Marken er mejet, men det tager andre sig af. Vi plukker frugterne, og ryster også gerne vinstokkene let for at sno en krummet klase op så vi lettere kan finde stilkene og lande druerne uskadt i den sorte spand. Seks en halv dag senere sætter vi kursen hjemad med det allersidste læs og muntert dyt og båt.
Mostmålinger ved pressen bekræftede hvad vi allerede selv havde målt os til i køkkenvasken. Druerne version 2012 er naturligt søde nok til at nå op på den mængde alkohol (11,5% vol) vi ønsker efter at de har gennemført den første gæring.
Vi, vores 10 plukkere og nogle frivillige gæster plukkede 30 tons fra omkring 24.000 vinstokke, alle af god champagnefamilie. De grønne Chardonnay som gerne må nå over i det gullige med fint spredte fregner strøet ud over det transparente skind. De blå Pinot Meunier og Pinot Noir hvis ydre ikke ofte får en så ensartet flot og skinnende blank og sort kulør. Version 2012 af det årlige drama vi kalder vinhøst.
Alle klaser klar til klip
Aldrig tidligere i de sidste 10 år har vi kunnet instruere vores plukkere i at klippe alle modne klaser. I Champagne må vi normalt regne med at skulle styre uden om klaser der er ramt af råd. Gråskimmelen spreder sig ofte hurtigt i dagene efter høststart. Ikke version 2012.
Vi kunne med sindsro lade vores druer hænge. Give dem lidt mere tid til at slikke solskin om dagen og siden lade septembernatten efterfølgende køle dem ned. Noget nær perfekte forhold for frugt, og druerne kvitterede da også med stadigt mere frugtsukker kombineret med et fortsat højt indhold af syre. Præcis hvad vi søger for at lave god vin med lang holdbarhed.
Resultatet er lidt men godt. 30.000 tons er nok til at fylde 25.000 flasker champagne men det er stadig en tredjedel mindre end vi er vant til. Den første halvdel af året stod forhindringerne i kø. Forårsfrost fulgt af sommerhagl, kulde under blomstringen og siden svamp i form af vinmeldug og meldug. Sidst i juli besluttede en højere retfærdighed at lukke for årets rigelige ration af kalamiteter. De blev i stedet ekspederet på tvangsophold andetsteds, og vi kunne med glæde og stik mod forventning hente vores vinhøst hjem i en sjældent set høj kvalitet.
Vine til salg, vine på tank
I det efterår der altid trænger sig frem efter vinhøsten sælger vi stadig assemblage og rosé champagner der primært har rødder i vinhøsten 2007. Et tidligt og varmt år uden videre ballade. Vores årgangschampagner vil i løbet af efteråret skifte fra 2004 til 2005. Siden sidste efterår tilbyder vi også en omvendt assemblage, Noirs&Blancs, til dem der foretrækker en afrundet, frugtrig smag snarere end Traditionens rygranke syre.
Foreløbigt ligger de purunge vine fra 2012 på tank. Deres tilstand er kun akkurat ændret fra most til ny vin. De er endnu for unge og grønne, for lunefulde og omskiftelige til at det giver mening at indfange dem med ord. De har alligevel ændret sig ugen efter.
Først som efteråret bliver ældre og vinene mere stabile vil vi begynde at smage mere indgående på dem. Finde guldet forhåbentlig. De vine der indfrier håbet og den forventning vi næsten ikke tør men alligevel ikke kan lade være med at have: Drømmen om den store millésime, årgang 2012.
En god grund for os til at nyde et glas og slutte høståret med et gilde, måske en dans, og så lige et glas mere til det andet ben.
Høsthilsener Solveig Tange & Alain Gérard, september 2012.
PS Ikke for at tærske flere høstens langhalm, men jeg har netop sendt denne lille fortælling til diverse vinklubber, personalegrupper, venner og bekendte med flere, som vi har smagt champagne og forklaret vindyrkning til de sidste tre-fire år. Så syntes jeg også lige denne kunne bære en tur på denne blogvæggen.
No comments:
Post a Comment