28 August, 2007

Klar i starthullerne

 
Posted by Picasa
Meunier-druer, Loisy-en-Brie, den 26. august 2007.

Vi begynder årets druehøst den 29. august. Først Meunier, derpå formentlig Pinot Noir og sidst Chardonnay.

  • 12 plukkere er ansat, to personer tømmer plukkernes spande i 50 kilos kasser og fragter disse til bilen, en chauffør kører druer til pressen, to kokke laver mad og så er der Alain og undertegnede, der indgår i hullerne. Plukker druer, når det er nødvendigt for at holde en vis fart, kører druer til kooperativet, hvis chaufføren pludselig får hold i ryggen som sidste år, viser eventuelle gæster rundt med mere.

  • Tre hektar med flest af de grønne Chardonnay, lidt mindre af de blå Meunier og færrest af de ditto blå Pinot Noir skal tømmes for drueklaser.

  • Vi forventer, at det vil tage syv måske otte dage.

  • Det er min debut som selvstændig. Jeg har allerede modtaget nogle papirer, har skullet give de første oplysninger til diverse myndigheder og vil de næste dage lære at udfylde de nødvendige papirer omkring indlevering af druer til kooperativet, indrapportering til diverse myndigheder og udbetaling af penge til de af plukkerne, der vedrører min halve hektar.

  • Druernes udvikling de sidste dage er spændende. Jeg frygtede regn, i stedet har der ligefrem været pænt med sol, hvilket må have give druerne et ekstra spark op i graderne. Således kan det meget vel ende lykkeligt, at vi måtte skyde starten to dage. Vi får se.

    Det er 10-12 år siden, jeg smagte den første flaske champagne fra vores kooperativ, det er seks år siden, at jeg oplevede min første vinhøst og blev klar over, at der kun er en interessant måde at vinhøste på, og det er at gøre det selv. Det er fire år siden, at jeg plukkede druer første gang. Det bliver første gang, at jeg selv skal levere druer.
  • 27 August, 2007

    Skydækket sommer

     
    Posted by Picasa
    Jeg er næppe den eneste i Frankrig, der vil huske sommeren 2007 på denne måde: Regnsky hænger tungt over landsby, her Verzy i Champagne.

    Siden nytår samme sang: Vejret er af lave. Eller i hvert fald anderledes end det plejer. Først var det varmt, siden blev det vådt, og hvor blev sommerens tre-fire uger med hedebølge egentlig af?

    Vejret er naturligvis altid godt samtalestof, hvis man ikke har mere interessante emner. Det sjove er imidlertid, at selvom de fleste her i Champagne nok vil huske sommeren 2007 som den vådeste, koldeste, klammeste nogensinde, bliver de modsagt af statistikken.

    Meteorologerne i Météo France oplyste forleden til den regionale avis, l'Union, at såvel mængden af regn som den gennemsnitlige temperatur er tæt på det normale i departementet Marne. Det er dog ikke tilfældet i store dele af det øvrige Frankrig, hvor der i flere byer er faldet to til tre gange mere regn end normalt.

    Lidt sol, meget vind
    I vores del af Frankrig - nærmeste større by er Reims, departementet hedder Marne og vi befinder os cirka 150 kilometer øst for Paris - består det usædvanlige primært i manglende sol. Skyer har hvælvet sig gråt og yderst effektivt over vores hoveder det meste af sommeren. Dertil kommer dobbelt så meget vind som normalt. Et vejrmønster, der har givet mange følelsen af, at det slet ikke har været sommer.

    Men kniber det med troen, kan man i stedet konsultere tallene (Agreste og Météo France): 48,2 millimeter regn i juli måned mod et gennemsnit for årene 1929-2007 på 56,4. Alors?

    Kasserne er klar

     
    Posted by Picasa


    Druekasserne står opmarcheret i gården, klar til at blive fyldt med druer fra onsdag. Vi har en halv hektar mere end sidste år, og har derfor købt 28 nye kasser, som Alain har sprayet navn på.

    Navnet betyder, at alle, der indleverer druer på kooperativet, kan se, om de andre leverer en ordentlig kvalitet. Og der bliver da også kommenteret livligt, mens man venter på at få sine leverancer vejet.

    Hver kasse rummer 50 kilo. Vi har brug for nok til, at vi ikke kommer til at mangle tomme kasser, selvom nogle tilbringer natten over på kooperativet. I helt snævre vendinger har vi i tidligere år lånt os frem, men det kan naturligvis kun lade sig gøre, hvis man kender vinbønder, der ikke høster de samme dage som en selv.

     
    Posted by Picasa

    26 August, 2007

    Druerne

     
    Posted by Picasa
    Meunier-druer er modne, når skindet har et næsten sort skær. Sjældent på disse kanter.

    Solskin i den forløbne weekend. Onsdag, den dag vi begynder at høste druer, ser dog i øjeblikket våd ud. De kloge lover regn. Vi håber selvfølgelig på en atypisk åbning og solskin resten af tiden. Det er 10 år siden, der sidst var vinhøst i regnvejr i Champagne, og vi kan jo ikke blive ved med at undgå vand, mener Alain. Næh. Det kan vi vel ikke.

    Alligevel kan jeg ikke lade være med at glæde mig til vinhøstens skønne morgener. De er kolde og disede. Temperaturer under 10 grader, indtil solen op ad formiddagen får brændt sig ordentligt igennem, så drengene og pigerne smider både sweatre og de varme regnfrakker.

    Morgenkaffe i marken. På langs i græsset eller foldet sammen på en druekasse. To timers plukning giver god sult, og selv langtidsholdbar mælk i kaffen og kilovis af købekage - sådan citronhalvmåne-slagsen, dog uden glasur - smager himmelsk.

     
    Posted by Picasa
    Chardonnay-druer er modne, når drueskindet changerer over i det gullige og med sorte prikker.

    Smukke druer
    Druerne ser stadig fine ud, tre dage før at vi begynder at plukke. I marken er de grønne Chardonnay-druer overordnet set mindst modne. Det klassiske tegn er, at skindet er plettet med karakteristiske, mørke prikker. Længst fremme er de blå Meunier-druer. De vil dog have godt af et par dages ekstra sol.

    Det er stadig kun få bær, der er rådne. Og det giver altså forhøjet nydelse, selv for en drueplukker, der er timebetalt, og dermed principielt kan være ligeglad, at druerne er smukke. Megen sygdom er på en eller anden måde dårligt for moralen.

    Kunsten er at plukke den rigtige dag. Hvor modningen er optimal. Umiddelbart derefter begynder råddenskaben, og en enkelt dag kan gøre stor forskel. Det har været tydeligt andre år, hvor vi er stoppet et sted for at plukke noget andet, og derefter er vendt tilbage til det første sted. Nu med råd overalt.

    Derfor er det vigtigt, at markerne bliver plukket i den bedste rækkefølge.

     
    Posted by Picasa
    To generationer af Meunier. Den grønne klase vil modne i løbet af efteråret, om vejret vil.

    25 August, 2007

    Surt som i gamle dage

    Champagne laver man med knapt modne vindruer. Det har man altid gjort. Med de fleste vinhøster helt inde i oktober har det hørt til sjældenhederne, at druerne var helt modne, når man plukkede dem.

    Det har på den ene side være et nødvendigt element for den færdige champagnes særlige friskhed. Det har på den anden side også betydet, at man har måttet tilsætte en vis mængde sukker til druemosten for at nå målet: Facit er, at alkoholprocenten efter de nødvendige to gæringer skal være 11,5.

    I virkeligheden er det, der for mig ligner alle tiders sure druer, derfor mest af alt et udtryk for, at mine foreløbigt fem høstår har været anderledes snarere end 2007. I år er sukkerindholdet i virkeligheden bare tilbage på tidligere tiders. I år skal man i virkeligheden blot forarbejde sine druer på samme måde som man oftest har gjort det. Hvad der til gengæld er nyt i år er vejret.

    Vejret er nyt
    Siden januar var vejret usædvanlig mildt og smukt, og det fik vinstokkene i gang flere uger før normalt. En udvikling, der er fortsat, således at nu også vinhøsten er begyndt flere uger før den i tiden almindeligste dato et sted omkring den 20. september. På trods af regn, gråvejr og meget lidt sol.

    Et andet valg kunne være at lade druerne hænge, til de er modne. Det ville give mere råd og altså større tab. Et trist valg på et tidspunkt, hvor verden stadig ikke kan få champagne nok.

    Salget er vokset yderligere 5,4 procent i løbet af første halvdel af 2007, og så er det selvfølgelig ærgerligt at sætte en del af potentialet over styr. Ikke mindst, når problemet kan løses, som det altid er blevet det, med et greb eller to i sukkersækken.

    24 August, 2007

    Hellere sure druer end rådne

    Vinhøsten i Champagne begyndte i går. Under grå himmel og med mange bekymrede miner. Officielt går det fint, fru kammerherreinde. I de fleste vingårde hænger druerne stadig sunde på deres grene.

    Men med fortsat regn og på det seneste også den morgentåge, der på disse kanter normalt først kaster sine luftige dyner over vingårde, mark og by sidst i september, må vi indstille os på efterår. Og råd.

    I det værst ramte område i det sydligst liggende departement, Aube, er hver tredje klase rådden og dermed ubrugelig. CIVC krydser fingrer for at den solrige vejrudsigt for næste uge - rigtig mange høster fra mandag - vil afhjælpe risikoen.

    Lavt sukkerindhold
    Et andet håb er, at solstrålerne kan give druernes sukkerindhold et sidste og tiltrængt spark opad. For selvom de fleste - i hvert fald officielt - taler pænt om årets potentiale - er det ingen hemmelighed, at druernes sukkerindhold almindeligvis skal op på 9,5 grader, før de regnes for høstklare.

    I den seneste opgørelse fra CIVC - fra i går - var indholdet 7,9 grader og 6,6 grader for henholdsvis det højeste (Meunier-druer i departementet Aisne) og det laveste (Chardonnay-druer i departementet Haute-Marne).

    Til sammenligning var de tilsvarende tal tre dage før den tidligste høstdato sidste år henholdsvis 6,6 (Pinot Noir-druer i departementet Aisne) og 8,8 (Chardonnay-druer i departementet Aube).

    Der er med andre ord stadig et stykke vej. Og det er da muligt, at sidste anstrengelse før målstregen bliver et dybt greb i sukkerposen. Det vil vise sig om nogle måneder. Sikkert er det, at årgang 2007 vil stille krav til sin vinmager.

    23 August, 2007

    Vinhøst - Kapløb på tid

    Druerne får lov at hænge på vores planter helt frem til den 29. august.

    Vi havde ellers håbet på at kunne begynde mandag den 27. CIVC's teknikere tændte i sidste uge det grønne lys ved den 25. august i de kommuner, hvor vores vinstokke bor, det vil sige Soulières og Loisy-en-Brie.

    Men vores kooperativ ønsker ikke at åbne presserne, før Vertus, der huser de fleste af medlemmerne og helt usædvanligt først må begynde fire dage efter os.

    Kapløb på tid
    Det er ærgerligt, fordi vores Meunier-druer nu er oppe på 8 grader i den øvre og 7,5 grader i den nedre parcel - der er stadig et stykke vej op til de ønskelige 9,5 grader - men sommerens regnvejr, der fortsætter denne uge, gør situationen en kende for spændende.

    På den ene side vil den årgang 2007, der i øjeblikket over det meste af Frankrig tegner temmelig middelmådig, have ganske godt af det solskin, som meteorologerne lover os i næste uge. På den anden side risikerer vi at miste det hele eller det halve, fordi druerne rådner på stokkene, inden vi får dem plukket. Så tilsyneladende lidt som to dage kan være helt afgørende for, hvor mange klaser vi når at fragte til presserne i sund tilstand.

    Alain har da også - halvt i spøg, halvt i alvor - sagt til præsidenten, at han må give os nogle andre druer, hvis disse når at rådne som følge af den uønskede forsinkelse.

    Forventning: Ok
    Årets vinhøst i Champagne er altså dermed endt med officielt startskud otte dage senere end de første forudsigelser i maj. Det er stadig meget tidligt. Normalt afvikler vi vinhøst omkring den 20. september, for 20-30 år siden i oktober. De tidligste kommuner ligger i Côte de Sézanne, hvor også årets første blomster blev spottet.

    På sin vis er den tidlige høst lidt overraskende. Efter en forsommer fulgt af en højsommer, hvor solen har været en sjælden gæst, og et skydække i varierende grå nuancer til gengæld har lejret sig både tungt og hyppigt over regionen.

    Forklaringen er, at den vinter, det forår, der gik forud, var så helt usædvanligt varme og flotte. Det har givet druerne så meget forspring, at selv ikke det dårlige vejr har kunnet ændre den kurs, forklarede chefen for CIVC's tekniske afdeling, Laurent Panigai, til avisen l'Union i sidste uge.

    Ingen stor årgang
    Nogen minderig årgang skal man dog ikke vente fra 2007. Druerne har ganske enkelt set solen for lidt. Det franske landbrugsministerium forventer et samlet udbytte fra de franske vingårde på i alt 49,9 millioner hektoliter, hvilket er fem procent mindre end gennemsnittet de seneste fem år. I Champagne vurderer CIVC's cheftekniker dog det gennemsnitlige udbytte som godt.

    Sygdommen vinmeldug, der har hærget i flere store, franske vinområder i år, er stadig stort set under kontrol i Champagne.

    Den sidste spænding før høst vil i høj grad koncentrere sig om risikoen for råd. I vores parceller er situationen stadig ok. Lad os blot håbe, at næste uges solskin og 24-25 grader er nok til at hjælpe et sundt udbytte ordentligt i hus. Resten må vinmagerne tage sig af.

    19 August, 2007

    Vinhøst om en uge

    Vores vinhøst begynder den 27. august.

    Sent, hvis vi sammenligner med de tidligste gæt fra maj, der lød på midten af august og den tidligste vinhøst i nogen mands minde. Men stadig meget tidligt, når vi sammenligner med normalen omkring den 20. september. Og nærmest uforståeligt, når jeg kaster et blik tilbage på en virkelig våd sommer, der altså ikke kan have været helt så kølig, som jeg husker den.

    I vingården har Alain da også konstateret, at vores Meunier-druer er godt i gang med at skifte farve. Med andre ord: Vi er inde i sidste heat før høst.

    Røde druer klar før de hvide
    Den generelle tendens er i øvrigt - ganske usædvanligt - at de røde druer - Meunier og Pinot Noir - i år er tidligere modne end de hvide Chardonnay. Det huer ikke folket.

    Presser man først hvide druer og dernæst røde druer, behøver man ikke gøre presser og tanke rene undervejs. Gælder den omvendte rækkefølge, får man en tidskrævende rengøring midtvejs, idet den farveløse saft af røde druer har en anelse mere kulør end den, man presser af hvide druer. Da den slutproduktet skal være så klart som muligt, er der ingen vej udenom en ekstra rengøring, som man normalt aldrig har. Af den simple grund, at de hvide druer næsten altid er modne før de røde.

    Analyse af druernes indhold
    Vores kooperativ åbner igen efter sommerferien mandag den 20. august.

    Vi skal have analyseret vores druers sukker/syre balance og også aftalt nærmere om indlevering af druer, da det - igen meget usædvanligt - ser ud til, at vi begynder at høste nogle dage før Vertus, hvor kooperativet ligger. Vores parceller hører nemlig ikke under kommunen Vertus men under Loisy-en-Brie og Soulières.

    Udover vores hektar med Meunier indgår yderligere to hektar med Chardonnay-druer og lidt Pinot Noir.