Dansk vin som i Alsace eller hvorfor ikke som i Champagne?
Altså om 30 år og med mere varme vil vinstokke kunne dyrkes længere nordpå.
Vi mærker tydeligt udviklingen i Champagne. Mest når perspektivet er tiår. Foreløbig har 2013 leveret os det koldeste forår meget længe, men en enkelt kold periode ændrer ikke den generelle tendens. En grad varmere på tyve år.
I dag har Alsace sit særlige klima, fordi dalen ligger mellem to bjergkæder. I Champagne har vi kontinentalt klima, der får hjælpende hænder af maritime indflydelser fra Den Engelske Kanal, der mildner ekstrem varme eller kulde fra kontinentet. Danmark har et rent maritimt klima, hvor vejret er mildt og skiftende.
Champagne: Regn: 680 mm pr år Sol: 1799 timer
Acquitaine: Regn: 707 mm pr år Sol: 2103 timer
Danmark Regn: 745 mm pr år Sol: 1495 timer
Alle tal er fra 2011, og der er stadig et stykke vej fra Bordeaux i Acquitaine til Danmark. Ikke mindst hvad soltimerne angår, og det er derfor de danske vinmarker i øjeblikket ofte ligger på små særligt solbeskinnede pletter. Vi stødte på nogle stykker en sommer på Stevns. Vi har i øvrigt stadig af og til hyggelig kontakt med vinlauget der.
Netop når klimaet ændrer sig, gør betingelserne det også, og her vil Danmark altså få betingelser som nutidens i Alsace.
Det har jeg personligt lidt svært ved at forstå - bjergklima og havklima - på den anden side er det tydeligt her i Champagne, hvordan betingelserne har ændret sig bare i løbet af min egen generations levetid. Det er også til at forstå, at forskere og myndigheder i Danmark holder øje med mulighederne, selvom de i øjeblikket er usikre på et mere generelt plan (se f.eks nederste grafik).
Helt sikkert er det til gengæld, at vi hver gang vi er i Danmark møder folk, der interesseret diskuterer vindyrkning, og det i sig selv er noget af et ryk på ganske kort tid. Og så har jeg endda slet ikke sagt noget om den spændende udvikling med frugtvin.
No comments:
Post a Comment