20 December, 2007

Højtidsbobler

December er højtid for god mad og vin. Derfor også højtid for sammenligner, anmeldelser og rådgivning af forvildede forbrugere, fortabt i indkøbsræs.

Det er interessant at følge slagets gang i franske blade. Store lækre magasiner har en tendens til at anbefale de samme gyldne navne, som reklamerer nærmest skamløst på de glittede sider. Tilfælde?

Næsten alle holder sig også fra deciderede smagninger, hvoraf læserne klart kan vurdere, hvad der falder i panelets smag, og hvad der er for ringe. Tilfælde?

Que Choisir - månedligt forbrugermagasin.
Syv flasker klarer sig op i den kategori, bladet betegner som god og veldoseret champagne med karakterer på 12 og 12,5 på en skala til 20. Bemærk, ingen når op i hverken det excellente eller meget store.

  • Charles Heidsieck, brut réserve
  • Fleury Père & fils, brut
  • Cristophe Lefèvre, cuvée de réserve
  • Veuve Émille, Grande Réserve brut
  • Vicomte de Castellane, brut
  • Piper-Heidsieck, brut
  • Gosset, brut excellence

    Et panel bestående af en prof-smager og flere degustateurs amateurs - hvilket kan oversættes til sådan noget som kendere, der dog ikke lever af at smage vin - har for Que Choisir blindsmagt i alt 65 såkaldte BSA'er - brut sans année, altså ikke årgangschampagner - til under 35 euro per flaske, og har udvalgt ovennævnte syv som de bedste.

    Fleury'en kan man rent faktisk købe i København hos l'Esprit du Vin.

    Bladet Le Point
    Vinjournalisten Jacques Dupont nævner overfor avisen l'Unions ugentlige side om champagne følgende champagner som de bedste, han har smagt i år. Hvilket dog ikke er det samme som en egentlig smagning som Que Choisirs.

  • Veuve Olivier (Trélou-sur-Marne, Aisne)
  • Gérard Cligny (Aube)
  • Heucq Père & Fils (Fleury-la-Rivière, Marne)
  • La Goutte d'Or: cuvée Napoleon (Vertus, Marne)
  • Saint-Gall: Extra-brut (Avize, Marne)
  • Alfred Gratien (Épernay, Marne)
  • Lanson: Noble Cuvée (Reims, Marne)
  • Mumm: Cuvée René Lalou (Reims, Marne)

    Hans favorit er Franck-Bonvilles: Les Belles Voyes (Avize, Marne).

    Det er et rigtig interessant udvalg, først og fremmest fordi det ikke ligner alle andres, og dermed formentlig reelt repræsenterer personlig smag og smagninger snarere end hvem, der har købt hvor mange glittede sider.

    Fordi champagner smager så utrolig forskelligt alt efter sammensætning, dosering, lagring og alder, finder jeg det altid mystisk, når jeg på champagnesider finder de samme tre, fem eller 10 flasker som toppen ud afet så utrolig varieret udbud, som Champagne kan stille med.

    Det bygger jeg blandt andet på mine egne smagsoplevelser og på hvordan de udvider sig med tid og udvalg. Men også på de kommentarer og det salg, vi selv har af forskellige champagnetyper. Forskellige mennesker har helt tydeligt forskellig smag, forskellige præference. Gudskelov og tak for det.

    Bladet Express
    Bladet har udvalgt de 100 bedste champagner blandt 400, og grupperet dem som aperitif/forret, hovedret, dessert og til enhver tid. Udvælgelsen er udført af det franske vinblad La Revue du Vin de France.

    Følgende champagner er fremhævet blandt de 100. Jeg formoder, at det betyder, at de er fundet ekstra gode i forhold til feltet. Ingen karakterer er dog vedhæftet.

  • Aperitif/forret: Duval-Leroy, Clos des Bouveries Authentis 2002
  • Hovedret: Jacquesson, extra-brut 1996
  • Dessert: Drappier, Grande Sendrée rosé 2002
  • Når som helst: Cedric Bouchard, Roses de Jeanne

    Le Figaro, konservativ avis med flere magasiner
    Huset har bragt flere artikler om champagne med anbefalinger i løbet af efteråret. Blandt andet også med præsentationer af 10 vinbønder. Det fremgår dog ikke, hvordan de er udvalgt. Flere af dem er temmelig kendte navne.

  • Champagne De Sousa & Fils: Brut réserve (Avize, Marne)
  • Champagne Tarlant: Rosé Zéro (Oeuilly, Marne)
  • René Geoffroy: Cuvée Expression Brut (Cumières, Marne)
  • Pierre Moncuit: Brut Hugues de Coulmet (Le-Mesnil-sur-Oger, Marne)
  • Agrapart & Fils: Champagne Grand Cru (Avize, Marne)
  • Egly-Ouriet: Grand Cru VP (Ambonnay, Marne)
  • Jacques Selosse: Grand Cru Brut Initial (Avize, Marne)
  • Mandois: Blanc de blancs 2002 (Pierry, Marne)
  • Déhu Pére & Fils: La Grande Réserve (Fossoy)
  • Larmandier-Bernier: Non dosé Terre de Vertus (Vertus, Marne)

    Le Figaro har også opført bunker af kendte cuvéer fra store huse, som jeg springer over i denne sammenhæng, fordi de alligevel ikke er rangordnet på nogen måde. Det er ovennævnte vinbønder heller ikke. Men i det mindste er der intet sammenfald mellem disse navne og helsides annoncer i magasinerne.
  • 6 comments:

    Anonymous said...

    Kære Solveig,
    ja, Roses de Jeanne kan man rigtig nok drikke nårsomhelst! Og den fås i Kbh.. Hos SKÅL, Randersgade 33, 2100 Ø.. Nå men. Har du en mailadresse, hvor man kan fange dig uden om bloggen? Vi kommer snart til panjeland, min mand og jeg, og tænkte at kigge forbi og hilse på, hvis du har tid.
    Mange hilsener
    Mia Rudolf

    Anonymous said...

    sorry but the English version of your blogg doesn´t work


    Gunter

    Sol said...

    Kære Mia

    Godt nytår og resten i håret... eller hvordan det nu er.

    Giv endelig lyd, når I kender jeres program og datoer, så kan vi sikkert finde ud af noget.

    Min mail er solvtang@yahoo.dk

    Mange hilsner
    Solveig

    Sol said...

    Hello Gunter

    I hate to say this, but I must admit that I have been lazy with my translations, they are not up to date. That's why the recent posts don't come up in English.

    The translations - eventually - will come, otherwise my husband cannot follow, what I write. But I'm terribly behind at the moment.

    I hope you'll be back anyway and find what interests you. In English.

    Best regards
    Solveig

    Anonymous said...

    Hi Solveig,

    better you spend your time on your vineyard than on your blogyard :-)

    As long as the English version does`nt work I have the chance to learn Danish

    Mange hilsener


    Gunter

    Sol said...

    Hi Gunter

    Good luck with the Danish studies then. If you are German or Austrian - I guess from your name - that may help you.

    I have met quite a few people, who were able to read my language as many many words have joined the language from Germany. Even my husband Alain claims, he's able to read some Danish, which is harder to believe.

    This is how I learned French by the way. I read all kinds of champagne-related material and books. Rather hard in the beginning - some of it still is - but I am able to read the top-litterature by now after three years.

    Best regards
    Solveig