At dufte og smage igennem, at genkende elementerne i smagens periodiske system, også når de er kombineret, er præcis, hvad vinsmagning handler om. At huske det, man drikker, lægge sine indtryk ind på de indre hylder til senere sammenligninger, et af de mål, der er lettere at nå, hvis man får styr på næsen.
Vores lærer forklarer, at duftene lagrer sig fotografisk i hjernen. Når vi skal bestemme en duft, vil det første, nærmest intuitive indtryk ofte være det korrekte. Skal hjernen først i gang med at lede på de indre hylder, bliver det straks mere kompliceret at genkalde sig og derpå navngive duften. Men det er disse samme to metoder, man kan anvende til at bestemme en vin: Den intuitive og den metodiske.
Bordplade af topvine
Bænket omkring en vældig bordplade, der er konstrueret af topstykkerne til den ene kasse topvine efter den anden, sidder vi klar til at modtage de små, klare glasflasker, som vores lærer sender rundt som det første. Vores opgave er at dufte og derpå bestemme indholdet.
Sværhedsgraden varierer: Her er roser - som jeg forveksler med viol, på trods af at hele min baghave er fuld af roser, heraf nogle med dejlig duft - melon, grønt æble, pære og nogle stykker, der er noget mere vanskelige. Skønne vine kan dufte og/eller smage af blomster og frugter. Men også animalske og mineralske aromaer - pelsværk, smeltet smør, flint og kridt dukker op.
Enkelhed er et godt tegn
Holdet her er ikke ligefrem begyndere - udover mig - her sidder primært vinbondepar fra vores egn, som tydeligvis har smagt flittigt på Frankrigs flydende goder. Og smagt ordentligt efter, vel at mærke. Iblandt os har vi også en anden underviser, der beskæftiger sig med vinsmagning, en forsker i kemi og en indkøber af druer i et af de store champagnehuse med kone.
Vores lærer er top. Skriver bøger, holder foredrag og smagninger for private og profesionnelle og er blandt andet tidligere Frankrigs-mester i vinsmagning for amatører.
Han er så god, at han taler i et ret enkelt sprog. Der er selvfølgelig visse tekniske gloser, der hører til kunsten. Men derudover kunne en god journalist ikke have skrevet hans gennemgang meget bedre igennem. Han har ikke brug for svære fremmedord for at forklare sig. Et godt tegn på, at han ved, hvad han snakker om, og har arbejdet med sit stof. KISS, som de sagde på journalisthøjskolen engang: "Keep it simple, stupid".
Gå tur i haven
Man træner bedst sin evne til at bestemme aromaer ved at bruge næsen, forklarer læreren. Brug 10 minutter om ugen på at udsætte jer selv for duft, opfordrer han. Gå en tur i haven, i marken, lav mad, gå på marked. Giv næsen noget at arbejde med.
Dens 10 opgaver denne aften var at genkende og bestemme æble, honning, buksbom, rose, grapefrugt, vanille, hasselnød, melon, timian og pære. Jeg snusede mig frem til syv rigtige.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment