Når vi beskærer en vinstok, træffer vi en stribe beslutninger, som varierer fra plante til plante.
Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan dette arbejde kan automatiseres. Måske fordi jeg tænker alt for gammeldags og traditionelt.
I Californien arbejder mere moderne tænkende folk på at udvikle en robot, der kan klare beskæringen. Den ruller afsted henover vinstokkene ligesom vores vintraktorer, og er udstyret med kameraer, hvis billeder den kan sammenligne med egne billeder, og dermed træffe beslutninger.
Den træffer sikkert forkerte beslutninger, men jeg begår også fejl.
En mulig hindring kan være, at Champagnes vingårde er meget tæt beplantet og lavt beskåret. Det sidste for at udnytte sollyset maksimalt. Det er en begrænset resurse her, men næppe i Californien.
Forskere kommer til Montpellier i Sydfrankrig til april for at præsentere feltet, der også omfatter automatisk kontrol af gæringen og andre nye opfindelser til brug i vingården og under vinifikationerne.
Det fremgår ikke umiddelbart af robottens hjemmeside, om den rent faktisk er i produktion i dag.
No comments:
Post a Comment