12 September, 2010

Ingen skimmel med luftig klase

 
Posted by Picasa
Denne Pinot-klase er ret tæt, og det gør det sværere for eventuel vind at blæse den godt igennem, så eventuel væde mellem bærrene kan tørre. Den har stadig nogle uger at vokse i før vinhøst, til den tid vil den formentlig være helt tæt.

Til en fødselsdag i dag fortalte en vinbonde, at han ikke har botrytis og den deraf følgende gråskimmel i sine Pinot'er. Det var jo interessant i år, hvor skimmelen ellers virkelig hærger Champagnes vinmarker.

De tre mulige, forebyggende behandlinger skal udføres senest i juli for at have effekt nu. Tilbage i juli måned var alt imidlertid fint, og den miljøbevidste vinbonde sprang derfor over, sådan som han/hun også bliver opfordret til at gøre det for at spare på kemikalierne.

Hans Pinot'er er gamel planter af en gammel type, og i dag sætter de kun godt 5.000 kilo druer per hektar. Det er meget lidt. Hans Pinot-bær er små, klaserne ditto, og vigtigst af alt: De er ikke tætte, og derfor bliver de luftet bedre igennem, hvilket gør det svært - umuligt er jo sådan et stort ord - for svampesporerne at etablere sig.

Det var da helt interessant.

Nu går man ikke bare sådan hen og planter en eller anden gammel sort - andre end Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir - det må man ikke. Andre typer vinstokke kan til gengæld blive stående, hvis de allerede er der. For eksempel Pinot Blanc, Petit Meslier og Arbanne.

Det er første vinhøst - og jeg har fulgt med siden 2002 - jeg har oplevet med så udbredt gråskimmel, så det er trods alt sjældent. Alain har aldrig prøvet at sortere på den måde, der vil blive aktuel i år, og han har høstet på nærmeste hold siden 1997.

No comments: