11 November, 2012

Den københavnske våbenstilstand

 
Posted by Picasa
Danskere har stadig betydning i det franske. Det fik jeg bekræftet søndag. Har franskere også betydning i det danske?

For nogle af vores bekendte - siden seneste ferie - får spørgsmålet meget konkret indhold hvert år i den første del af november.

De skal nemlig gøre rent hos fransken.

På Assistens Kirkegård i København bor blandt så meget andet godtfolk også en flok franske krigergrave.

Mariannes hårde arm
Den der går op igennem den centrale allé med blikket mod venstre hvis de kommer fra Nørrebros Runddel - ellers omvendt - kan ikke undgå at få øje på fænomenet.

En lang bronzearm der på krigerisk og ret lang vis stikker ret op fra matriklens nedre gemakker. Det er vel så den danske udgave af Marianne, og hvert år den 11. november bliver hun udstyret med Tricoloren.

Det vil sige, hvis de franske ambassadefolk omgås deres flag på samme måde som deres landsmænd her, sker der ikke noget ved at hejse fanen flere dage i forvejen. Den må gerne blafre døgnet rundt. Det generer hverken Vorherre, Fanden selv eller franskmanden. Der er med andre ord ingen regler for flagning her, gad nok vide om lemfældigheden også omfatter armen på Assistensen?

Rengøring
Vores nye gartnervenner fortalte os blandt meget andet også at de sørger for at pudse og polere de franske krigergrave til lejligheden, hvor den franske ambassadør og et følge af franskmænd lægger kranse, holder taler og afsynger Marseillaisen.

Nogenlunde samme program i Frankrig. Det får I selvfølgelig også mere om.

De franske krigere kom til København under Den Første Verdenskrig og døde højst ukrigerisk af Den Spanske Syge, der slog flere mennesker ihjel end krigen.

I år foregår højtideligheden i dag. Det er en stemningsfuld oplevelse i Champagne, mon ikke også i København? Mit kvalificerede gæt er at det er klokken 11.

PS: Jeg har ikke noget billede af Mariannes arm. Jeg var ikke klog nok til at fotografere den forleden. I stedet får I Verzys tre Tricolorer på landsbyens krigsmindesmærke.

PPS: Jeg ved godt at det hedder franskmænd og ikke franskere.

No comments: