20 March, 2009

Gamle rivaler vil begge være verdensarv

 
Posted by Picasa
Champagne eller Bourgogne? Hvem er mest verdensarv.

Champagne vil være UNESCO-kulturarv. Det vil Bourgogne sørme også, og da Frankrig kun kan stille med én kandidat til efteråret, er disse to store vinområder nu rivaler.

Ikke nogen helt ukendt situation.

De to områder lå i skarp konkurrence for flere 100 år siden, da Champagne-området stadig producerede almindelige, stille vine. Konkurrencen blev mindre direkte, da producenterne i Champagne begyndte at koncentrere sig om mousserende vin, og overlod den røde, stille vin til burgunderne.

I mellemtiden har forholdene taget endnu en drejning. Vinbønder i Bourgogne har de seneste tiår lavet deres egen mousserende AOC-vin, crémant de Bourgogne. De har oven i købet overtaget ordet, crémant, der tidligere blev brugt om champagner med et tryk på under tre atmosfærer.

I Champagne laver vinbønderne også rød, stille vin, den såkaldte Coteaux Champenois, men at kalde den en pendant til rød Bourgogne, ville vist være en rigeligt stor mundfuld. Man kan imidlertid godt finde gode rødvine i Champagne, og man kan vel også finde gode crémant'er i Bourgogne.

Vi overnattede sidste år i et fantastisk vinbondehus uden for Dijon i Bourgogne. Der var smukke, gamle sten overalt. Det lignede et set-up fra De tre Musketérer, og herren i huset havde også en tankegang, der daterede sig tilbage til nogenlunde samme tid. Han hadede Champagne og folkene dér og deres overvurderede boblevin ganske inderligt og så levende, som disputten må have været for 400 år siden. Nu havde vi smagt hans egen vin aftenen før, så vi tog det ret roligt.

Saint-Emilion i Bordelais er det eneste franske vinområde, der har status som UNESCO Verdensarv. Det har siden 1999 øget antallet af turister med 20 procent til en årlig million.

I Champagne er den form for turisme utrolig uudviklet. Bevares, enkelte champagnehuse har rundvisninger med efterfølgende smagninger. Og har man egen bil, kan man køre fra vinbonde til vinbonde, smage og købe champagne. Der er fine restauranter, slotte med mulighed for overnatning, katedralen i Reims og så videre. Men man skal selv finde frem til det. Der er ingen eller i hvert fald få færdige turistløsninger, og derfor ser man heller ikke horder af turister som f.eks. i Saint-Emilion. Hvilket for så vidt er tiltalende nok.

Alligevel har det altid undret mig, hvorfor ingen forsøger at få folk herud. En idé om et stort golf- og konferencecenter, der skal være på vej i Côte des Blancs, er det eneste, jeg har hørt om i seks år. Vi ligger trods alt kun 150 kilometer øst for Paris, hvilket ikke er meget i et stort land som Frankrig.

Med krisen sælger boblerne imidlertid ikke længere sig selv, så det kan jo være, at det ændrer sig nu. At champagneturismen vil få et boost. Hvis altså ikke burgunderne når at overhale indenom.

Læs mere om UNESCO på Bobler og i Times Online.

No comments: