12 October, 2007

Udvidelse i Champagne i vente

 
Posted by Picasa
Parceller med vin i Champagne er umådeligt værdifulde. Nu er flere på vej.

Flere vinstokke er på vej i Champagne. Det første spæde skridt har afløst de lette step på stedet. 40 nye kommuner fordelt på fire departementer har landbrugsjord med en passende jordbund for vinproduktion, og de står opført på en liste, som myndighederne i INAO vil modtage snarest, skrev vores regionale avis l'Union.

Rygterne om en udvidelse er løbet på lange ben et længere stykke tid. Og sommeren over blev der da også fyret godt op under kedlen med artikler her og der og på alle sprog om, at der om føje tid kke længere vil være champagne til alle, fordi efterspørgslen er for stor og druerne for få.

Artiklen i l'Union er imidlertid det første rigtigt konkrete, jeg har set på skrift om det kommende arbejde.

Langvarigt projekt
Projektet er af den langhårede type med ekspertudtalelser, klagemuligheder og præsentationer for høje myndigheder. Tidligst i begyndelsen af 2009 kan projektet blive omsat til lov i form af et dekret, og først herefter kan man begynde at stykke den nye jord op i parceller, hvilket vil omfatte nye eksperthøringer, præsentationer med videre.

Først i 2017 regner man med at den nye store delimitation, som det AOC-godkendte område hedder, vil være tilendebragt. Nye vinstokke vil tidligst komme i jorden i 2015.

Priserne vil svulme
Landbrugsjord, der bliver ophøjet til champagnejord, vil gennemgå en så fuldstændigt svimlende prisstigning, at omhyggeligheden giver stor mening. Man må forvente en hel del diskussioner - for nu at bruge et nogenlunde neutralt ord - når nogle med et slag vil blive euro-millionærer, mens andre må fortsætte med hvede og solsikker.

Den gennemsnitlige pris på en hektar champagnejord var i 2006 665.000 euro per hektar. Almindelig landbrugsjord ligger på 4.370 euro hektaren.

De nye jorder vil formentlig begynde i den lave ende, den dyre ende er oppe i en million per hektar. Der er sjældent offentlige eksempler, men Just-Drinks.com oplyste for en måneds tid siden, at huset Vranken-Pommery Monopole havde købt tre hektar til denne stykpris.

Anden fransk AOC-jord går for gennemsnitligt 76.580 euro per hektar.

De nævnte kommuner er:

    Marne: Baslieux-lès-Fismes, Blacy, Boissy-le-Repos, Bouvancourt, Breuil-sur-Vesle, Bussy-le-Repos, Champfleury, Courlandon, Courcy, Courdemanges, Fismes, Huiron,
    La Ville-sous-Orbais, Le Thoult-Trosnay, Loivre, Montmirail, Mont-sur-Courville, Péas, Romain, Saint-Loup, Soulanges, Ventelay.
    Aisne: Marchais-en-Brie.
    Aube: Arrelles, Balnot-la-Grange, Bossancourt, Bouilly, Etourvy, Fontvannes, Javernant, Laine-aux-Bois, Macey, Messon, Prugny, Saint-Germain-L'Epine, Souligny, Torvilliers, Villery.
    Haute-Marne: Champcourt, Harricourt.
Kilde: l'Union, den 10. oktober.

Det historiske kort
Udvidelsesprojektet er det største i flere tiår. Den seneste udvidelse af delimitationen i Champagne fandt sted i 1990, hvor landsbykommunen Fontaine-sur-Aÿ fik lov at plante vin med henvisning til at man historisk set - før 1927 - havde haft vin på landsbyens jorder.

Det argument går ikke længere, for historisk set har hele 56.000 hektar jord tidligere været beplantet i Champagne. I dag er der bare 35.000, hvoraf enkelte hektar er optaget af kirkegård eller private græsplæner. Vi får se, hvad den kommende udvidelse vil bringe fra 2017.

No comments: