21 March, 2007

De vil "befri druerne"

To kendte herrer i Champagne har en mission. De vil befri druerne, afslørede de i vores regionale avis, l'Union, forleden.

Det drejer sig om duoen, Ghislain de Montgolfier, der leder huset Bollinger, og Jean-Marie-Marie Barillère, Moët Hennessy, der er blevet valgt til at lede champagnehusenes sammenslutning - l'Union des Maisons de Champagne - som henholdsvis formand og næstformand.

Kampe om druer
I Champagne ejer små vinbønder - som for eksempel os - 90 procent af vinstokkene. Husene ejer de resterende 10 procent. Til gengæld forarbejder og sælger husene 70 procent af den samlede mængde champagne. Et regnestykke, der hænger sammen, fordi mange små jordejere sælger en del eller hele deres produktion til husene.

Det betyder til gengæld også, at champagnehusene ikke kontrollerer nogen særlig stor del af de nødvendige råvarer. De er med andre ord afhængige af, at de små leverer gode druer. Og med dette i baghovedet giver citatet om befrielsen af vindruerne mere mening:

"Det er nødvendigt at befri druerne. Vi bør hjælpe vinbønderne med at levere druer nok. Vi vil sammen finde løsninger, der vil skabe værdi."

D'herrer, champagnehusenes bannerførere, ønsker med andre ord at sikre deres egne leverancer af druer. Det er vel også blandt enhver leders fornemste opgaver. Hvilket tandhjul i det fint indstillede champagne-maskineri, de har tænkt sig at rokke ved, afslører de ikke.

Umætteligt marked
Men det er klart, at i en tid, hvor det globale marked synes nærmest umætteligt, kan kampen om druer og da ikke mindst de bedste druer, bliver hed. Hvordan ekspandere, hvis man ikke kan skaffe druer nok? Man må jo ikke bruge druer, der ikke er dyrket i Champagne. Derfor vokser drueprisen. Sidste år nærmede den sig de fem euro. Et niveau, der tidligere har ført til krise i Champagne.

Personligt har vi da også mærket interesse for vores druer i den nye parcel - "Hvem køber dem? Er I interesseret i at levere til os?" - selvom Loisy-en-Brie i champagnesammenhæng ikke er noget specielt gyldent-klingende navn. Champagnedruer er champagnedruer, og er vores druer ikke klassificerede, så er de i hvert fald orden.

Den gamle huschef, Yves Bénard, forlod etablissementet, da han tidligere i år blev udnævnt til leder af INAO's afdeling for alkoholiske drikke.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: