07 March, 2011

Rosé champagne årgang 2010

 
Posted by Picasa
Farven på rosé champagne er yderst svær at forudsige. Sådan så de to typer ud ved den sidste smagning. Vertus, den 3. marts 2011.

Dobbelt behagelig overraskelse.

Der bliver en Rosé de Saignée fra 2010, og den er mildt sagt lovende.

Kampen mellem Chardonnay og Pinot er altid et faktum om smagebordet. Selv Rosé d'Assemblagen er meget præget af denne hvidvinsdrue. Den har de røde frugter en rosé champagne bør have, men vi taler anelser.

Kraft eller elegance
Hver procentdel bliver der kæmpet om med tæt på hævet klo og bister næve. I år landede vi på en Assemblage-grundvin iblandet 10 procent lokal rødvin. Men altså efter at have været hele spektret igennem fra syv til 12 procent.

Smagt sammen med en nærmest sprudlende mangfoldig Saignée, virkede Assemblagen ærlig talt noget blodfattig. Jeg ved ikke, om det er nogen god idé at smage dem så tæt på hinanden. Jeg er ret glad for Pinot'ens kræfter, så min gane har det svært med Chardonnay'ens anede finesse, når glassene ligefrem rører ved hinanden.

Det begyndte ellers tvivlsomt for Rosé de Saignéen efter vinhøsten sidste år. Svamp i druerne kan give en uheldig komponent, som kan give den færdige vin en uønsket smag. Godt nok blev Pinot-druerne sorteret efter alle kunstens regler både i vingården og bagefter på det bånd, hvor druerne bliver afstilket, men komponenten var alligevel til stede i tanken i forbindelsen med den første alkoholiske gæring.

En frugtkurv med det hele
Men der er altså alligevel kommet vin ud af anstrengelserne, og hvilken vin. Jeg tror endnu aldrig, at jeg har duftet og smagt så rig en sammensætning af alle de små røde og sorte bær, jeg lige kan komme i tanke om: Skovjordbær, hindbær, brombær, solbær, blåbær. Det bliver fantastisk spændende at smage den færdige champagne om to-tre års tid.

De færdige rosé champagner er stærke på hvert deres domæne. De har hver deres forcer. Feminin elegance og maskulin kraft er naturligvis kliché, så det batter, men ikke helt forkert i denne sammenhæng. Godt fuldt til dørs af hver sin farve.

Den kan vi til gengæld overhovedet ikke regne med. Bare håbe, at de holder.

Her er et par fotografiske glimt fra rosésmagninger af årgang 2010.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

No comments: