01 March, 2007

Regnen falder tungt og tæt

 
Posted by Picasa
Tung regnhimmel over Montagne de Reims. Sådan har det efterhånden set ud i de sidste mange dage.

Himlen hænger tung over Montagne de Reims. Regnen falder tæt, og ugen har foreløbigt været meget våd. Alligevel er vinarbejderne i marken i de fleste af døgnets lyse timer. Vi er ikke de eneste, der har travlt, travlt, travlt.

Vores beskærer har foreløbigt ikke sat sine ben i vingården i mere end en formiddag i denne uge. Begrundelse: Regn. Hvilket er en acceptabel grund, hvis man har tid nok.

Men da der endnu er mange timers beskæring i parcellen og derefter dage med opbinding, er det ikke så godt. Sagt på den pæne måde. Simpelthen fordi alt stadig tyder på, at d'herrer Kong Vinter og Snemand Frost i år er oppe mod stærkere kræfter, end de kan håndtere. Frøken Tø nåede end ikke forbi Champagne, før foråret allerede havde skruet op for charmen..

Knapt 80 procent af vores cordon'er står stadig ubeskårede i Loisy-en-Brie. Nu har Alain skaffet vores beskærer noget af det tunge regntøj. Til afhentning i dag sammen med endnu et læsfuld formaninger om, at han må se at fingrene ud.

Opbinding i gang
Mere professionnelle vinarbejdere trodser regnen og arbejder igennem mange timer hver dag i øjeblikket. Deres hvide varevogne holder overalt langs grusstierne. Nogle af dem beskærer stadig, men de fleste af vingårdene står - beset fra et bilvindue - klar til at blive bundet op nu.

Da jeg i går kørte en del kilometer på nordsiden af Montagne de Reims, og siden tværs over bjerget, langs noget af sydsiden og igennem Côte des Blancs, så jeg en hel del vinarbejdere i færd med at binde vingrene fast til den nederste række tråd i hegnet med de karakteristiske små stykker bastomvunden ståltråd.

Det er næsten to år siden, at jeg selv prøvede at binde op for første gang. Det foregik - til sammenligning - i midten af april.

Frostparceller færdige
Landevejen gennem Côte des Blancs er omgivet af vinmarker, der ligger på næsten fladt land. Selv disse planter, der er særligt udsatte for frost, fordi den varme luft stiger op efterladende den kolde ved bunden, er for langt de flestes vedkommende beskåret nu. En hel måned tidligere end normalt.

I år har ingen heller sat de små gaslamper op, der hjælper vinstokkene med at holde varmen i kolde frostnætter, og som plejer at stå fuldt synlige fra landevejen mellem Oiry og Vertus ved denne tid.

I stedet arbejder alle igennem. Altså undtagen vores fyr, der desværre tager livet ret roligt. Vi håber, at regntøjet - stort, hullet, tungt og svært at røre sig i - kan motivere ham. Hmmm.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: