05 February, 2011

Assemblagen for 2010 er klar

 
Posted by Picasa
En serie glas og en spytteskål til hver. Ellers kører smagsløgene hurtigt træt.

Seriesmagningerne fortsætter. Assemblage 2010 er på plads. De to årgangs Blanc de Blancs'er skal vi til gengæld smage i nye variationer den 14. februar.

Ihhh, det er jo Valentinsdag, kommenterede flere af i alt seks granvoksne mænd, heriblandt ikke Alain. Det må være fordi de sælger rosé champagne. Lad mig endelig afsløre: Vi har ingen salgsplaner i den anledning.

Ønologen Arnaud var godt træt af igen ikke at blive færdig med at smage. Men der er af de sidste par års smagninger kommet ret bred enighed om, at når der ikke er enighed - un petit souci eller et lille problem, kalder de det med fransk hang til underdrivelse, fordi når de bruger netop det udtryk er problemet muligvis ikke stort, men det får i hvert fald ikke lov at fortsætte uhindret. Der er med andre ord god grund til at smage mindst én gang til.

20 procent reservevin
Vi smager seks forslag til en kommende brut champagne uden årgang. Den overvejende del er som altid Chardonnay-vin, og den er rigtig god i årgang 2010. Ikke ekceptionnel som 2008, men mindre kan gøre det og stadig være rigtig godt.

De seks forskellige variationer indeholdet mellem fem og syv procent klare vine på Pinot-druer (Meunier og Noir) og mellem 15 og 20 procent ældre reservevine, der i vores tilfælde altid er Chardonnay. Ligesom resten af indholdet.

Ens gane skal være mere end almindeligt indviet for at finde de store forskelle. Serien gik i min næse og med mine smagsløg fra meget frugt og en vis aromatisk kompleksitet af forskellige ting til mindre og mindre. Den første prøve endte med at falde i de flestes smag. Personligt foretrak jeg en anden fra midten af feltet, der var mere aromatisk, og jeg noterede mig ret tilfreds, da jeg som den første havde luftet denne præference, at jeg ikke var alene.

Pinot-vine og reservevine
Denne gang har det været ganske interessant at notere sig, at de klare vine på Pinot-druer var ligefrem savnet i de første forsøg. Normalt er der kamp til stregen om hver forøget Pinot-del. I år, hvor den forsøgsvis var holdt ude, var alle enige om, at der manglede noget.

Reservevinen er netop grunden til at så mange - faktisk de fleste - champagner ikke bærer årgang. For os udgør 20 procent et meget højt indhold af reservevin, da vi plejer at ligge på højst det halve. Andre blander rask 50 procent reservevine i deres assemblager år efter år, hvilket blandet andet vil få helt den færdige champagne til at smage ældre, end halvdelen reelt er. Det er denne reservevin, der overhovedet gør det muligt at ramme en ensartet smag fra år til år. Netop dét er traditionen for en champagne uden årgang modsat stille vine, der netop repræsenterer det år, der står på etiketten.

Mere om vine og om 2010 her.

Blanc de Blancs 2010
Blanc de Blancs'en var der til gengæld ikke enighed om. Hverken hvilke af de tre prøver, der var mest og mindst puissant, altså kraftig, og slet ikke, hvilken der er et godt udgangspunkt for en god Blanc de Blancs om fem år.

Alain mener endda, at vi kommer til at sælge denne Blanc de Blancs yngre, end vi normalt gør, på grund af de to kriseårs meget små kvoter, der på et tidspunkt vil komme til at gøre ondt i vores lager.

Selection 2010
Den anden Blanc de Blancs måtte vi helt droppe, da den midterste af tre prøver smagte af en eller anden form for opvaskemiddel. En rest må have siddet i flasken, der ikke var ny.

Næste omgang altså den 14. februar.

Læs mere om champagniserings-processen her.

No comments: