12 June, 2006

Palissage i høj sol


Sommervejr i Champagne, Loisy-en-Brie i Côte des Blancs.

En weekend med middelhavstemperaturer er slut, første del af palissagen gennemført, og den kommende uge tegner foreløbigt så varm, at vi regner med at kunne afslutte arbejdet næste weekend.

Denne søndag middag bød på 35 grader på min svigermors solbeskinnede gårdsplads, så arbejdet i vingården måtte udskydes til de værste varmegrader var ovre efter kl. 15. I vinen er man virkelig overladt til vejrgudernes forgodtbefindende året rundt, især kolde vintre og bagende somre kan være nådesløse.

Klipning i gang
Vinen suger til gengæld til sig af strålerne, og vokser vildt og voldsomt. Den kompenserer i dén grad for det kolde forår, at vi nu er begyndt at afvente blomsterne og de allerførste fingerpeg om et høsttidspunkt. Så upræcise de end vil være.

Flere steder i Montagne de Reims men især i Côte des Blancs med de tidligt udviklede Chardonnay-vinstokke har traktorerne været i gang med den første barbering - rognage - som simpelthen består i at klippe toppen af vinstænglerne.

Vi afventer normalt blomstring først, men vores vin er næppe heller vokset helt lige så meget, da vi dyrker den senest udviklede type, der er mulig i Champagne, Meunier.


Alain løfter og stikker stængler på plads mellem dobbelttråden (palissage)

Når toppen er klippet, skifter vinen vækststrategi, og begynder at vokse i siderne i stedet for. De næste par måneder vil traktorerne derfor beskære sider i stedet for top, når de ruller gennem rækkerne.

Meunier og Chardonnay
I vingården i Loisy-en-Brie er det tydeligt, at vores Meunier ikke er helt så langt fremme som svigermors Chardonnay på parcellen ved siden af. Stænglerne er simpelthen ikke groet ligeså mange centimeter.

Alligevel er det på høje tid at løfte dobbelttråden op i den første krog. På turen gennem Côte des Blancs har vi da også kunnet konstatere, at vi må være stort set de sidste til at løfte i år. I Montagne de Reims er alle, vi kan se fra vejen, færdige, og i Côte des Blancs ligeså.

Vallée de la Marne kommer vi mindre jævnligt igennem, og det ville i virkeligheden være mere interessant, fordi Meunier-vinen er den fremherskende her. Men vi ved i hvert fald, at vores kusine med vin i bl.a. Vallée de la Marne planlagde at løfte for en uge siden.


Stængler med kurs den forkerte vej.

Skrøbelige stængler
Alain bliver helt træt allerede ved ankomsten, fordi de længste stængler allerede er godt på vej til at vokse over og gribe fat i nabohegnet, og det er bestemt ikke meningen.

Når de grønne grene er blevet så lange, er de sværere at hejse op uden ødelæggelser af de meget bløde og derfor skrøbelige stængler. Til gengæld er der langt færre, der falder udenfor.

At det er på høje tid at løfte viser sig blandet andet ved, at den traktor, der jævnligt kører igennem her for at sprøjte mod diverse sygdomme, allerede har beskadiget grene hist og her. Det er prisen for at være sent ude.


Tråden på jorden løftes op og gøres fast i den nederste krog.

Selvom Alain bliver helt fortvivlet, da han ser, hvor meget vækst der har været i vingården, lykkedes det alligevel er gøre arbejdet færdigt på mellem tre og fire timer. David er med, og det hjælper selvfølgelig gevaldigt på tempoet at være to om det.

Nærmest overophedede kommer de tilbage henunder aften. Første del af palissagen er slut. Hvis vejret holder, skulle grenene være lange nok til at vi kan løfte dobbelttråden op til næste krog allerede i næste weekend. Ved samme lejlighed vil vi anbringe de plasticklemmer, der skal holde de to tråde sammen og stænglerne på plads, efterhånden som vinen vil vokse sig mægtigere henover sommeren.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: