15 September, 2010

Hurtig høst fra torsdag morgen

Vinhøsten er i gang. I morges passerede vi flere høsthold mellem Verzenay og Mailly-Champagne og flere endnu langs landevejen ind mod Reims. Alle porter er undtagelsesvist åbne, i de indre gårde venter 50 kilos druekasser startskuddet.

De fleste små vinbyer på nordsiden af Montagne de Reims, hvor vi selv bor, går i gang i morgen. Det vil sige fra torsdag morgen kan jeg roligt lægge mindst fem minutter mere til de fire daglige hente- og bringeture mellem landsby og skole.

Traktorer, anhængere, lastbiler, tankbiler bliver daglige irritationsmomenter, når de totalt blokerer skarpe sving, smalle gader med mere. Vi opgiver også frivilligt vores normalt parkeringspladser på gaden for at lette høstdagligdagen for vores vinbondenabo og vedkommendes ansatte. Ingen er i vejen for at genere andre, men fordi det er deres arbejde.

Hvad finder høstfolkene så i les galipes? Et passende indhold af sukker, men også meget råd, især i Pinot-druerne. "I begyndelsen smed vi mere på jorden end i kurvene," fortæller således en vinbonde fra Sézanne til avisen l'Union.

Sorteringen mellem sundt og sygt foregår direkte ved planten, og det betyder, at mængden af druer per plukker er mindre end normalt. Dårligt nyt for de mange vinplukkere, der aflønnes per kilo i stedet for - som os - med fast timeløn, kost og logi.

Tilstanden varierer meget alt efter parcellernes eksponering og om det er blå eller grønne druer. Alle adspurgte er dog enige: Det handler om at høste druerne hurtigt i 2010.

2 comments:

VinKreutzer.dk said...

Hej Solveig

Tak for at du tager dig tid til at opdatere din blog, midt i en travl høsttid. Når man sidder i regnvåde Danmark er det særdeles interessant at følge med i aktiviteten i området.

Sol said...

Hej VinKreutzer

Selv tak for kommentaren, de er altid velkomne.

Lige netop denne tid de sidste uger op til vinhøsten er det meget spændende at følge druernes udvikling, og det glæder mig, at du finder det interessant. Af og til føler jeg mig ret nørdet med alle de tal.

Til næste år kommer der formentlig flere endnu, da vi nu selv har det nødvendige udstyr. Ellers har vi lånt os frem.

Venlige hilsner
Solveig