308 millioner flasker. Sådan lyder et første - og stadig foreløbigt - skøn over det totale salg af champagne sidste år.
Det er rigtig positivt for os, hvis salget af champagne endelig er ved at kravle helt op ad hullet. Det er nemlig godt nok til, at vi alle får lov at lave lidt flere flasker. Hurra altså.
Flasker og deres værdi
Sådan her ser tallene ud siden 2007:
2007 - 339 millioner flasker - 4,5 milliarder euro
2008 - 322 millioner flasker - 4,4 milliarder euro
2009 - 293 millioner flasker - 3,7 milliarder euro
2010 - 319 millioner flasker - 4,1 milliarder euro
2011 - 323 millioner flasker - 4,4 milliarder euro
2012 - 309 millioner flasker - 4,3 milliarder euro
2013 - 304 millioner flasker - 4,3 milliarder euro
2014 - 308 millioner flasker - 4,5 milliarder euro (foreløbige tal)
Kilde: Comité Champagne.
Tilbage på niveau
2007 var rekordår. Der er aldrig solgt flere flasker champagne på et enkelt år hverken før eller siden.
Syv år senere er der solgt færre flasker men til samme værdi som i 2007. Flaskernes pris er med andre ord steget, blandt andet fordi priserne er steget, men også fordi der bliver solgt flere dyre champagner.
2014 er første gang siden rekordåret, hvor omsætningen omsider er den samme.
Verdenshandel fra sidelinjen
Nå, men i Soulières følger vi verdenshandelen sådan lidt fra sidelinjen. Vores salg ligner alligevel ikke helt kollegernes.
I kriseårenes første del skulle champagnehusene have deres salg op at stå igen, siden ramte krisen de mindre mærker, vinbønderne, der ofte er afhængige af turisme og markedet i Frankrig, og vi hører stadig nogle af dem klage over svigtende salg.
Selv har vi solgt, hvad vi har, siden begyndelsen.
Salg betyder flasker
Vi følger med i det globale salg af champagne, fordi det betyder noget for hvor mange flasker champagne vi har mulighed for at lave i det efterfølgende år. Når det totale salg er godt, vil der typisk blive produceret flere flasker champagne, og det er godt for den, hvis lager er lille.
Som nu for eksempel os.
Vi fejrer ikke længere nytår med tomme hylder som for bare to-tre år siden, men det vil passe os fint, hvis lidt flere af vores druer kunne få lov at nå hele vejen ned i en flaske.
Flere flasker
I første omgang får vi og alle andre lov til at lave champagne af ekstra 500 kg druer per hektar. Det er det, der hedder en deblokering på champagnesprog. For os er det 1.500 kg, og da vi bruger 1,2 kg druer til at lave en flaske champagne (75 cl), betyder det 1.250 ekstra flasker. Ikke helt uvæsentligt, når man ligger et sted mellem 6.000 og 8.000 flasker per år.
Hvordan det kan lade sig gøre? Vi har allesammen gemt lidt ekstra vin fra vinhøsten i håb om at få lov til at lave noget mere champagne, og det er denne vin, vi nu får lov at bruge. De stille vine befinder sig stadig - for vores vedkommende og nok for de flestes - på tank eller fad, og det er derfor, at det stadig er muligt at lave mere champagne.
Den samlede produktion af champagne fra 2014 vil nå op i omkring 309,6 millioner flasker. (Mere hos Comité Champagne)
Alt i alt derfor thumbs up til markedet og bare fortsæt samme vej.
2 comments:
Hvor det dog glæder mig på jeres vegne.
Hej Farmer,
Tak skal du have.
Dejligt at høre fra dig igen. Jeg tænker af og til på dig, kløversæden, juletræerne og hist hvor vejen slår en bugt.
Mange hilsener
Solveig
Post a Comment