18 April, 2006

Det er en kold tid


Udsigten fra Verzys højtliggende vinmarker over Vesle-dalen.

Hvert år byder på sit vejr. 2005 var snefyldt, men blev pludselig forunderlig varmt henover midten af marts. Derfra skiftede vejret mellem kulde og varme helt hen til vinhøsten i slutningen af september. 2006 har foreløbig mest vist sin kolde side. Alle taler om, hvor koldt dette forår dog er. Og selvom både sommerfugle, humlebier, mariehøner og masser af andre insekter har været i aktion i hvert fald gennem den sidste måned, er det rigtigt: Luften er kold. Vinden er kold. Jorden er kold.

Det første forårslys viste sig i februar, solskinsdage - hele eller halve - har vi haft en del af siden marts, men her henover midten af april har vi stadig ikke haft nogen rigtig varme dage. Det vil sige med temperaturer, der gør det til simpel nødvendighed at smide jakkerne og alle de langærmede trøjer til fordel for t-shirts.

Udfoldelse vil følge tårer
Vinen vokser derfor kun langsomt. Den bruger jordvarme som sit første brændstof. Når undergrundens temperatur passerer et bestemt antal grader, stiger safterne op i vinen - tårerne eller les pleurs - det er den saft, der skal sætte fut i knopperne, der har siddet i venteposition på grenene siden efteråret.

Og tårerne har vi set under beskæringen i sidste måned. Ellers er der endnu ikke sket de store sager. Det vil sige, der sker en masse i vingårdene: Opbindingen er ved at være omme, traktorer kvaser efterladte, afklippede grene i rækkerne, de første kemiske behandlinger af planter og jord, nye vin bliver plantet. Derudover status quo.

Knopperne stritter muligvis en anelse mere end i vinter. Men det er i givet fald så lidt, at det er svært at sige, om det skyldes en reel udvikling eller blot øjets velkendte upålidelighed.


Meunier-knop i januar.


Pinot Noir-knop i april.

Faktum er, at knopperne indtil sidste uge stadig var hvide og helt lukkede. Det første udviklingstegn er, at de svulmer op. Et par dage senere vil deres hvide dun skubbe vinterens brune og beskyttende skæl til side. Væksten er i gang.

Når halvdelen af knopperne på en vinstok når dette punkt, taler man om débourrement - ordbogen kalder det "udfoldelse" og tilføjer for forståelighedens skyld "af knopper". En interessant hændelse for vinfolk, fordi bolden dermed er givet op for årets vækstsæson, og fordi vinen fra dette punkt og et ukendt antal uger frem er direkte udsat for en af årets ubehagelige risikoer.

Farlig forårsfrost
En nat med frostgrader er nok til at ødelægge en ganske solid del af årets indtjening, og da kun tre procent af Champagnes vinmarker er permanent frostbeskyttet med diverse mere eller mindre mærkværdige systemer, må resten nøjes med at bide negle, mens de følger vejrudsigterne.

Først hen i maj regner vi i år med at være sikre på at slippe for frost. Fordi 2006 foreløbigt har været en kold tid.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: