16 September, 2010

Esset i ærmet hedder reserver

Den, der har læst med her de seneste uger, kan ikke have undgået at bemærke al min snak om skimmelsvamp.

Selvom 2010 er et år med lav druekvote - kiloene er styret fra oven - er her vingårde, der er så hårdt ramt af pourriture grise i dens forskellige forklædninger, at de kan få problemer med at levere nok.

Vores syndikat er imidlertid med os, og formanden sendte forleden et brev, hvor han forsikrer, at enhver vinbonde uden druer nok vil kunne supplere op fra sin såkaldte individuelle reserve. Vores forsikring mod alt ondt: Hagl, frost, skadedyr eller svamp.

I Champagne har vinbønder lov at gemme vin i en mængde, der svarer til 8.000 kilo druer per hektar, på tank. Med særlig tilladelse kan vi få lov at champagnisere en del af det. Teknisk set hedder det en deblocage, og den vil være effektiv fra den 1. februar 2011. Den tid, hvor vinen fra de druer, der plukkes i disse dage, vil blive sat sammen og hældt på champagneflasken (tirage).

Reservevin er en mulighed i Champagne, fordi den overvejende del af de godt 300 millioner årlige flasker fra regionen i forvejen er sat sammen af vine fra forskellige år.

Skæbnen vil heldigvis, at denne individuelle reserve er i top efter sidste år, 2009, med en endnu lavere druekvote og nærmest legendarisk sunde druer. Med andre ord pas de panique.

No comments: