20 January, 2011

Årgang 1985

 
Posted by Picasa
En flaske, der er til at genkende selv i et omfattende vinoteque.

Tirsdagens smagninger af de nye vine fra vinhøsten 2010 slutter normalt med et glas champagne. I dag havde Arnaud, der planlægger smagningerne, gravet godt ned i kældrene og fundet et eksemplar af kooperativets ældste overlevende champagne frem.

En årgangsflaske fra 1985. Jeg gad ikke engang spørge, om det var ren Chardonnay. Jeg har aldrig hørt om andet her. Selvom vi i dag næsten fik bevist, at vi ikke kan undvære Pinot, så er det svært at slå Chardonnay af pinden.

Forskel på farve
En 25 år gammel champagne har ikke meget til fælles med de yngre flasker. Hverken dem, vi sælger, eller dem, vi selv lægger til side for en gang at få noget lignende.

Det første, der slår, er farven.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
De to lyserøde vine er eksempler på roséblandinger. Champagnen er den i nederste venstre hjørne.

Øverst den gamle champagne og nederst et glas med en af de champagner, vi sælger nu, som med typisk mellem fem og ni år i kælderen ikke engang er blandt de yngste.

Mere interessant er selvfølgelig, hvordan sådan en gammel svend smager. Desværre blev den først hentet ud af køleskabet lige før servering, og altså drukket alt for kold. Ingen har tid til at vente: Frokosten venter, og de fleste skal ud at beskære bagefter på sådan en fin dag.

Ristet kaffe
En meget markant duft af ristet kaffe og chicorée - fransk kaffeerstatning - nærmest springer op af glasset, og der bliver den siddende. Den gamle champagne har også en meget udpræget smag af kaffe og ristet-hed. Siden støder honningkage - pain d'epice og også pruneaux (blomme på vej over i svedske) til.

"Vertus-vine ældes dårligt", lyder en af kommentarerne.

Ikke alle er enige. Ofte når vi har en smagning, priser en bestemt af smagerne stedets 20 år gamle vine. Min erfaring rækker ikke til at afgøre, hvem der har ret. Jeg tror mest på, hvad jeg selv kan lide, og prøver egentlig at undgå at blive påvirket alt for meget af de andre.

En anden smager mindes en anelse nostalgisk, at netop 1985 var hans allerførste år. Han husker champagnen, men blot at den ikke gav samme tørhed i munden som nu. Den har indlysende heller ikke haft det stærke præg af kaffe, som giver denne champagne en yderst speciel smag.

Match med foie gras
Netop som jeg overvejer, hvad man mon kunne spise sammen med den gamle svend, påpeger en eller anden, at foie gras kunne være et glimrende match. Måske også anderillettes, som jeg er en stor fan af.

Noget spiseligt vil uden tvivl gøre champagnen meget mere tiltrækkende. For så vidt kan jeg godt lide den gamle smag. Denne her er blot lovligt meget på kaffe for min smag. Det kunne have været helt interessant at smage den ved en mere passende temperatur, når nu det skulle være. Den udvikler sig helt tydeligt meget hurtigt i glasset.

Dens påklædning er retro uden at være det: Den hvide kapsel var moderne i 1980'erne og helt forsvundet i dag.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Korkproppens fine svampefacon afslører tydeligt, at dette er en gammel champagne. Jo flere år korken har tilbragt i den smalle hals, jo fingere vil den holde formen, når den endelig bliver fri igen. Som billedet viser.

Årgang 1985 husker man i Champagne som det store frostår. En stor del af vinstokkene frøs ihjel i det års usædvanligt kolde vinter. Vor mand, der begyndte i 1985, husker, at vinstokkene sprang usædvanligt sent ud - faktisk først i maj - og det gav en usædvanlig kort cyklus: Perioden fra udspring til vinhøst. 100 års-skemaet har ikke noget væsentligt at tilføje. Har tjekket.

No comments: