21 January, 2011

Efterspurgt Pinot

 
Posted by Picasa
Seks forskellige sammenstikninger af vine fra 2010, 18. januar 2011.

Sidste uges tirsdagssmagning bestod af seks mulige forslag til årets assemblage og dernæst seks mulige Blanc de Blancs årgang 2010.

Modsat sædvane indeholdt assemblagen 100 procent Chardonnay i forskellige kombinationer af årets vine og ældre reservevine. Normalt indeholder vores assemblage op til 10 procent Pinot-vine.

Men da 2010 formentlig vil overgå i champagne-historien som et skidt Pinot-år, var Arnauds idé i stedet at arbejde med det, der er godt. Altså Chardonnay.

Usædvanlig interesse for Pinot
Højst morsomt var panelet ret enstemmigt enige om, at der manglede noget i de fleste af de seks assemblage-forsøgsblandinger. Det gjorde der selvfølgelig også, nemlig de sædvanlige mellem fire og ti procent Pinot-vin.

Det paradoksale er, at vi altid har total kamp til stregen om netop fordelingen mellem Chardonnay-vin og Pinot-vin.

Panelets tre gamle fyre får det typisk sværere og sværere for hver procent Pinot-vin, der kommer i assemblagen. Da de har smagt og blandet vine i 30 år, og desuden står på skuldrene af deres fædre, der gjorde det før dem, har deres erfaring stor vægt. Det er dem, vi - og to andre andre yngre folk - bliver oplært af hvert år netop under disse seancer.

Svært at skelne vine
En af de unge bekymrer sig for, at de færdige vine vil blive for ens, hvis både assemblagen og årgangschampagnen indeholder 100 procent Chardonnay.

Han bliver viftet af: To forskellige vine vil altid gennemløbe to forskellige udviklinger, hvilket sikrer deres forskellighed sidenhen.

Det er netop den slags udtalelser, vi samler på, og som på sigt vil give os de 50 års overblik, vi ikke har endnu, og som vi hurtigst og nemmest kan få på denne måde.

Det essentielle er, at vinene er virkeligt gode fra begyndelsen. Halvdårlig, heldårlig, ja selv vin med blot en enkelt fejl bliver kun dårligere af at komme nogle år i kælderen. Snakken falder straks på en assemblage fra før vores tid, som havde fejl fra begyndelsen, det indtryk holdt i den færdige champagne, og derfor er det ekstremt vigtigt at vælge rigtigt lige nu.

Udgangen bliver at fortsætte smagningerne med en serie assemblages med Pinot-vine for at prøve forskellen.

Læs også "Reserver i glassene" fra min første smagning og "Med og uden malo" og "Første omgang 2010 i glasset" fra efteråret.

No comments: