Det kan være en surprise at smage champagnernes fundament. De såkaldte stille vins clairs hører til den slags oplevelser, der snører munden effektivt sammen i et snuptag.
Den uøvede gane skal ikke regne med at få en større vinøs oplevelse. Altså udover dét at have prøvet. Også mere øvede ganer kan overraskes. Det fremgår i hvert fald af denne artikel af dagbladet Børsens vinskribent.
Champagne-vinene har en hel del år foran sig. Så længe de er sure - her i Champagne siger vi hellere at de har en god syre, men lad det nu ligge - udvikler de sig stille og roligt på den gode måde på samme måde som en god gryderet skal simre i stedet for at koge.
Flere år gamle vine
Traditionelt er også ikke-årgangs champagner blevet solgt med en del år på bagen. Den Gule Enkes almindelige assemblage blev for eksempel for bare nogle år siden først solgt når de var tre-fire år gamle. Vi sælger først vores i det femte år efter vinhøsten, og især Chardonnay-champagnerne udvikler sig endda stadig i yderligere nogle år.
Det kræver altsammen sin syre, og det tager man højde for i sit valg af de vins clairs der skal udgøre champagnernes fundament og krop.
Læs mere om sammensætningen af vores champagner her.
No comments:
Post a Comment