28 September, 2014

Vinhøsten er slut

Vi sluttede vinhøsten for næsten en uge siden.

Resultatet: Over 40 tons fantastisk flotte druer, der nu gærer for fuld udblæsning.

De første billeder ligger i tre serier:

Onsdag den 17. september: Den 1. dag

Torsdag den 18. september: Den 2. dag

Fredag den 19. september: Den 3. dag

Flere billeder følger. Vinhøst varer syv dage hos os år efter år.

15 September, 2014

Stræk og bøj i vinen

 
Posted by Picasa
Et emne, jeg ikke husker fra tidligere år i den lokale avis, er stræk og bøj.

Vinhøst er barske løjer for kroppen. Ikke mange af deltagerne er vant til den form for fysiske anstrengelser. At plukke vindruer ved planter, hvis højder er 1,2 meter er på en måde mere barnemad end så meget andet, men vi har ikke så mange børn i arbejdsstyrken.

Gode stillinger
Avisen har talt med to fysioterapeuter.

De fraråder den foroverbøjede stilling, hvor man bøjer ryggen ned over vinstokken. Det er i længden for hårdt. I stedet foreslår de at bøje det ene knæ, og de må vel vide, hvad der virker. Umiddelbart lyder den stilling dog ikke alt for god for kadencen, og et vist tempo er også en del af en god afvikling. Til alt bør man skifte stilling hver 30. minut.

 
Posted by Picasa

Mulige stillinger
Jeg skal hilse og sige, at det kommer helt af sig selv. Der findes ikke rigtig gode stillinger, mig bekendt. Måske lige med undtagelse af at plante sig på bagdelen, men det er heller ikke alt for godt for tempoet, så den plejer jeg personligt at gemme til sidst på dagen.

At varme op og ned er til gengæld ikke helt dumt. Et år havde vi en kommende sportslærer i blandt os, der venligst varmede lidt op og ned for dem, der var intereseret i det.

Den første løbetur
Sidste år havde vi en toptrænet tidligere soldat på holdet.

Efter den første dags plukning løb han en tur på 10 kilometer. En tur, der vakte en vis opsigt blandt os andre. Men, som jeg har fortalt historien lige siden, det var kun den første dag.

De andre dage var han træt ligesom alle andre.

14 September, 2014

Sidste druemåling bestemmer første klip

 
Posted by Picasa
Sidste druemåling. Den vil bestemme rækkefølgen.

Sukkeret stiger, det gør spændingen også.

Haves 9,5% vol
Vi er oppe på mellem 8,5% og 9,5% vol. for Chardonnay og Pinot-druer i vores i alt syv parceller (kort): Øvre og nedre Chardonnay samt øvre og nede Pinot i Loisy-en-Brie, Chardonnay og Pinot i Belles Feuilles og Chardonnay i les Crochettes i Soulieres.

Generelt set viser den seneste statistik - nummer 10 - at modningen mangler få streger for at nå de 100%, der er kun lidt gråskimmel (cirka 10% i Marne). I øvrigt er der kun ret få indrapporteringer, folk er i gang med deres personlige planlægning, og en hel del er også allerede i gang med at høste i både Montagne de Reims og i Côte des Blancs.

Solen skinner, nætterne er friske. Med omkring 10-12 grader klokken syv om morgenen kan jeg vel dårlige kalde dem kølige.


Ønskes 10,5% vol
Vi håber på at nå over 10,5% vol i næste uge, når det går løs.

Planen er at fylde endnu en presse med egne Chardonnay-druer for at lave endnu en 100% Tange-Gerard.

Herude begynder mange folk på mandag, og selv holder vi vejret og går i gang onsdag. Rækkefølgen bestemt af denne sidste målingen af druerne.

Læs også:

Vores 1. måling: Plukket, vejet, målt og presset

Vores 2. måling: To uger til start

Generel måling: 2014 nærmer sig

12 September, 2014

Første slag om Marne i Mondement

Vi skal have et lille historisk intermezzo i disse vinhøsttider, fordi det har en vis interesse i familien.

I dag er der meget fint besøg i Mondement.

Præsidenten var ventet, der var rygter om Angela Merkel. Men i stedet kommer premierminister Manuel Valls og måske har han nogle ministre med i sit følge. Også 1500 skolebørn, herunder en syngende musikklasse fra Épernay, er udkommanderet til lejligheden.

Ternet skjorte
Mondement er en af departementets småbitte kommuner. Her bor godt og vel et halvt hundrede personer, herunder grandfætteren og hans kone, hvorfra vi ved, at beboernes mulighed for at komme rundt i landsbyen er stærkt begrænset af sikkerhedshensyn. Så de kan lige så godt overvære højtideligheden, der har fri adgang ifølge avisen.

Mon ikke at grandfætteren har smidt sin sædvanlige, ternede skjorte til fordel for et mere højtideligt antræk for at deltage i begivenheden, der er en af i alt fire store markeringer i krigsåret (de andre er Bastille-dagen, den 14. juli, krigens begyndelse først i august og våbenstilstandsdagen den 11. november).

Og hvad er det så, der sker.

Første slag om Marne
2014 er jo 100-året for La Grande Guerre, hvis spor er meget nærværende her i Champagne.

Krigen begyndte den 1. august. I dens første uger syntes fjenden - kejserrigerne Preussen og Østrig-Ungarn - ustoppelige. Dens styrker trængte langt ned i la Marne på vej mod Paris, indtil det lykkedes den franske hær at stoppe dem omkring Mondement.

Det var netop den 12. september, og dette "Første Slag om la Marne" betragter man i Frankrig - af gode grunde - som en afgørende begivenhed i krigens gang.

Det var efter dette slag, at de to hære gravede sig ned til de kommende fire års blodige skyttegravskrig.

Meaux og monument
Den franske premierminister begynder dagen i Meaux, hvorfra den bedste brie kommer, men som måske mindre kendt også huser muséet for la Grande Guerre de Meaux.

I Mondement er krigen højst tilstedeværende i form af et knusende 35 meter højt mindesmærke, der dominerer landsby og landskab omkring ganske totalt. Se billeder af det her.

Nevøen er i øvrigt også udkommanderet med sit team. Han er brandmand.

Vi andre vil foreløbigt følge begivenhederne via de lokale nyheder.

11 September, 2014

Vinhøstens ekstra dage

 
Posted by Picasa
Vinhøsten i Champagne er i gang de første steder med en premiere. Startdatoerne kom forleden i selskab med en opfordring til at skyde starten så længe som muligt.

Der er absolut ingen grund til at skynde sig i år, messer alle, der mener noget. Først og fremmest de vinmagere, der skal lave champagne af vine fra mange forskellige menneskers parceller: Champagnehuse og kooperativer.

Man kunne spørge sig selv: Hvorfor så ikke bare lægge et par ekstra dage til den officielle start? Måske et hensyn til folk, der har brug for at begynde tidligere? Måske et udtryk for uenighed mellem forskellige parter. Måske noget tredje.

Begyndelse til tiden
I Champagne har mange den tradition at begynde den dag, der er udnævnt til officiel startdato. Også selvom druerne kan blive endnu bedre ved at blive hængende et par dage ekstra.

Det kan der være mange grunde til. En af de bedre er frygten for, at druernes fine tilstand hurtigt kan ændre sig til det værre. Hvis det for eksempel begynder at regne, indtil videre har det holdt tørt, siden skolen begyndte tirsdag den 2. september.

Derfor kræver det is i maven at vente.

Det går vi så bare rundt og har.

To dage mere til os
Vi har selv besluttet os for at skyde starten to dage mere.

Se om ikke soldagene kan skyde lidt ekstra sukker ind i druerne, så vi kan komme op over de 10% vol.

Planen - og håbet - er i år at lave endnu en tank, der er helt vores egen.

 
Posted by Picasa
Sidste år lykkedes det at lave den første, og den ligger og bliver ældre. Vi har ikke smagt den siden, den var vin. Tidsmæssigt er den nu et sted mellem vin og champagne, og dens udvikling er jo ret interessant.

De to ekstra dage skal gerne hjælpe dens kommende lillebror godt i gang.

Fjerde måling
I øjeblikket er druerne generelt i vores departement la Marne ved at nå de 9% vol. Det betyder på almindeligt dansk, at de har sukker nok til at nå en alkoholprocent på 9.

Vores egne har ligget under de generelle tal. Vi har tænkt os at måle endnu engang, altså den fjerde måling, og jeg kan faktisk ikke huske, at vi nogensinde har været afsted så mange gange.

Djævelen ligger i detaljen.

10 September, 2014

"Det er altså noget andet på dansk"

 
Posted by Picasa
Vi har haft mange danske gæster denne sommer.

I kommer af mange forskellige grunde.

Noget andet på dansk
Fordi I elsker champagne. Fordi det er lige på vejen mellem Alsace og Normandiet. Fordi I ikke taler fransk. Fordi de andre var på ferie. Og så selvfølgelig, fordi jeg taler dansk.

