En vinbondes arbejdsplads set fra oven. Vi er cirka 14.000 der deler dette perspektiv som regel om efteråret.
Arbejdet går ud på at rulle langsomt gennem vinrækkerne. Henover den midterste og en række til højre og en anden til venstre gælder det om at spotte de store og små stubbe der tidligere har lagt rødder til en grøn og levende plante. Man misser især nemt dem i midten, og derfor kigger jeg - kvinden med benene på jorden - ekstra godt efter her.
Hobby eller halv tid
Alt i alt er der godt 33.000 hektar at kigge igennem for sygdom og elende i Champagne. En gennemsnitlig bedrift er ganske vist kun 2,5 hektar, så vi ligger akkurat over middel med vores tre.
Nu er hver anden bedrift imidlertid højst en hektar stor. For mange er vinbonderiet derfor en hobby. Ganske vist ret tidskrævende da en vinhektar betyder fire måneders manuelt arbejde om året, vinhøst ikke medregnet.
Da vi selv nåede op på en hektar - det var i efteråret 2006 - begyndte vi seriøst at overveje, hvordan vi kunne blive fuldtids vinfolk. Det blev vi så i 2009. Et par i vores familie har i stedet valgt at arbejde mange weekender og desuden er den ene part gået ned på halvtid i sit andet job. De nøjes til gengæld med at dyrke vindruer som bliver solgt videre.
Vi er således en del af en trend: Antallet af vinbedrifter i Champagne er vokset med 2,8 procent siden 2000. Modsat antallet af almindelige landbrug - et fald på 10,8 procent i området her. I resten af Frankrig kan man med et minus på mere end hver fjerde (26 procent) roligt tale om styrtdyk. Det generelle tal omfatter både vinbedrifter og almindelige landbrug.
Gensidigt afhængige
Her i Champagne er vinbønder og champagnehuse afhængige af hinanden, fordi vinbønder dyrker og ejer 90% af jorden, mens champagnehusene sælger 70% af champagnen.
Husene står klar i kulissen til at købe den meget dyre jord - fra en million euro per hektar - når ingen efterfølger kan overtage en bedrift. Eller flere ejere ikke kan blive enige om vilkårene for at fortsætte.
I øjeblikket har to procent af vinbønderne - svarende til 155 hektar jord - ingen umiddelbare efterfølgere. De forudser at deres bedrift vil forsvinde. Højst sandsynligt vil jorden ende som et stort champagnehus' ejendom. Kombinationen stor pengepung og mulighed for at tilbyde små ejere hjælp med vingårdens drift, så længe disse ønsker det, er svær at matche for mindre bedrifter.
Uanset hvem der dyrker druerne vil deres fremtid stadig være boblende champagne. Men variationen bliver nødvendigvis mindre i takt med vingårdenes koncentration på færre hænder. Også selvom antallet af vinbønder i øjeblikket er nogenlunde konstant.
Kilde: Tallene kommer fra Det franske Landbrugsministeriums Agreste-kontor. Den der er stærk i fransk kan læse mere .
No comments:
Post a Comment