17 March, 2007

Meunier græder sene tårer

 
Posted by Picasa
Vores Meunier-knopper er endnu ikke rigtig i gang.

Vores to parceller står nu klar til det nye år. Det er jo fantastisk. De to unge fyre har arbejdet igennem den sidste uge, og er blevet færdig med at binde det hele op.

Vi kan dermed med sindsro afvente vinstokkenes opvågning af vinterdvalen - den der markerer sig med les pleurs. Plantesaft, der driver ned af grenene, når og hvor man klipper.

Foreløbigt græder de gamle sår i Loisy-en-Brie. Det vil sige, man kan se saften på fladerne af de grene, der blev beskåret for et par uger siden. Det er det første tegn. I Vertus er les pleurs i fuld gang nu, fortæller en af de unge. Vi har hørt lignende her fra Verzy, dog uden at tro helt på det. Vertus huser dog også især Chardonnay-planter, der typisk er nogle dage tidligere på den end vores Meunier. (Sammenlign datoer her.) Men mon dog ikke vækståret er på trapperne nu?

Rengøring i vingården
Alain har været afsted for at fjerne syge planter. Det er esca'en, der bliver ved med at rense ud i rækkerne. Desværre. Det er problem, der er kendt overalt i Champagne, Frankrig og i hvert fald dele af Europa. En spredning, der desværre er i offensiven også på grund af det varmere vejr. Desværre fordi den dræber vinplanten og er uhyre smitsom.

 
Posted by Picasa
Loisy-en-Brie i gråvejr.

Nu mangler så stadig nogle reparationer af hegn og udskiftninger af metaltråde, og så kan vi slappe lidt af igen. Alain forventer dog en ret snarlig ébourgeonnage - den proces, hvor overskudsknopper pilles af, produktionens størrelse styres ned i mindste detalje i Champagne. Det er selvfølgelig farligt, så længe der er risiko for frost, men siden bliver det langt sværere at fjerne overskudsvækst. Det er endnu en følge af, at alting er så tidligt udviklet i år.

I øvrigt er vejret forholdsvis besynderligt. Selv med det meget tidlige forår, løgplanterne i fuldt flor, varmende solskin og lysegrønne blade på buskene, så blander kolde vinde sig stadig i det overstadige sommervejr, og gør det tilrådeligt at holde hovedet koldt og halsen varm. I nat har meteorologerne ligefrem lovet frost.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: