25 September, 2017

Champagne 2017: Nem sæson men bøvlet høst

Druerne er landet i spande, sendt gennem vinpresser, har gennemgået den første gæring og er i øjeblikket en ganske ung vin.

Champagnehøsten 2017 er overstået, og lad os da bare afsløre, at vi allerede har så store forventninger til resultatet, som vi tør.

Vi har plukket druerne og sorteret dem, smagt på dem og værdsat deres lange eftersmag og interessante balance mellem høj syre og stærk sødme, men kender vi dem endnu ikke ret godt som vin. Hverken ung og langt mindre ældre vin, og hvert skift kan føre smag i forskellige retningerr. Vi får vente for at vide, hvad vi vil få af smag. Med tiden.

Tidlig, tør og først varm siden køligere sæson med regn
I 2017 begyndte sæsonen meget tidligt. Allerede først i april foldede knopperne deres første blade ud, og vi var heldige og slap for større skader, da det nogle uger senere frøs. Meget varme dage, meget lidt regn hørte til årets orden helt hen til midten af juli, hvor det blev køligere.

Vi var kun glade for at få lagt denne bremse på vækstens ekspresfart. Lidt regn gjorde det også muligt for druerne at øge deres vægt. Siden kom der større mængder regn på et tidspunkt, hvor vi bryder os mindre om væde, fordi vi altid frygter sygdom tættere på høst.

Vinhøstens start kendte vi så sent som en uge, før vi gik i gang den 2. september.

For os var det for sent at hente alt ind. Vi havde allerede råd i vores Pinot Meunier-druer, og det spredte sig overraskende hurtigt. Derfor måtte vi klippe mange klaser ned på jorden i stedet for i spanden.

Heldigt for os havde vores Chardonnay-druer det langt bedre, og det er da også denne grønne drue, vi er i gang med at vinificere til endnu en af vores helt egne champagner. Disse druer var meget tæt på et perfekt indhold af sukker, og mosten besad tillige en cremet-hed, som vi glæder os til at gensmage, når den unge vin er stabil engang i det nye år.

En tidlig Tange-Gerard
Årets vin vil blive vores første Tange-Gerard champagne fra et tidligt år.

Det er også første gang, at vores druer har været så målbart udfordret af de planter, der ofte vokser naturligt i rækkerne, fordi vi ikke fjerner dem konstant.

Når vinstokke må kæmpe om adgang til mineraler og vand, kan det f.eks. afspejle sig i druernes indhold af kvælstof, hvilket har en betydning for gæringen. I år måtte vi hjælpe processen ved at tilsætte netop kvælstof.

Spændende at genfinde vores bæredygtige dyrkningsmetoder direkte i ståltanken, og dobbelt spændende skal det blive, hvordan det endelige resultat vil smage om nogle år.

Fremover to linjer: Singles og Classic
Foreløbig koncentrerer vi os om årgang 2013. Det var den første vinhøst, hvor vi havde sat alle logistiske sejl til for at kunne lave vores første champagne på 100 % egne druer.

Vi husker året som usædvanlig sent. Vinhøsten strakte sig ind i oktober, hvilket hører til sjældenhederne i Champagne i vore dage. Den 3. oktober pressede vi druerne, og vi ved nu, at årgang 2013 bliver det første medlem af vores nye ”Singles” linje med symbolet for bæredygtig vindrift på etiketten. Mere nyt om årgang 2013 følger senere på efteråret.

Vores hidtidige sortiment fortsætter under navnet ”Classic”, og den linje indeholder alle gamle brut kendinge i form af assemblage champagnerne Tradition (fås også som demisec) og Noirs & Blancs, årgangschampagnerne Blanc de Blancs (årgang 2011/12) og Selection (årgang 2007) og endelig rosé champagnerne Rosé d'Assemblage og Rosé de Saignée.


Høsthilsener
Alain Gérard og Solveig Tange, Soulieres, september 2017

No comments: