er der endda langt fra de største på flere hundrede hektar til de mindste på mindre end en halv, som omfatter en tredjedel af bedrifterne. 15 procent råder over en halv til en hel hektar. De fleste af disse ejere er deltids vinbønder. Jeg arbejder på at opnå samme status i øjeblikket.
En tredjedel i mellemklassen
En anden tredjedel af ejerne råder over mellem tre og ti hektar. Endelig ejer en stor femtedel - 22 procent - mere end 10 hektar. I denne gruppe befinder nogle af de større og mindre champagnehuse sig. Firmaer som Veuve Clicquot-Ponsardin (LVMH) og Louis Roederer ejer således rigtig mange hektar.
Vi dyrker selv en smule mere end en hektar, og hører derfor til blandt de ret små. Man regner med at skulle op på mindst en hektar - gerne mere - for at kunne leve af sine druer.
Vores to parceller - en til Alain, en til mig - tilhører de knapt 300.000 parceller, som udgør Champagnes omkring 32.000 hektar vin. Bedrifterne i departementet Marne er de mindste med i snit 2,45 hektar og lidt større i departementerne Aube - 3,62 hektar i snit - og Aisne - 3,65 hektar i snit.
Tallene er de seneste, officielle tal fra landbrugsstatistikken Agreste, og de er fra efteråret 2005.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
14 May, 2007
Første løft
Den øverste mark er løftet, og vi er nu i gang med den nederste.
Temperaturerne er faldet til lidt mere almindelige grader i maj - omkring de 15, og noget varmere, når solen finder vej gennem skyerne - vejrudsigterne lover ustadigt vejr. Risiko for regn og det, der er værre: Hagl og storme. Begge kan forårsage store ødelæggelser i vinmarker. Alain har besluttet sig for at løfte trådene for at minimere ulykker, forårsaget af dårligt vejr.
De ældste af vinrankerne har vokset sig et pænt stykke over en meter, og begynder at gøre rækkerne ufremkommelige, når deres gribetråde vikler sig rundt om hegnet i næste række. Når de hænger så frit, er de mere udsatte for ødelæggelser, enten af vejret eller når traktorerne passerer.
Den dobbelte tråd løftes fra jorden op til første hak på jernpælene.
Vinen vokser ved et støttehegn, der er konstrueret således, at det er muligt at presse stænglerne ind mod midten med en dobbelttråd, man hægter fast på hver enkelt jernpæl. Når vinrankerne om et par uger har vokset sig endnu længere, kan vi løfte dobbelttråden til næste hak på jerntråden. Derefter vil vi sætter små plasticklemmer på, der holder dobbelttråden sammen og dermed stænglerne på plads.
Det er et enkelt og godt system, hvis man anvender det rigtigt. Det vil sige løfter sin tråd på det rigtige tidspunkt, når stænglerne er så lange, at de bliver samlet med op. Ryger de ved siden af, skal de proppes ind manuelt, hvilket kan give en masse ekstra arbejde.
Dedikerede eller blot almindeligt interesserede læsere kan sammenligne udviklingen med sidste år her.
Vinrankerne er adskillige steder på vej til at hægte sig fast i naborækken, hvilket bestemt ikke er meningen. Det skal være så let som muligt at gå op og ned, når man arbejder i vinen.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
Kuldens bekrigere i det grønne
Et højst usædvanligt syn har mødt os gennem nogle uger ved landsbyen Avize.
Lamperne bliver sat ud i vinrækkerne på disse helt fladtliggende parceller. De bliver tændt i nætter, hvor der er risiko for frost. En normal risiko til cirka så langt ind i maj, som vi er nu.
Det helt usædvanlige syn er, at se lamperne næsten helt dækket af lange vinranker. Fordi vinen er så tidligt udviklet som tilfældet er i år.
Sådan er vi vant til at se lamperne præsentere sig. Dette billede er fra marts 2005 fra en anden flad parcel ved Avize.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
11 May, 2007
Tidlig høst ventes i Champagne
Allerede i sidste uge blev de allerførste blomster set i Côte de Sézanne (Læs mere her.) Siden er flere kommet til - dog ikke hos os - og man får normalt det første fingerpeg om en sandsynlig høstdato ved at lægge 100 dage til.
Holder direktørens kvalificerede gæt stik, vil det være næsten fem uger tidligere end normalt. Der er aldrig tidligere høstet så tidligt i Champagne, skriver l'Union.
Kooperativernes skjulte guld
Kooperativerne har til gengæld gennem deres medlemmer direkte adgang til de druer, som champagnehusene sukker efter i en tid, hvor salget af champagne kun vil fremad. De sidder med andre ord på en fornuftig del af regionens druer, så den, der kommer med penge til produktudvikling og marketing, må have ganske gode muligheder for at forøge kvalitet og dernæst indtjening ganske gevaldigt.
Forleden skrev jeg om Edmond Rothschilds nylige alliance med kooperativet "Goutte d'Or" i Vertus.
Det skal blive spændende at se, om der kommer flere af den slags samarbejder, og bestemt også, hvilken betydning det kan få for leverancer af druemost og stille vin til de store champagnehuse, der jo er afhængige af at købe langt de fleste af deres råvarer fra små vinbønder og kooperativer.
Enkelte champagnekooperativer markedsfører og udvikler deres produkter i højere grad end gennemsnittet. Det indlysende eksempel er Nicolas Feuillatte, der på 30 år har udviklet sig til en mærkevarer lig champagnehusene. Mailly Champagne er et landsbykooperativ i landsbyen af samme navn, der også markedsfører og sælger sine produkter mange steder i verden. Undtagelserne findes altså. De er blot ikke ret mange. Endnu
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
10 May, 2007
Sen beskæring på retur
"Den bedste beskæring finder sted i marts", og "Man beskærer først efter Saint Vincent", i slutningen af januar, hører til god takt og tone i vinparcellerne her. Jeg lærte det så sent som på beskærerkurset for halvandet år siden. Men spørgsmålet er, hvor mange år det endnu vil holde stik.
I Côte des Blancs har vi set, hvordan beskæring ofte begynder tidligere end i Montagne de Reims, ikke dage, men både uger og ligefrem måneder før. Chardonnay-vin, som der er flest af i Côte des Blancs, skyder godt nok tidligere end Pinot Noir, som der er flest af i Montagne de Reims. Men forskellen regnes i dage, aldrig i måneder.
Tredobbelt timeløn
I år tilbød et af de store champagnehuse op til tre gange den normale timeløn for at blive færdig med deres beskæring på et tidspunkt, hvor den nødvendige arbejdskraft var i gang med andre opgaver. Det skete, fordi vinstokkene med det foreløbigt varme vejr i 2007 er usædvanligt tidligt udviklet.
Det er derfor nærliggende at antage, at beskæringen nu også her i området vil begynde væsentligt tidligere allerede fra den kommende sæson.
Vi vil også selv overveje, om ikke den strategisk rigtige begyndelse snarere ligger før end efter jul. Omend vi dyrker Meunier, som er den senest udviklede af de tre druetyper.
Men i øvrigt er tidlig beskæring et mindre sjældent syn i Côte des Blancs, hvor folk til tider begynder så tidligt som i oktober. Her i Montagne de Reims så vi for bare to og tre år stort set ingen, der begyndte før efter nytår.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
09 May, 2007
Kælderlyd
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
08 May, 2007
Farvel til flere stilke
Alain har været afsted i vinen igen i dag for at fjerne overflødige skud. Fire rækker blev det til, inden regn satte en stopper for yderligere anstrengelser. Der skal virkelig stor nød til, før han arbejder i regnvejr. Læs mere om afstilkning.
Vejret er skiftet til noget mere almindeligt for begyndelsen af maj. Pæne temperaturer omkring de 15 grader, men med flere skyer, mere vind, mere regn. Allerede fra næste uge kan det varme vejr dog vende tilbage igen.
Vi regner med at blive færdig med at afstilke i den øvre parcel samt forhåbentlig nå en ordentlig bid af den nederste i løbet af den kommende weekend.
Den sidste udestående i øjeblikket er at sprøjte for ukrudt. Det skyder lystigt, men alligevel ikke i samme tempo som vinen, der derfor har første prioritet.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
07 May, 2007
Rothschild rykker til Champagne
Målet: At producere champagne af høj kvalitet til eksport. I første omgang 20.000 flasker, på langt sigt vil det nye kompagniskab op på en halv million flasker. En dråbe i havet, når man sammenligner med det årlige salg på 320 millioner flasker.
Det nye selskab vil få domicil i Reims, mens produktionen fortsætter i Vertus. Hvad der kommer til at stå på etiketterne er endnu ikke helt afgjort. Men Baron Edmond Rothschild er blandt de sandsynlige muligheder. Ikke at forveksle med det allerede eksisterende mærke Alfred Rothschild, der tilhører Boizel Chanoine Champagne efter denne gruppes køb af Lanson International for halvandet år siden.
For en god ordens skyld nævner jeg lige, at vi befinder os blandt de 13.000 vinbønder i Champagne, der sælger druer videre til et af regionens 140 kooperativer. Nemlig "La Vigneronne", der også har hjemme i Vertus.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
06 May, 2007
Afstilkning
Status efter en weekends arbejde i solskin:
Når vinstokkene begynder at gro, er alle de knopper, der var usynlige i vinter, pludselig til at få øje på. Havde vi haft tid, kunne vi have knipset knopper af, inden de begyndte at blive til lange, uoverskuelige stængler. Men det har vi endnu aldrig haft i de snart fire år, jeg har boet i Champagne.
I stedet må vi nu hive de endnu bløde og derfor stort set føjelige stængler af. Det er stadig ikke for sent, blot vanskeligere, fordi den for årstiden imponerende mængde blade af ligeså imponerende størrelse hindrer det hurtige overblik, der er nødvendigt for at skelne mellem de vigtige, frugtbare stængler og de ufrugtbare gourmands.
Først på sæsonen er stænglerne grønne og bløde og nemme at hive af med hænderne.
Hvorfor al denne ulejlighed? Jo, det meste af det manuelle arbejde året rundt i vinen går ud på at afbalancere planten for at opnå en god balance mellem mængden af træ, blade og frugt. En passende mængde af hver af disse tre sikrer en stærk plante og en god modning af druerne.
Stængler hives af
Når vi fjerner stængler, holder vi dels mængden af blade, dels mængden af stængler, der senere vil blive til træ, på et godt niveau. Druerne skulle gerne allerede nu findes i den ønskede mængde, det er et af formålene med vinterens beskæring.
"Du skal ikke tænke så meget", siger Alain altid. Det sænker tempoet. Når man kan, er det ligesom at køre bil, erfaringen sidder i fingrene, og arbejdet foregår koncentreret og temmelig automatisk.
Hvis jeg arbejder på denne måde, kommer jeg til at fjerne stængler med druer, hvilket er strengt forbudt i denne mark, hvor vi foreløbigt ikke regner med at kunne levere den maksimale kvote af druer. Der er ikke frugter nok, og jeg får det helt skidt, når jeg opdager, at jeg alligevel ved en fejl er kommet til at fjerne en kommende klase. Ny i faget og derfor vældigt nøjeregnende. Men det sker jo. Selv i mit rimeligt langsomme tempo. Man undgår kun fejl ved aldrig at foretage sig noget.
Den hurtige metode til at fjerne stængler er at rense alle stængler på plantens fod med undtagelse af dem, der sidder på den modsatte side af den vandrette stamme, cordon'en. Det er nemlig de stængler, vi vil få brug for til vinter, når vi skal beskære den lille rachet ved plantens fod, den grenstump, som plantens foryngelse afhænger af.
Traktorer giver arbejde
Vi arbejder i den øvre parcel. Frostrisikoen spøger en anelse endnu, og da denne mark skråner, er den mindre udsat for minusgrader end den nedre, der er flad. Desuden regner vi med flere druer på den nedre, og vil derfor rense den til sidst.
Højst nedslående genfinder vi wirerne i den øverste mark ødelagte igen. Nærmere bestemt i de rækker, hvor traktorerne passerer. Trådene er i en dårlig tilstand, men nu hvor vinen vokser, er det ikke muligt at skifte dem. Alain må nødreparere, og det ser ud til at blive fast arbejde sommeren over efter hver traktorkørsel. De stopper først en måned før vinhøsten, normalt i august.
Solen klør
For mit eget vedkommende sidder jeg i dag - trods teoretisk set reparerende aftersun ovenpå en eftermiddag med solcreme anbragt alle de farlige steder: kinder, næse, hals - sidder jeg med øm næse og for første gang også kløe på hals og ved kraveben.
Jeg håber, at det skyldes gammel creme snarere end overfølsomhed overfor solen. Det er jo lidt svært at skrue ned for den store lampe, når man står under den, og i vinen får man virkelig nette doser af dagens vejr.
Dog og desværre ikke mine ben, der var pakket pænt ind i jeans. De kunne ellers godt trænge til at se solen. Ellers er de mere indstillet på afslapning. Vinrækkerne er 50 centimeter høje, og arbejdet foregår ved skiftevis at gå ned i knæ og skiftevis bøje sig nedover planten for at kunne se på den modsatte side. Jeg ender altid med at kravle fra plante til plante ind i mellem afløst af nogle minutter på bagen. Problemet er, at jeg bevæger mig alt for langsomt fra plante til plante i den stilling.
Der er en hel vifte af dårlige arbejdsstillinger i vinen, og afstilkning er ingen undtagelse.
Hvordan folk kan arbejde i vingårdene et helt liv uden at blive invalideret, er en stadigt større gåde for mig. Der er ingen fornuftige arbejdsstillinger, lige meget hvad man foretager sig. Vinpensionisterne medgiver da også gerne, at det er hårdt... men de er der da, og med en knaldgod fysik selv efter et langt liv i vinen.
Selv har jeg kun et par år i vinen bag mig, og det er ikke engang på fuld tid, så min fysik er ikke hærdet. Eneste trøst: Alain var også rigtig træt i morges, så selvom jeg sandsynligvis er den største svækling i familien, er jeg ikke helt alene.
Udestående: En tredjedel af den øvre parcel samt den nedre, der byder på mere arbejde, fordi den åbenbart ikke er beskåret lige så hårdt, og desuden er stænglerne hårdere end på den øvre.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
04 May, 2007
Første skridt ad bureaukratiets lange vej
Hvis min ansøgning bliver godkendt, vil jeg få et kort, der giver mig ret til at sælge vindruer her i Champagne.
Den nye parcel, som jeg skal drive, er ikke bundet af nogen kontrakt, og det skal den heller ikke. Vores plan er kun at sælge den mængde druer, der skal til for at finansiere champagnisation af resten. Det skal blive begyndelsen på vores eget lager af flasker, der forhåbentlig vil blive solgt under vores navn.
Først skal papirarbejdet på plads - det store, franske bureaukrati skal næres - og det skulle naturligvis have haft mad for længst. Med andre ord, jeg skulle have været registreret per 1. januar. Nu skynder vi os, og når det forhåbentlig alligevel.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
03 May, 2007
30 dages forspring
Vinstokkene er tidligt ude i år. Hårdnakket har jeg efterhånden længe gentaget mine "tre-fire uger" baseret på egne og von hörensagens iagttagelser. I dag greb jeg i stedet knoglen og spurgte sagkundskaben i teknisk afdeling i CIVC.
Det rigtige svar er 30 dage tidligere end gennemsnittet de seneste 30 år for Chardonnay-vinstokke og henholdsvis 20 og 22 dage for Pinot Noir og Meunier.
Og ikke nok med det: De allerførste blomster er spottet på Chardonnay-planter i den sydligste del af AOC-området, Côte de Sézanne.
Blomster stadig sjældne
Blomster er stadig sjældent, vi har heller ikke det, der ligner endnu. Men det, der skal blive til årets høst, er langt fremme, som det ses på disse Chardonnay-vinstokke, som Alains fætter passer.
De bor side om side med vores Meunier, der som altid er bagefter, ved landsbyen Loisy-en-Brie med en svagt skrånende eksponering mod syd.
Chardonnay ved Loisy-en-Brie, 1. maj 2007.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
01 May, 2007
På og af med trådene
Første maj holder alle fri i Frankrig. Dog ikke vinbønder i Champagne i dette vanvittige forår, hvor alt med stadig mere sikker hyppighed er en måned for tidligt på den. Det vil sige en måned tidligere end normalt.
Alain var i dag afsted for at tage trådene ned. De har været sat op for at mindske traktorens mulighed for at ødelægge trådene, der er i en meget dårlig tilstand i den øvre parcel.
Vinens korset
Vinen vokser ved et støttehegn, der er konstrueret således, at det er muligt at presse stænglerne ind mod midten med en dobbelttråd, man hægter fast på hver enkelt jernpæl.
Dog først, når vinrankerne har vokset sig lange nok. Indtil da får de lov at vokse, som de vil. Leve det frie liv.
Den dobbelte tråd har været gjort fast i hakket, Alain løfter den af og lægger den på jorden.
Planterne er nu så udviklede, at der ikke vil gå lang tid, før det bliver aktuelt at klippe topskuddene. Igen et arbejde, der normalt foregår i juni og da slet ikke i begyndelsen af maj.
På sin køretur i dag fra Verzy gennem Côte des Blancs til Loisy-en-Brie, hvor vores vinstokke gror, kunne Alain da også konstatere, at folk arbejdede overalt. Det vil sige, ikke kun weekendbønder - som os - men alle har travlt, fordi planterne gror i et uhyre tempo lige nu.
Chardonnay-planterne er langt fremme, Meunier er lidt langsommere, og i særdeleshed vores noget trist udseende cordon'er.
Processen ébourgeonnage er en saga blot, siger Alain. Det går ud på at pille overflødige knopper af, men der er ikke det, der ligner knopper tilbage. Stænglerne har allerede groet både 10, 20 og 30 centimeter, men er stadig så grønne og friske, at de nemt kan hives af. Det bliver formentlig næste weekends projekt at trimme.
Dedikerede eller blot almindeligt interesserede læsere kan sammenligne udviklingen med sidste år her.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.