16 December, 2012

Jul i Champagne: Rosé til knuden

 
Posted by Picasa
Måske har du allerede hørt om den franske knude?

Julemåltidet her i landet ligger ikke i nær så faste rammer som det danske. Med én undtagelse, og det er netop knuden. Bûche de Noël, der er en kage, hvis udseende skal minde om en brændeknude.

Det gør den så i større eller mindre grad. Chokoladeversionen noget mere end den med vanille og mango.

Hedensk ritual
Brændeknuden hentede man oprindeligt nogle dage før jul. Træet blev skåret op før solopgang. Det gjaldt om at skaffe et stykke hårdt træ, der kunne brænde helt til Hellig 3 Konger, og gerne fra et frugtbærende træ eller eg. Knuden dekorerede man på forhånd med bånd og blade.

Ritualet har forskellige versioner.

I Sydfrankrig velsignede familiens overhoved træstykket, der bagefter blev anbragt på ildstedet i familiens stue og tændt af den yngste og den ældste i fællesskab . I andre regioner blev knuden tændt med tændstikker fra forrige års bûche, og atter andre steder blev den indviet med vin.

Knuden brændte som et minimum hele julenat. I andre områder helst til Hellig 3 Konger, den 6. januar.

 
Posted by Picasa
Nogle mener, at knudetraditionen daterer sig tilbage til keltiske glædesfester i forbindelse med vintersolhverv. At ilden brænder til solens ære.

Man tog varsler undervejs, alt efter hvordan knuden brændte. Bagefter gemte man asken, som blev tillagt magisk kraft. For eksempel beskyttede den huset mod ildebrand,den bragt markerne frugtbarhed, og kunne i visse tilfælde også helbrede sygdom.

Finere chokolade
Den ægte brændeknude er forsvundet i takt med at at de store, traditionelle kaminer ikke længere hverken oplyser eller opvarmer husene. Men i vore dage overlever den altså i form af et mylder af kagevariationer. Idéen skal være opfundet af en fransk konditor i 1945.

Dén tradition følger en af Épernays finere kagekonstruktører.

I området her er kunsten naturligvis at kombinere kagen med champagne.

Hvert år lancerer chokolademesteren Vincent Dallet, Épernay, derfor årets bûche, som han matcher med en bestemt champagne.

Med champagne til
I år den halvsøde Lady Rose fra huset Duval-Leroy, der i øvrigt ofte spiller på de kvindelige strenge med navne som "Femme", "Fleur" og nu altså "Lady Rose". Kagen er nøje matchet, og det er ikke hver dag, chokolade og Rosé champagne får lov at gå op i en højere enhed. Så meget desto bedre.

Vincent Dallet har kombineret hvid chokolade med diverse variationer over jordbær og ledsaget af blandt andet crème brulée på jernurt (verveine citronée).

Vi er et pænt stykke vej fra den oprindelige knude. Men den kulinariske opfindsomhed er til gengæld i top, og den kan være både vældigt velsmagende og en fryd for øjet.

I dag spiser vi et julemåltid sammen med den nære franske familie, og der vil komme adskillige knuder på bordet. Jeg gætter på chokolade og frugt, og så vil vi alle trille hele vejen hjem bagefter.

Joyeux Noël.

2 comments:

Annette said...

"Knuden" ser dejlig ud ☺. Jeg har i mange år haft en opskrift på den, men har endnu aldrig prøvet mig udi kunsten. Håber ikke at du har mavepine af alle de lækre sager ☺.

Sol said...

Kære Annette,

Jeg klarede den uden mavepine... hjulpet af let morgenmad og let aftensmad.

Knuden er herlig, men den kan let blive tung på grund af megen creme. De senere år har vi også en is-udgave, som er lettere at spise, synes vi.

Grøn salat og frisk frugt hjælper også på det store indtag af mad.

Ha det rigtig julegodt deroppe i Holland, Solveig