26 August, 2007

Druerne

 
Posted by Picasa
Meunier-druer er modne, når skindet har et næsten sort skær. Sjældent på disse kanter.

Solskin i den forløbne weekend. Onsdag, den dag vi begynder at høste druer, ser dog i øjeblikket våd ud. De kloge lover regn. Vi håber selvfølgelig på en atypisk åbning og solskin resten af tiden. Det er 10 år siden, der sidst var vinhøst i regnvejr i Champagne, og vi kan jo ikke blive ved med at undgå vand, mener Alain. Næh. Det kan vi vel ikke.

Alligevel kan jeg ikke lade være med at glæde mig til vinhøstens skønne morgener. De er kolde og disede. Temperaturer under 10 grader, indtil solen op ad formiddagen får brændt sig ordentligt igennem, så drengene og pigerne smider både sweatre og de varme regnfrakker.

Morgenkaffe i marken. På langs i græsset eller foldet sammen på en druekasse. To timers plukning giver god sult, og selv langtidsholdbar mælk i kaffen og kilovis af købekage - sådan citronhalvmåne-slagsen, dog uden glasur - smager himmelsk.

 
Posted by Picasa
Chardonnay-druer er modne, når drueskindet changerer over i det gullige og med sorte prikker.

Smukke druer
Druerne ser stadig fine ud, tre dage før at vi begynder at plukke. I marken er de grønne Chardonnay-druer overordnet set mindst modne. Det klassiske tegn er, at skindet er plettet med karakteristiske, mørke prikker. Længst fremme er de blå Meunier-druer. De vil dog have godt af et par dages ekstra sol.

Det er stadig kun få bær, der er rådne. Og det giver altså forhøjet nydelse, selv for en drueplukker, der er timebetalt, og dermed principielt kan være ligeglad, at druerne er smukke. Megen sygdom er på en eller anden måde dårligt for moralen.

Kunsten er at plukke den rigtige dag. Hvor modningen er optimal. Umiddelbart derefter begynder råddenskaben, og en enkelt dag kan gøre stor forskel. Det har været tydeligt andre år, hvor vi er stoppet et sted for at plukke noget andet, og derefter er vendt tilbage til det første sted. Nu med råd overalt.

Derfor er det vigtigt, at markerne bliver plukket i den bedste rækkefølge.

 
Posted by Picasa
To generationer af Meunier. Den grønne klase vil modne i løbet af efteråret, om vejret vil.

No comments: