08 February, 2007

Opvarmning på dagsordenen

Varmen og dens betydning for vinstokkens cyklus og druernes indhold. Vigtigt eller hvad? De franske spalter har længe forekommet mig gabende tomme overalt. Ikke mindst de lokale og profesionnelle medier, som ellers er tættere på professionen.

Men det billede ændrer sig nu. Artikler, debatter i organisationerne, navne på forskere, der beskæftiger sig med disse områder dukker op i rå mængder for tiden. Måske har klimamødet i Paris haft en effekt, måske er tiden moden, måske er det først nu, at forskere er klar med ny viden.

Vindyrkning i det 22. århundrede
En af de forskere, der i Frankrig beskæftiger sig med opvarmningens indflydelse på vindyrkning, er Iñaki Garcia de Cortazar Atauri. For det offentlige franske institut for landbrugsforskning - INRA - har han beskæftiget sig med opvarmningens forventede konsekvenser for den franske vitikultur i årene 2079-2099.

Hans væsentlige konklusioner ifølge La Journée Vinicole er:

  • En ændring af vinstokkens nøglestadier (udspring, blomstring, bærudvikling m.fl.)
  • En stigning i biomasse (plantens grønne del, altså blade og skud)
  • En stigning i vand spændingen henimod cyklussens afslutning
  • En væsentlig ændring i de vejrmæssige forhold fra modnings- til høstperioden.

    Resultaterne vil blive nærmere præsenteret i byen Beaune den 19. februar på en konference, der er organiseret af BIVB, Bourgognes svar på Champagnes CIVC.

    Grand Nord og CO2-udledning
    Champagnes unge vinbønder har også opvarmning på programmet i næste uge. De har inviteret filmmanden Nicolas Vanier, der i Frankrig er kendt for filmen "Le Dernier Trappeur", til at tale om bæredygtig udvikling.

    På programmet står også CIVC's ansvarlige for miljøspørgsmål, Arnaud Descotes, som vil præsentere afdelingens arbejde med at udvikle en metode til at måle udledningen af CO2 med henblik på at formindske den 30 procent på 10 år.

    In English

    Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

    >
  • No comments: