11 September, 2010

Den store sortering

Årets vindruer i Champagne har den nødvendige kvalitet. Sådan hedder det i den syvende måling af de tre druetyper i de departementer, der lægger jord til vinstokke.

Bærrene har nu sukker nok til mellem 8,2 og 8,8 procent alkohol, og vi begynder dermed at nærme os det ønskede minimum, gerne 9,5 men 9,0 går også om nødvendigt an. Syren - H2SO4 - har stadig et passende niveau på mellem 9,3 og 10,3 gram per liter.

Så vidt så godt. Halvdelen af den A4-side, hvor CIVC's rådgivere kommenterer på tallene fra torsdag, handler om sortering. Enhver, der går tur i især vingårde med Pinot, kan nemt konstatere gråskimlen, der nu er tilstede i 44 procent af de målte Pinot-parceller. Chardonnay klarer sig med 17 procent stadig meget bedre. Men at det bliver en anden oplevelse end mine foregående syv vinhøster, er der ingen tvivl om.

Den store sortering
Den gode vin får vi og de andre i år ved at sortere skimlen fra med hård hånd. Det handler med andre ord om at forklare sine plukkere meget grundigt, hvordan de skal sortere klaserne. For meget skimmel gør vinen helt anderledes på den dårlige måde. Som at drikke kridt. Nej, vel...

Vores baghave rummer en enkelt Pinot Noir, og det er den mest økologiske vinstok, jeg kender. Ikke engang den mindste dråbe Bordeaux-væske, og alle dens druer er da også rådnet op, endnu inden de har haft den mindste chance for at modne.

Ak ja, æblerne er fulde af orm og skurv, og pærerne må vi jo se på til den tid. Til gengæld bugner skovens gulv af svampe, og selv undertegnede har for første gang fundet en vaskeægte rørhat. Profferne finder 10 kilo, og blander naturligvis aldrig med hvid fluesvamp.

Druerne er nu mellem 89 (Pinot Noir) og 93 procent (Pinot Meunier) modne her i Marne, og alle indstiller sig nu på at høste så godt som muligt under årets vanskelige forhold.

De øvrige druemålinger:


6. meddelelse

5. meddelelse

4. meddelelse

2. meddelelse

1. meddelelse

No comments: