21 October, 2007

Udvidelsesfeber

 
Posted by Picasa
Pløjemark i Soulières - ikke en af vores - der måske kan blive vingård i fremtidens delimitation.

Udsigten til at kunne skifte sommerens solsikker eller vintersæden ud med noble Chardonnay eller Pinot Noir-vinstokke kan få temperaturen til at stige et par grader hos en og anden jordejer i Champagne.

Det er sikkert og vist, at arealet med vinstokke vil blive udvidet i løbet af de næste 10 år. Det er lige så sikkert og vist, at der bliver kamp om rettighederne til at plante vin. Og at der bliver lagt i ovnen til det slagsmål i øjeblikket.

Ekspertbeslutning
Netop derfor er hele udredningsarbejdet lagt i eksperthænder. Geologer, der vurderer undergrunden, men også historikere, der tager hensyn til om der tidligere har været vinproduktion af en vis kvalitet på stedet. Den endelige beslutning vil blive truffet i 2009 af det såkaldte Conseil d'Etat, som er en særlig fransk form for lovforberedende råd.

Nogle kommuner har i over 40 år løbet myndighederne i INAO på dørene for at komme med i delimitationen, som betegner det område, hvor vi dyrker vindruer til champagne. Nogle af dem har tidligere - det vil sige før 1927, hvor arealet blev fastsat per lov - haft vinproduktion. Andre er behageligt overraskede over at stå opført på den foreløbige liste over 40 nye kommuner, som blev trykt i vores lokale avis l'Union i sidste uge.

Overraskelse eller års arbejde
Borgmesteren i landsbyen Champfleury, der ligger på det let kuperede land nedenfor Montagne de Reims, siger således til avisen, at han personligt har arbejdet på denne sag i 15 år, og at hans forgængere de seneste 40 år har forsøgt at få lov at plante vin ligesom i begyndelsen af det 20. århundrede.

Omvendt blev borgmesteren i landsbyen Baslieux-les-Fismes "behageligt overrasket" over at stå opført på listen over foreslåede kommuner. Der har tidligere været dyrket vin i kommunen, men p.t. er der "rødbeder og korn" i stedet for vinbønder.

Nuværende kommuner kan også vokse
Også jord i de over 300 kommuner, der i dag udgør Champagne Viticole, kan komme i betragtning i forbindelse med udvidelsen. Vi har jord, der grænser op til vinmarker i Soulières, og det ville da være en overmåde velkommen overraskelse, som vi dog ikke arbejder aktivt på.

Jeg tror heller ikke, at det gør den store forskel. Udvælgelsesarbejdet ligger i eksperthænder, og - må man formode - absolut uvildige eksperthænder. Ellers bliver der ballade, og det gør der måske også alligevel, når de heldige bliver overmåde velhavende, fordi de tilfældigvis ejer jord det rigtige sted, mens andre må fortsætte med sukkerroer og majs.

Læs mere om udvidelsen i l'Union.

No comments: