Jeg har læst SÅ mange artikler om rådne druer på vinstokkene i Champagne, at de stadig sidder mig langt ud af halsen.
Hvor velgørende derfor omsider at læse en artikel, der ulejligheder sig med detaljerne og ikke kun sensationen. Det foregår på den engelske vinekspert Jancis Robertsens site her, og, hvad jeg selv skrev, finder du her. NB: Find artiklens sensation som halesmæk i bunden. Billede følger naturligvis.
På Jancis Robertsens site husker forfatteren, Giles Fallowfield - modsat alverdens største medier i kaliber Wall Street Journal, The Times og The Observer - at oplyse, at ingen efterladte klaser vil rådne op af den simple grund, at alt i henhold til AOC-reglerne skal klippes af.
Individuel reserve
Vinbønder - os selv inklusive - fik også per brev nogle dage før høststart grønt lys for at plukke stort ind til vores individuelle, blokerede reserve - den såkaldte rendement butoir - som er vores forsikring mod vejrmæssige katastrofer som hagl og frost.
Modsat hvad man kunne tro, er risikoen for frost fordoblet med det varmere vejr. Vi kan - i tilfælde af problemer - bevilges lov til at anvende vin fra denne reserve.
Denne særlige reserve har et loft på 8.000 kilo per hektar. Vi tømte den til sidste dråbe i froståret 2003 og har siden arbejdet på at genopbygge den. Høsten 2009 har således givet den et eftertrykkeligt boost op. Ifølge Jancis Robertsens site er gennemsnitsstørrelsen på denne individuelle reserve oppe på 4.900 kilo per hektar.
De overskydende klaser købte kooperativet for en halv euro per kilo - den pris, vi betaler plukkerne - for at sælge dem videre til anden brug.
Hellere flasker
Det skal nu ikke være nogen hemmelighed, at vi havde foretrukket rigtige flasker, som vi kunne sælge om fem år. Men da vi ikke selv sad ved forhandlingsbordet, kunne vi ikke træffe det efter vores mening rette valg: Forlad ikke forhandlingen med en dårlig aftale.
I stedet må vi belave os på at sælge mindre om fem år. Det er formentlig under alle omstændigheder mere end i dag, hvor vi stadig er små og nye.
Ingen har heller ulejliget sig med at oplyse, at der rent faktisk er folk her, der har plukket årets - ser-det-ud-til - ganske gode druer for at lave vin af dem til erstatning for anden vin. Højne egen kvalitet med andre ord. En af vores naboer er iblandt disse folk. Jeg ved af gode grunde ikke, hvor mange det drejer sig om.
Andre - og det nævner Jancis-sitet - vælger udelukkende at anvende førstepresningen - la cuvée - og droppe andenpresningen - la taille - af mindre fin kvalitet. Det giver selvfølgelig mere arbejde, fordi man så må plukke og presse flere druer for at få nok most. Men da en del folk på landet i Champagne går op i at lave et ordentligt produkt, gør de det alligevel.
Mumlerier og nedklippede druer
I landsbygaderne mumler Rygters Bureau allerede om, at vi ikke skal regne med en bedre kvote til næste år. Udenfor de franske grænser går debatten mere i retning af, hvordan aftalte kvoter som Champagnes kan være tilladt indenfor EU-systemet. Prisaftaler som tidligere tiders cru-stige, hvor f.eks. Grand Cru-druer blev aflønnet med 100% af en aftalt kilopris, blev stoppet for nogle år siden af præcis denne grund.
Jeg bliver lige i sandhedens navn nødt til at nævne, at jeg her i Montagne de Reims har set adskillige folk bruge weekenden på at klippe overskydende druer ned. De druer kommer til gengæld at rådne op i rækkerne mellem vinstokkene.
No comments:
Post a Comment