13 June, 2006

Første tegn på store druer


Vores spæde Meunier-druer i Loisy-en-Brie.

Yderst spæde anlæg til druer sidder allerede på vinstokkene. Man skal nu ikke lade sig snyde af deres ydmyge udseende. De er store, og der er nogenlunde det ønskede antal klaser: I gennemsnit 12 per plante.

Det lyder jo ikke af meget. Men sidste år under vinhøsten vejede en klase gennemsnitligt 200 gram - de allerstørste helt op til 600 gram - og der vil således trods det beskedne antal klaser, være alt rigeligt. Vi bruger godt 1,6 kilo druer til en flaske champagne. Man regner normalt med, at hver plante leverer frugt nok til én flaske.

Nu afventer vi foreløbigt blomsterne. En god blomstring betyder god bestøvning, og forhåbentlig også gode bær af samme størrelse. Ikke alle blomster vil blive bestøvet, normalt drejer det sig om cirka en tredjedel. Vinstokkene er oftest tvekønnede og derfor selvbestøvende.

Vejret spiller dog også en rolle, regn og blæst er noget møg, fordi det enten skyller de fine pollen af eller blæser dem væk, og i begge tilfælde forhindrer bestøvning. De kan enten falde af eller udvikle små druer, der dog vil forblive små, grønne og hårde (millerandage). Sådanne klaser er uanvendelige.

Kvoter og stokke indenfor appellationen
Slutantallet er nemt nok at regne sig frem til på forhånd, når først kvoten er fastsat. Det bliver den først helt tæt på høsten, når man kan begynde at have en idé om druernes mængde og kvalitet.


Også i Montagne de Reims er Pinot Noir-druerne allerede store. Her fra en Veuve Clicquot-vingård mellem Verzy og Verzenay.

Det autoriserede antal kilo druer synes at være for svagt opadgående som reaktion på det øgede, globale salg. Man skruer lidt - men netop kun lidt - på kvoten: 500 eller 1000 kilo mere eller mindre per hektar til et antal på normalt omkring 12-13.000 kilo.

Større udvidelser kommer i form af udvidelse af jord indenfor appellationen. Det betyder nye tilladelser til at plante vin på jord, der hidtil ikke har haft retten til at sælge druer til champagneproduktion eller selv forarbejde den. Det er INAO (Institut National des Appellations d'Origine), der bestyrer samtlige franske , der udsteder tilladelserne. Man kan søge, hvis man har jord i en af vinkommunerne, skriver magasinet "Champagne Viticole" i sit seneste nummer.

Alain mener ikke, at det er værd for os. Desværre. Vi kunne godt bruge en hektar eller to mere... mon ikke det gælder de fleste? Større druer er der kun flere penge i ud fra den betragtning, at de er hurtigere at plukke, og man har derfor brug for færre hænder.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: