09 December, 2010

Voldsomt snefald

Île de France med randområder som Champagne sneede inde i nat. På få timer faldt der så store mængder sne, at en 23 år gammel rekord blev passeret. Det var mere end veje, saltmaskiner og sneplove kunne klare, og endnu i morges holdt mange 100 lastbiler parkeret på A4-motorvejen ved Reims.

Jeg holdt børnefest i går eftermiddags, og da gæsterne kom kl. 14 var der ingen sne. Da de blev hentet tre timer senere var det for nogens vedkommende af herboende bedsteforældre, fordi forældrene i mellemtiden var sneet inde i Reims.

De 4-7 årige var fuldt ud tilfredse med sneboldkamp, strømafbrydelse en times tid og udsigt til lukket skole i dag.

Dagen lang har nyhedsudsendelserne budt på vrede byfolk: Vrede på Métèo France, vrede på kommunen, der ikke havde saltet nok, vrede på dem, der skulle have planlagt alt bedre, vrede på indenrigsministeren, som kunne have forbudt sneen? Eller måske forvist den til Rumænien?

Vi har vænnet os fra med at være så meget byfolk, og må leve med vejret, som det er. Derfor kom Alain tidligt hjem i går eftermiddags, og blev ikke fanget i en eller anden snedrive et sted mellem Soulières og Verzy.

2 comments:

Annette said...

Utroligt, at I har fået så meget sne lige nu. Gad vide, hvordan sneen har båret sig ad med at hoppe udenom Holland. Ikke fordi det gør så meget, at den gør det ☺.
Hvor er der smukt hos jer med de sneklædte marker.
Jeg har tyvstjålet din gløgg opskrift, håber det er ok. Ikea her sælger ikke Gløgg længere, idet de sidste år måtte forære næsten alle flaskerne bort. Hollænderne ikke kender produktet og hylder som regel valgsproget "Hvad bonden ikke kender, det spiser (drikker) han ikke" ☺. Hav det nu rigtig godt dernede i kulden.

Sol said...

Hej Annette,
Sneen kom vist ind over Frankrig i et bælte fra sydvest og fortsatte videre gennem Tyskland, så I i Holland slap denne gang.

Jeg lover dig for, at der faldt meget sne meget hurtigt.

Ikeas gløgg når ikke den hjemmelavede til sokkeholderne, og den er utrolig nem at lave selv.

Det er lykkedes mig at få franskmænd til at drikke det, men de kender godt nok også vin chaud fra julemarkedet i Strasbourg, og der er vist også noget i Lille.

Kender hollænderne virkelig ikke varm vin? Det bliver spændende at høre, om du kan få lokket det ned i deres puritanske halse.

Franskmænd er generelt nysgerrige overfor mad - men jeg kender godt nok også et par bønder, der lever efter dit hollandske ordsprog, og helst ikke prøver noget, der kommer fra andre departementer end Marne - men flertallet værdsætter mad og drikke, man har lavet selv.

Jeg har aldrig haft andre problemer med dansk mad, end dem jeg selv har skabt ved at være lidt berøringsangst overfor at servere danske specialiteter. Men det punkt er jeg heldigvis forbi nu.

Sneen er smuk. Det ligner jule-land overalt, selvom den første læs sne allerede er smeltet.