Det er en af de ting, jeg hører igen og igen, fra rigtig mange, og det er næsten uanset, hvor I kommer fra i Danmark eller jeres champagnemæssige baggrund i øvrigt.

"Det er altså noget andet når vi kan få det hele forklaret på dansk."

Og det er det jo. Man skal faktisk været ret god på et fremmedsprog, før man forstår alt med samme flydende fornemmelse som på sit modersmål. Selv er jeg med mine 11 års ophold endnu ikke så langt på fransk, men jeg er da kommet langt, og jeg arbejder aktivt på at nå meget længere.

Begyndere og viderekomne
Vi har noget på hylderne til både begyndere og viderekomne. Det handler jo altså selvfølgelig primært om champagne, men vi kan da også godt smutte en tur omkring det at være dansker i Frankrig eller bare dansker i udlandet, om det at føle sig fremmed eller lære, hvordan man kan være hjemme et fremmed sted.

Vigtige spørgsmål, og det talte vi bl.a. også om, da vi fortalte om, da vi forleden havde gæster fra Haderslev.

Når vi om et par uger står til op over begge ører i vinhøst, har vi mindre tid. Men både før og efter er du meget velkommen. Giv os gerne et praj, vi har ikke åbent 24/7, men vi er hjemme, hvis vi ved, du kommer. Send f.eks en mail til champagne-tange-gerard at orange.fr






09 September, 2014

Olietjekket

 
Posted by Picasa
Du kigger på et vigtigt indslag i vinhøsten.

Jeg taler ikke om Alain.

Han er vigtig nok, men han kan ikke slæbe de mindst 6.000 kilo druer, vi plejer at plukke i løbet af en dag.

Det gør chenillard'en.

Og hvis den ikke gør, må vi finde trillebøren frem igen, som for et par år siden:

 
Posted by Picasa
Rugbrødskræfter gør dog afviklingen noget mindre glidende.

Mildt sagt faktisk.

For et par år siden fik man aldrig tjekket den lille maskine inden høststart, så den brød sammen, vi måtte købe en anden, hvorpå en gammel mekaniker med magiske fingre fik den gamle repareret. Nu har vi to, og siden omorganiseret bemandingen, så at vi i dag kan undvøre den tredje bærer.

Ingen har til gengæld glemt at tjekke olien på vores larvefodsfartøjer siden det med trillebøren. Mandag gav deres tøffen genlyd i gården en god del af eftermiddagen.

Men nu er de på toppen, både hvad olie og brændstof angår. Det henter man i en dunk i Vertus. Så er den del af programmet før vinhøsten klaret.

07 September, 2014

Høstholdets konstituering

 
Posted by Picasa
En af de spørgsmål, der interesserer mange af vores gæster her, er, hvordan vi finder vores høstfolk. Som nu hold 2013, der var fantastisk. Ligesom alle de andre år.

Personlig kontakt
Det hurtige svar er, at vi finder dem alle mulige steder. Eller de finder os. Altid gennem personlig kontakt. Vi har foreløbigt aldrig haft kontakt med den franske arbejdsformidling, Pôle Emploi.

Rigtig mange på vores hold kommer igen år efter år, og vi spørger dem altid, om de har lyst til at komme tilbage. Andre ringer selv, og melder sig klar. Mon ikke en tredjedel af holdet her stiller igen i år?

Yoghurt, studerende og bekendte
I rigtig mange år har en stor del af rekrutteringen foregået på en yoghurt-fabrik i Normandiet. Vi har haft ansatte på alle niveauer derfra og deres søskende, børn, kusiner, naboer, kolleger og jeg ved ikke hvad gennem omkring 20 år. Hvilket siger noget om både dem og os, skulle jeg mene.

Så kommer der folk via bekendte i vores landsby Soulières og nabolandsbyerne. Vores kolleger i landsbyerne kan finde på at henvise til os, hvis de har flere folk end pladser, og vi gør selvfølgelig det samme.

Studerende plejer vi også at have nogen stykker af, hvis universitetet ikke er i gang endnu, og det er det for det meste ikke under vinhøsten her. Også i år har vi sådan en, der tager nogle flere med.

Vi har også af og til folk uden arbejde, der typisk kommer fra Champagne-Ardenne.

Og så begynder der også at komme folk fra Reims, som jeg møder i alle mulige sammenhænge i forbindelse med børnenes skoler, aktiviteter og gennem venner. Selv danskere har vi af og til, de kommer af egen drift, typisk i selskab med en solid interesse for Frankrig og champagne.

Mange kilder
Mange forskellige bække, der tilsammen kommer til at udgøre årets høsthold. Altid en oplevelse, både af den meget fysiske og også meget menneskelige slags.

Hvert hold har sin styrke, svaghed og skønhed. De mindre skønne sider kan vise sig, fordi det kræver noget af alle at leve og arbejde sammen døgnet rundt, og derfor er en uge en meget passende periode.

I år tegner holdet ret internationalt med fransk som det fælles holdepunkt for folk med oprindeligt udgangspunkt i regionen her, men også Afrika og Syd- og Mellemamerika.

Med omkring 100.000 sæsonfolk under vinhøst ligger Champagne helt i front. Det hænger sammen med, at alt høstes manuelt, her er ingen maskiner. I Frankrig i øvrigt ansætter regionerne Bourgogne og Rhône-Alpes omkring det halve og Bordelais, Alsace og Loire-dalen endnu mindre med henholdsvis 30.000, 20.000 og 8.000 ansatte.

06 September, 2014

Et rigtigt receptionshej

 
Posted by Picasa
Vi var knapt nok vendt hjem fra ferie, da vi fik en særlig ordre.

Der var bud efter et antal kasser Tradition til en reception i Paris, og den slags bestillinger får vi altså ikke flere af, end at jeg lægger mærke til dem.

Det er ingen hemmelighed, at Paris ikke er det allerletteste marked. Reims er trods alt kun 150 kilometer fra Frankrigs hovedstad, og de store champagnehuse står på tæerne af de små for at levere til chic'e fester. Oven i købet med et image i ryggen, der går godt i spænd med den slags lejligheder, så hvis deres priser er rigtige, er det svært for os at konkurrere. At det også er svært for andre, illustrerer denne historie, hvor et supermarkedsmærke har vundet æren som bedste årgangschampagne blandt mange 100 flasker.

Samme stykpris, samme kvalitet
Vi går et stykke ind i kampen. Vi strækker os faktisk ret langt for at levere varen, og kommer gerne selv med den, hvis det er, hvad der må til. Prisen er til gengæld den samme for både store og små, kendte og ukendte. Et par danske gæster forleden købte tilsvarende flasker til samme stykpris, og vi slår heller ikke knuder på os selv eller vores sædvanlige betingelser for at vinde.

Fra begyndelsen har vi ment, at vores champagner skal stå distancen med den kvalitet, de har. Også i Paris. Og det har de gjort i over fem år. At det er svært at være op imod meget kendte navne, illustrerer følgende

Derfor er der stor glæde, når vi trækker et blåt stempel i hus. Også selvom det ikke kommer til at figurere nogen steder. Mon ikke det fortjener at få selskab af lille en? Det kan jo meget passende blive en Tradition.

05 September, 2014

Knapt to uger til høststart

 
Posted by Picasa
Vi må plukke fra den 15. september, men vi har besluttet os for først at gå i gang to dage senere.

Torsdag tog Alain prøver igen en gang i tre af parcellerne.

Druerne er stadig mange og fine, men stadig et stykke vej fra at være så modne, som vi gerne vil have dem.

Nu venter vi og ser. Sundheden er stadig ok, og det ser indtil videre ud til, at det tørre vejr holder. Alt sammen godt.

Jeg har netop givet høstholdet endelig besked om mødedato og tidspunkt i dag. Annie har meddelt, at vi køber ind om en uge.

Ingen vej tilbage. Nu glæder vi os til høst. Og vente, mens vi holder vejret de næste to uger. Som sædvanlig er der ingen garanti for, at det er klogt at vente to dage. Sådan er det i naturen.

Læs "Høststart er mulig fra den 15.

03 September, 2014

Høststart er mulig fra den 15.

 
Posted by Picasa
Vi må plukke fra den 15. september. Så kort kan det siges.

I går mødtes Soulières, Loisy-en-Brie og alle andre kommuner for at komme med deres bedste bud på høststarten.

To datoer på møde
Vi havde udstyret onklen med vores mening, baseret på vores foreløbig to druemålinger, der svarede nogenlunde til hans, og det blev så også resultatet efter mødet med kolleger. De kan jo ellers have andre meninger, så vi ender med et andet resultat, end vi ønsker..

Men altså den 15. september for de blå Pinot Noir og Pinot Meunier og to dage senere for de grønne Chardonnay, der hænger lidt bagefter. Resten af datoerne kan du studere her, hvis du er meget interesseret. Kommuner har vi nok af, vil det i givet fald fremgå.

Tidligste start
Vi har nu ikke besluttet os for den 15. september endnu.

Den 15. er den tidligst mulige start, men ingen hindrer os i at begynde senere, hvis det passer os bedre,

Druerne er ikke så modne, som vi gerne vil have dem endnu. Omvendt begynder skimmelsvamp at brede sig nogle steder. Vi skal helst finde den gyldne vej i mellem.

Røde blade
Vi har også en anden svampeplage, meldug, som er kommet med regnen i august.

Indtil videre ser den ikke ud til at kommme til at volde problemer. Svampesporerne ødelægger bladene, og sine steder er visse andre vinmarkers bladdække tydeligt rødligt.

Planten har på nuværende tidspunkt mindre brug for de grønne blade som kraftværk for væksten, og derfor betyder det mindre så sent som nu.

På andre tidspunkter af cyklussen ville et angreb kunne have en helt anden betydning.

Mulig tredje tur
Vi kan meget vel ende med at tage en tredje tur gennem parcellerne for at måle druerne igen-igen.

Hvad gør man ikke for lidt mere sødme i tilværelsen helt generelt og i druerne ganske specifikt.

02 September, 2014

Plukket, vejet, målt og presset

 
Posted by Picasa
Det er blevet vores tur til at måle.

Du ved, den videnskabelige tilgang til druernes tilstand nu hvad der ligner to uger før årets højdepunkt bryder løs. Ikke mindst i talte arbejdstimer.

Målet er at få en mere præcis idé om vindruernes tilstand. Tirsdag bliver datoerne endeligt aftalt, og så kan det være rart at have noget at byde ind med og ikke mindst tale ud fra.

Pluk og vej
Vi samler prøverne så tilfældigt som muligt. Snupper en spadseretur op og ned gennem rækkerne, stopper for hver 20. meter og snupper tre klaser uden at se for meget på den: En for oven, en i midten og en for neden. Og vi bliver ved, og vi bliver ved, til vi har en halv spandfuld sådan cirka.

Indsamlingen giver en række tal, der vil bestemme rækkefølgen, når vi snart går i gang.


Pres og mål
Vel tilbage med otte spande med hver sin lille seddel - ellers er det sin sag at kende forskel på Chardonnay fra Loisys høje henholdsvis lave parcel - kan vi gå i gang med at presse, og der er intet smart over den del af processen.

En plasticskål og et ditto dørslag, et par solide gummihandsker og så i gang med klør fem. Opskriften har for så vidt ikke ændret sig siden 2011, det har facit heller ikke: Cirka et kilo druer skal presses til cirka en halv liter most.

Bagefter måler vi mostens temperatur, og bagefter dens densitet, hvilket giver et ok mål for sukkerindholdet. Mosten har ikke altid samme temperatur, og da den har betydning for resultatet, korrigerer vi om nødvendigt vores tal ved hjælp af en matematisk konstant.

Processen tager en halv dags tid, og vi har været afsted et par gange.

Udviklingen har stadig fart på, her kommer tallene fra juryen i Soulieres (den 28. august og den 1. september):

Jeg skal måske lige sige, at procenten repræsenterer den mængde alkohol, der kan komme ud af druernes nuværende indhold af sukker.


Chardonnay
Les Crochettes, Soulieres: Chardonnay - 5,83% og 6,47% (1045 og 1050)

Belles Feuilles, Soulieres: Chardonnay - 5,52% og 6,66% (1043 og 1051)

Vieilles Grandmères, Loisy-en-Brie: Chardonnay (bas) - 5,83% og 6,99% (1045 og 1053)

Vieilles Grandmères, Loisy-en-Brie: Chardonnay (haut) - 5,20% og 6,66% (1041 og 1051)

Det betyder, at Chardonnay-druerne ligger på i snit 6,7% vol, en fremgang på 1,10% på de fire dage mellem de to målinger

Det gennemsnitlige tal for Chardonnay i Marne: 7,4%



Pinot Meunier og Noir
Vieilles Grandmères, Loisy-en-Brie: Pinot Meunier/Noir (cordon): 6,73% og 7,28% (1051 og 1055)

Vieilles Grandmères, Loisy-en-Brie: Pinot Meunier (bas): 6,41% og 7,11% (1049 og 1054)

Belles Feuilles, Soulières: Pinot Meunier: 7,18% og 7,43% (1054 og 1056)

Det betyder, at Pinot Meunier og Noir-druerne ligger på i snit 7,27% vol, en fremgang på 0,5% på fire dage.

Det gennemsnitlige tal for Pinot Noir: 7,9% og Pinot Meunier: 7,5%


Andre år slutter druemålingerne med en lille tår. Ikke med denne syregrad. Vi skal helst undgå diarré dagen før skolestart.