Høsttid er også handelstid i Champagne.
90% af druerne dyrker folk som os. Til gengæld sælger store champagehuse 70% af champagnen.
Regnskabet går op fordi en masse vinbønder sælger en stor del eller hele deres høst videre. Typisk på lange kontrakter.
Men nogle druer er ledige på markedet. Ikke bundet af kontrakter eller til videresalg via en anden. Prisdebatter foregår normalt bag absolut lydtætte vægge. Der går et stykke tid før rygterne eventuelt når os.
Anderledes i år.
Få druer presser markedet
Færre druer plukket giver færre druer at handle med i et marked der i forvejen hurtigt bliver presset fordi AOC-jorden er ret begrænset. 34.000 beplantede hektar.
Nogle uger før høsten bekendtgjorde chefen for den største koncentration af champagnehuse - LVMH's Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug og Mercier -
at alle har mandat til at byde sidste års druepris op med i alt fire procent. Men allerede i 2011 meldte han ud at man ikke længere længere ville følge tidligere tiders solidariske én-for-alle-og-alle-for-en politik.
Da de fem champagnehuse udgør den største gruppe, kan de i praksis sætte prisen for alle andre, og det gør anderledes nas for ham med fem hektar, der som négociant køber yderligere druer til end for mastodonten, der i øverste led kontrolleres af Frankrigs rigeste mand.
Vi sælger druer
Vi er selv i druesalgsbranchen fordi de fleste af vores druer stadig er bundet af flerårige kontrakter. Vi sælger til vores kooperativ i Vertus, der sælger videre til de fleste af de store champagnehuse.
For husenes champagnepriser kan det kun betyde kurs opad. Vores egne vindruer ændrer ikke værdi af de andres handel. Så vi bliver indtil videre hængende hvor vi har været siden vi begyndte i 2009.
No comments:
Post a Comment