Den stille vin tilbringer mindst 15 måneder i disse simple trækasser. Det er her, den udvikler boblerne, og lagrer til champagne.
Champagnen holder sig stadig økonomisk mere end flydende - modsat den øvrige, nødlidende, franske vinindustri. Salget af champagne går fint, og derfor har det halvofficielle organ, der fungerer som stødpude mellem vinbønder, champagnehuse og myndighederne, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), besluttet at frigive en del af reserverne.
Det betyder, at der vil blive lavet champagne af yderligere 500 kilo druer per hektar oven i den almindelige kvote på 11.500 kilo per hektar. De deblokerede bobler bliver dog ikke at finde på hylderne lige foreløbigt, idet de ekstra kilos fysiske tilstand i øjeblikket er flydende i form af stille vin. De skal med andre ord først forarbejdes til champagne.
Stille vin lagres til champagne
Den stille vin skal blandes (assemblage), hældes på flaske (tirage) og derpå lagre i det foreskrevne antal måneder og endelig degorgeres (Læs Propskiftet) og klædes pænt på. Mindst 15 måneder for ikke-årgangschampagne, mindst tre år for årgangschampagne. Først derfra begynder vejen til forretninger og netbutikker at kunne tælles i måneder.
Deblokeringen - den tekniske term - kommer i kølvandet på et godt salg i 2005 og en forventning om at afsætningen af champagne stadig vil være god om de to-tre år, der går for disse 500 kilo druer per hektar er sendt afsted til salg.
Til gengæld er der et år mindre til den ekstra sjat stille vin, der blev deblokeret i 2005, kommer på gaden. Det drejer sig om 1.000 kilo per hektar, man har således valgt at være en anelse mere forsigtig i år.
For os - og alle andre med druer til salg - betyder det også en ekstra skilling.
Koderne fortæller, hvornår den stille vin er hældt på flaske, hvordan den er blandet, og hvor længe den skal lagre.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment