26 April, 2005

Ricard vil sælge Mumm i Kina

To af Champagnes grande marques, Mumm og Perrier-Jouët, er blandt den perlerække af kendte vin- og spiritusproducenter, der venter på besked om, hvem der bliver deres nye ejere. Afgørelsen kan blive interessant for fremtiden.

I dag tilhører de to champagnemærker - hjemmehørende i henholdvis Reims og Épernay - Allied Domecq. Men den britiske gruppe er sat til salg for bedste bud, og det så i sidste uge ud til at komme fra den franske gruppe Pernod Ricard. 10,7 mia. euro for mærker som bl.a. Ballantine's, Malibu, Stolichnaya og Beefeater. Foruden champagnerne. Et køb, der vil gøre Pernod Ricard til verdens næststørste gruppe indenfor det vinøse felt, og partneren, Fortune Brands, til den fjerdestørste.

Men nu vil konkurrenterne også med i spillet. Den amerikanske gruppe Constellation Brands, verdens største indenfor vin, overvejer sine muligheder for at komme med et bud, og kæmpen, britiske Diageo, lurer i kulissen. Og Allied Domecq er ikke knibsk. Et bedre bud fra anden side kan i 11. time betyde, at Pernod Ricard mister byttet.

Lykkes det franskmændene at købe Allied Domecq, vil det samtidig blive Pernod Ricards adgangsbillet til champagneindustrien. I dag sælges Mumm og Perrier-Jouët primært på det franske og det britiske marked. Men sådan vil det ikke nødvendigvis blive ved med at være. Bestyrelsesformand Patrick Ricard, sagde forleden til Le Figaro, at planen er at beholde champagnemærkerne, fordi internationale kunder fra ikke mindst Kina efterspørger mere og mere af den franske prestigevin. Eksporten til den asiatiske gigant steg 86 procent sidste år, hvilket uanset udgangspunktet giver et interessant potentiale for udvikling.

Om Pernod Ricard så får lejlighed til at sælge Mumm i Kina vil vise sig senere på sommeren. I slutningen af juni skal aktionærerne i de to grupper tage stilling til tilbuddet, som så ventes at kunne afsluttes i slutningen af juli eller begyndelsen af august. Forudsat selvfølgelig at det ikke lykkes Constellation Brands at stikke en kæp i hjulet inden sidste akt.

Læs mere hos Independent, Bloomberg.com eller CNN, interview med Patrick Ricard hos The Telegraph eller tjek tal i den officielle eksportstatistik (PDF).

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: