15 March, 2013

En helt almindelig marts

 
Posted by Picasa
Tirsdag væltede sneen ned. Så deprimerende, at jeg faktisk ikke gad fotografere det. Sneen her er otte år gammel. Jeg har ikke set så meget sne i Champagne i første halvdel af marts siden 2005.

Men i år skulle det være. I fik allerede en antydning, da fnuggene endnu blot lå og råbte til hinanden. Faktisk gik dagen med sne fra morgen til nat.

By i snekaos
Som sædvanlig var byen Reims ét stort kaos, hvilket den er velkommen til at være. Når bare vi kan slippe. Den gik ikke tirsdag, endda selvom snefaldet var anmeldt i god tid af Meteo France.

Det tog halvanden time ekstra at bringe det ældste barn hjem fra øveaften, og dagens frokostgæster brugte flere timer på at knibe sig op gennem Ardennerne. Tirsdagen endte som endnu en af de dage, hvor det er en fordel at parkere nede i byen, fordi adgangsvejen var forvandlet til en skøjtebane med bratte stigninger, der forekom lidt for spændende selv for en firehjulstrækker.

Jo, vel er det koldt for fingre og tæer for dem, der går i vinen. Meen, forholdene var korrekte, som de siger på fransk. Det betyder: Det kan da godt være, du fryser din røv i laser, men vinen har ingen problemer endnu, så kom du bare ud ad vagten og kom i gang med at klippe dine daglige 250 vinstokke.

Jeg så nu ikke mange på arbejde i det fri den tirsdag. Selv er vi færdige med at beskære, men Alain kæmper da gerne og tog faktisk af sted for at binde op en lille tid. Heldigt for ham dukkede der en glemt prop-smagning op, som han kunne deltage i. For snevejret havde under alle omstændigheder vundet, og så var dagen ikke helt spildt.

Sne, skyer, sol og regn
Her i marts har der jo imidlertid været nogle enkelte lunere dage. Vinen er i den sidste del af vinterens hvilefase. Indeni er i hvert fald nogle af grenene nu grønne i stedet for brune og grå, men ingen synlig vækst i gang, og derfor bør de seneste dages frostkolde nætter ikke betyde problemer.

Onsdag og torsdag har budt på den sol af den forårsskarpe slags, der giver omgående trang til at pudse vinduer. En god del af sneen i dalen er væk, men på bjerget er livet ikke for den bøjede, og selv sneen er mere standhaftig, end noget andet sted vi kommer.

Alligevel holder jeg med foråret. Endda selv om fem-døgnsprognosen tillader sig at foreslå en smule mere med sne på. Der er nemlig mere regn og sol, og det er til gengæld ret almindeligt for marts.

No comments: