30 March, 2007

Lyserød andenplads


En af de lyserøde ledere, huset Ruinarts rosé.

Den lyserøde champagne er nu det næststørste produkt efter brut uden årstal.

"Alle og enhver kan lave lyserød champagne, kunsten er at lave den godt," udtalte Yves Dumont fra en anden lyserød leder, Laurent-Perrier, forleden i avisen l'Union.

At lave en lyserød champagne godt betyder selvfølgelig, at den skal have en god smag. Det er indlysende. Men dertil skal kuløren være smuk, og dens stil skal passe sammen med husets øvrige sortiment.

Der findes to forskellige måder at lave lyserød champagne på.

Rosé d'assemblage
Assemblage betyder blanding, og den blandede rosé får sin farve, når man blander den klare vin med rødvin. Gode somre i Champagne med mange solskinstimer giver de røde druer ordentlig farve, det giver bedre rødvin, og en smukkere rosé. Rødvinens kulør er afgørende for rosé champagnens ditto.

Flere investerer nu i materiel til at lave rødvin - de korrekte tanke - men også som på vores kooperativ et bånd til at sortere rødvinsdruerne. Og et syn, der ellers ikke er almindeligt i Champagne: Mænd, der tramper de røde druer i stykker. En praksis, der trækker så meget farve som muligt ud af drueskallerne, hvilket man modsat netop ikke ønsker, når man laver champagne.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Druerne til kooperativets rødvin bliver manuelt sorteret på bånd.

Man laver sin rødvin på almindelig vis, sin klare vin på lige så almindelig vis, og den kan sagtens være lavet af røde druer og alligevel være klar. Når de stille vine er klar, typisk en gang efter nytår, blander man rødvin og klar vin - tilsætter gær og sukker, og overfører hele molevitten til champagneflasker.

Derpå begynder den anden gæring, som typisk varer 14 dages tid. Når boblerne i løbet af denne periode - prise de mousse - er dannet, følger derefter en lagring på mindst 18 måneder. Årgangschampagner lagrer mindst tre år.

Rosé de Saignée
En mindre brugt måde at lave lyserød champagne på er saignée-metoden, hvor den lyserøde champagne får sin farve og til tider frugtagtige karakter fra drueskallerne.

Denne stille vin bliver lavet af rødvinsdruer - det kan være Pinot Noir eller Meunier - skallerne får lov at macerere sammen med druemosten et døgns tid under grundig overvågning. Det er samme måde, en rødvin får farve på. Siden laver man sin stille vin på normal vis på tanke eller fade, og selve champagniseringen foregår på samme måde som foroven.

Og så er den lyserøde champagne klar til fest.


Rosé de Saignée fra vores kooperativ.

Salg:
Rosé uden årgang, 2006: 9.536.845 flasker
Årgangs rosé, 2006: 467.974 flasker

Læs også: Kinky bobler

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: