11 December, 2012

De små marginaler både ude og inde

 
Posted by Picasa
Vi har været ganske optaget af disse Blanc de Blancs'er og deres kolleger i andre farver.

Sælge dem. Finde dem. Klæde dem på. Pakke dem. Levere dem.

I pauserne beskærer vi videre.

Gamle vinstokke
Vi er stadig i Belles Feuilles-parcellen, der jo er en af vores gamle parceller. Plantet i 1960'erne, så andre ville uden at blinke sælge vinen som Vieilles Vignes. Det skal vi måske også en gang, og med al den tid, der går og går, kan de såmænd godt nå at lægge fem års charme mere til.

I hvert fald har vi her på en saddelformet bakke mellem Soulières og Givry-les-Loisy en halv hektar, der som ofte i Champagne gemmer på en mere kompliceret virkelighed end det fælles navn antyder.

 
Posted by Picasa
Således består Belles Feuilles af en øvre og en nedre del, der både lægger undergrund til Pinot Meunier og Chardonnay-vin.

Og vupti, har vi derfor i princippet mulighed for at lave fire forskellige vine herfra, hvis vi ellers havde udstyr til sådan mikro-vinificering. Det har vi ikke lige nu.

Det er første år, vi beskærer Chardonnay-delen.

Hård og normal behandling
Stokkene her har haft for mange ældre grene, og i den øvre del har vi skåret godt ned. Det vil give os færre druer til næste år. Til gengæld, siger teorien, bliver overleverne bedre, mere koncentrerede.

I forvejen leverer denne parcel rigtig god kvalitet, så vi har så gode forventninger til resultatet, som en vinbonde nu tør.

En vinstok er imidlertid som ofte også mennesker ikke altid lige begejstret for større omvæltninger, og vi kan derfor forvente en modreaktion. Færre druer det første år. Det må vi så tage med. Som de delvist forsigtig-petere, vi er, lader vi derfor nedre Chardonnay'er i fred.

To let forskellige beskæringer vil give os god mulighed for at sammenligne planternes reaktion på henholdsvis nye tider og business-stort-set-as-usual.

Små marginaler
I øvrigt venter vi også her med at slutbeskære grene. Fryser det, vil den del det går ud over alligevel siden skulle klippes af. Små marginaler kan nemt give en forskel.

Lige præcis sådan er det også, når vi pakker champagne. Derfor sker det, at vi har brug for at klistre etiketter på syv ekstra flasker, for at flasketal og ordreønsker går op i en højere enhed. Det foregår i høstkøkkenet. Som nu for eksempel foroven.

No comments: