14 November, 2005

Doktor vin


Vi brænder inficeret kvas på stedet for at undgå yderligere spredning af smitten.

Som mange andre vinbønder er vi også plaget af sygdom i vinen.

Dette efterår skal vi fjerne cirka 200 inficerede planter, hvilket er noget mere end sidste år. Det er også så mange flere, at vi bliver nødt til at genplante i foråret. Normalt beplanter man en parcel på samme tid. Når der er syge planter, undlader man altså at sætte nye, førend alle rækker skal skiftes ud, hvis det er muligt.

I sidste ende er det naturligvis en afvejning, for har man fjernet en så stor mængde planter, at det kan påvirke ens kvota af druer, kan man naturligvis ikke vente. Jeg tænker ikke, at det er vores situation, men da en vinstok først tæller med i produktionen, når den er fire år gammel, er vi nødt til at være lidt på forkant.

Smitte spredes under høsten
Smittespredningen foregår manuelt. Hvert år under vinhøsten, når mange mennesker arbejder hurtigt, spreder de smitten, når de rører først ved syge planter og dernæst ved raske. I praksis er spredning uundgåeligt. Det eneste man kan gøre er at fjerne de syge planter.

Det er blevet lidt mere vigtigt for os i år, i og med vi i år har flere syge planter, end vi havde sidste år. Det hænger formentlig sammen med, at vi for to år siden - første år med ny baby - aldrig nåede ud at fjerne de syge planter, hvilket selvfølgelig var noget skidt under den efterfølgende høst.


Ørnenæbbet.

Også sidste år fjernede vi de syge planter, og da vi har gjort det igen i år, håber vi at have fået inddæmmet problemet. Det ved vi først til næste år.

Vores situation er i øvrigt ikke usædvanlig, oplyser den fyr, der kører traktor for os. Han udfører samme type arbejde for en del andre vinbønder, og her svarer sygdomsbilledet til vores. Vi har da også i bil passeret mange parceller forskellige steder især i i Côte de Blancs, der har en forekomst af syge planter, der er sørgeligt velkendt.

To tempi
De syge planter fjernes i to tempi.

Det første klarer vi sammen denne weekend. Alain klipper alle grenene af og så meget af roden, som han kan komme til med sit ørnenæb, og jeg bærer alt det afklippede ned til vejen, hvor det vil blive brændt af som dagens sidste gerning.

Senere på vinteren skal også roden eller i hvert fald så meget af den som muligt op, og der er trækkraften fra en traktor nødvendig for at nå nogen vegne overhovedet. En vin har meterdybe rødder, og kunsten er selvfølgelig at fjerne så meget som muligt af rodnettet.


En stub er alt, hvad der er tilbage af en syg vinstok efter weekendens grundige gennemgang. Alain og en hjælper må bruge traktor for at få resten væk engang senere på året.

Koldere luft er kommet til os. Men vejret er stadig ikke koldt nok til at have fået stæreflokkene til at fortrække.

Vi hører den flaksende lyd af tusinder af vingepar, idet en kæmpestor flok skifter parcel en 20-30 meter over hovederne på os. Man skal ikke stå under flokken, siger de lokale, når snakken drejer ind på trækfugle. Men det er svært at nå udenfor rækkevidde i tide, da de store flokke immervæk dækker et betragteligt antal kvadratmeter. Så Alain må glæde sig over, at den fugl, der befinder sig direkte over ham på afleveringstidspunktet kun har småt at besørge.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: