19 August, 2007

Vinhøst om en uge

Vores vinhøst begynder den 27. august.

Sent, hvis vi sammenligner med de tidligste gæt fra maj, der lød på midten af august og den tidligste vinhøst i nogen mands minde. Men stadig meget tidligt, når vi sammenligner med normalen omkring den 20. september. Og nærmest uforståeligt, når jeg kaster et blik tilbage på en virkelig våd sommer, der altså ikke kan have været helt så kølig, som jeg husker den.

I vingården har Alain da også konstateret, at vores Meunier-druer er godt i gang med at skifte farve. Med andre ord: Vi er inde i sidste heat før høst.

Røde druer klar før de hvide
Den generelle tendens er i øvrigt - ganske usædvanligt - at de røde druer - Meunier og Pinot Noir - i år er tidligere modne end de hvide Chardonnay. Det huer ikke folket.

Presser man først hvide druer og dernæst røde druer, behøver man ikke gøre presser og tanke rene undervejs. Gælder den omvendte rækkefølge, får man en tidskrævende rengøring midtvejs, idet den farveløse saft af røde druer har en anelse mere kulør end den, man presser af hvide druer. Da den slutproduktet skal være så klart som muligt, er der ingen vej udenom en ekstra rengøring, som man normalt aldrig har. Af den simple grund, at de hvide druer næsten altid er modne før de røde.

Analyse af druernes indhold
Vores kooperativ åbner igen efter sommerferien mandag den 20. august.

Vi skal have analyseret vores druers sukker/syre balance og også aftalt nærmere om indlevering af druer, da det - igen meget usædvanligt - ser ud til, at vi begynder at høste nogle dage før Vertus, hvor kooperativet ligger. Vores parceller hører nemlig ikke under kommunen Vertus men under Loisy-en-Brie og Soulières.

Udover vores hektar med Meunier indgår yderligere to hektar med Chardonnay-druer og lidt Pinot Noir.

No comments: