De seneste ugers varme vejr hjælper druerne godt på vej fremad. Både størrelse og grad af modenhed går mod vinhøst. Loisy-en-Brie, den 21. august.
Det begynder at lugte af vinhøst.
Endnu kender vi hverken dag eller - og det er langt mere usædvanligt - den tilladte mængde. Det har jeg faktisk endnu aldrig set i de fem år, jeg foreløbigt har fulgt med.
Nu er CIVC's teknikere til gengæld i gang med de statistikker, som man kan kalde vinhøstens første enkle hop på stedet. Druernes sundhedstilstand og deres modning følges tæt i den årlige afvejning af det bedst mulige høsttidspunkt. Altid en balance mellem at få så perfekt en modning af druerne som muligt samtidig med minimal sygdom.
Vi befinder os tydeligvis stadig flere uger fra start. Modningen - veraison - ligger på en god tredjedel. Mest fremskreden i Aube mod syd og mindst i Aisne mod vest. Alkohol-potentialet - en anden nøglefaktor - liger på mellem 5 og 7 % vol og skal op omkring de 10. Der er altså stadig et stykke vej.
Ret generel sundhed
En generel sammenfatning ledsager altid disse statistikker. Ifølge den tegner udviklingen fint med generelt sunde druer trods vinskimmel, mildiou, og også millerandage - små og store bær i samme klaser som følge af dårligt vejr under bestøvningen.
Selv har vi desværre godt 20% syge klaser. Vinskimmelen på grund af en traktorkørsel sidst i juli, der er slået fejl. Vi håber derfor på vejr, der er os gunstigt. Det gør man selvfølgelig altid. Men ekstra meget, når svampen er der, og kan sprede sig yderligere med de rette - fugtige - forhold. Vi får se. Således ser nogle af de syge 20% ud:
Denne klase er syg, og vi kan ikke bruge den. Udover bær, der pga vinskimmel snarere ligner rosiner end druer, er der også bær af meget forskellig størrelse, millerandage.
Løsningen er at sortere syge klaser fra, når vi om nogle uger skal i gang med at høste. Alt foregår manuelt, så det er især et spørgsmål om at instruere plukkerne ordentligt, så de ved præcis, hvad de skal plukke, og hvad de skal lade falde.
No comments:
Post a Comment