27 August, 2011

Vores vinhøst er i gang

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-klase, flot og stor, forhåbentlig vil mosten matche klasens yppighed.

Når du læser disse ord, er vi netop gået i gang med årets vinhøst. Klokken 7.30 - lige efter daggry har vi sat os i bilerne for at køre de fem kilometer til Pinot-parcellerne.

Planen er at arbejde igennem - det vil sige otte timer om dagen - de næste syv-otte dage.

Vi begynder i parcellerne med Pinot Meunier. De er modne, og desuden er der gråskimmel i nogle af dem, og det vil kun blive værre, som dagene skrider frem. Chardonnay-druerne har det foreløbig fint, men er endnu ikke klar.

Årets hold består af 12 plukkere, enkelte dage med ekstra hænder, tre bærere, en chauffør, to kokke og Alain og jeg. Vores fem-årige datter har også meldt sig. I år har vi også den store fornøjelse at have flere børn af diverse venner med.

Fredag begyndte med torden og endog lidt hagl, og har sendt massive mængder vand ned over staklerne i vinen. Lørdag er det vores tur til at stå klar uanset vejrlig. Når druerne er klar, og holdet ankommet, har vi ikke længere noget valg. Men kryds lige fingre for os, ikke? Selv regntøj og gummistøvler er fundet frem, forløber arbejdet noget mere behageligt i let sol og 17-18 grader Celsius.

26 August, 2011

Tom i dag men fuld i morgen

 
Posted by Picasa
Vi er nået frem til dagen før dagen.

Alle druekasser står opmarcheret i gården.

Alle senge står redt op.

Alle familiens største gryder er stablet op i alle ledige hjørner i køkkenet.

Alle lovlige pladser - forsikring - i alt på fire hjul er optalt.

Nu kan vinhøsten bare komme an, og det gør den sørme også lørdag morgen.

25 August, 2011

Fortsat svært høstvejr

 
Posted by Picasa
Håbet er fine Pinot-klaser som denne af typen Noir fra den 20. august 2011.

Torsdag formiddag. Vejret skifter mellem regn og sol. Gråt og blåt. Fugt og varme.

Den kombination fremmer svamp. Som for eksempel gråskimmel, der var under udvikling i omkring 25 procent af Pinot-vinene i vores departement, Marne. I aften kommer de sidste
generelle tal, der beskriver druernes tilstand.

Høst i gang overalt
Mange er i gang med vinhøsten nu. I går så vi folk høste en hel del steder her i Montagne de Reims, langs landevejen ind mod Reims og såmænd også en af de clos'er - vingård lukket inde bag mure - man finder i selve Reims.

Også Côte des Blancs begyndte. Vores praktikant var således kaldt tilbage til sin vinskole for at deltage i høstarbejdet.

Vi arbejder med de sidste detaljer: Sørger for stole nok, køber drikkevarer til rigtig mange mennesker, roder med indberetninger over nettet for at alle tænkelige forsikringer kommer i roden. Med mere.

Over alt dette hænger den grå sky af skimmel. Vi ved først, hvor meget den vil berøre os, når alle Pinot-klaser er afleveret. Men der er næppe tvivl om, at svampen vil være en af 2011-høstens udfordringer. At høstvejret er svært.

24 August, 2011

Test: Fra u- til i dén grad klar

 
Posted by Picasa
Chardonnay-række ved Verzy. I år lader især de grønne druer vente på sig.

Vi har nu to forhold i hovederne.

Det ene er druernes modenhed. Det andet gråskimmelsens fremmarch.

Alain og vores unge praktikant målte sig tirsdag igennem samtlige vores parceller. Så modne er de:

  • Loisy-en-Brie: Nedre parcel - Chardonnay: 8,12
  • Loisy-en-Brie: Øvre parcel - Chardonnay: 7,42
  • Soulières: 7,8

  • Loisy-en-Brie: Nedre parcel - Pinot Meunier: 8,52
  • Loisy-en-Brie: Øvre parcel - Pinot Meunier: 9,62
  • Soulières: 9,5
Måske scanner I bare tallene uden at tænke nærmere over dem. Men det kan også være, at I tænker: Det var da egentlig en pænt stor forskel mellem Chardonnay og Pinot. Til jer kan jeg kun sige bingo. Tallet udtrykker potentialet for alkohol efter den første gæring, og vi begynder at være tilfredse lige efter de 9. Komplicet kombi Forskellen gør det vanskeligt for os at levere begge druetyper i god tilstand. Pinot Meunier på over 9,6 skal plukkes nu, vi kan bare håbe på, at de er noget værd på lørdag, hvor vi angriber dem.

Vi kan omvendt ikke bare fremskynde høsten, for Chardonnay-druerne er slet ikke klar, og vi har brug for at afvikle vinhøsten over en uge, der hænger sammen. Næsten alle vores folk kommer rejsende langvejs fra, og kan ikke bare sendes hjem og kaldes på arbejde igen tre dage efter.

Andre går med de samme besværligheder. Tal fra to nærliggende større landsbyer varierer fra 7 til 10. Altså rimelig umodent til tæt på alt for meget. Ikke fordi det nødvendigvis er noget problem. Det kommer an på, hvordan ens parceller er placeret, samt hvordan man selv organiserer vinhøsten. Men det er usædvanligt med så stor forskel.

Avisens første høstartikler taler blandt andet om at denne vinhøst vil være hurtig - jeg formoder, det er for at få noget godt ud af Pinot-druerne, mens tid er. Men også om, at det vil være nødvendigt at sortere klaserne. Det vil sige sortere dem med gråskimmel fra.

Samme fornemmelse har vi efter dagens besøg i Pinot-parcellerne. Det meste er selvfølgelig fint og flot lige nu, men fem dage er lang tid, når skimmelen først breder sig. Resten af løbet er imidlertid Vorherres nu. Vi andre må vente med at sætte turbo på, til vi sidder i rækkerne lørdag morgen.

23 August, 2011

Høstligning: Varme og fugt = svamp

 
Posted by Picasa
Grønt, gult, rødt, blåt: Få dage før vinhøsten ved Verzenay. Den 20. august 2011

Få dage før vores del af vinhøsten har vejret antaget farlig karakter.

Varme dage ladet med fugt giver de bedst mulige betingelser for, at gråskimmelen kan skyde himmelfart.

Mandag er den foreløbigt tredje dag i træk med omkring eller over 30 grader på termometeret. Vi slæber os nærmest afsted, og kan bare sende ynk mod de stakler, der er i gang med at høste. Det er hårdt at arbejde direkte under så varm en sol det meste af dagen.

Så vidt varmen. Det har nemlig også regnet tilpas meget til, at luften i dag og i går har været tungt lastet med vand. Gode forhold for alle former for svampe, og altså også den gråskimmel, der truer druerne. Under alle omstændigheder altid mere, når vi er helt oppe under høst.

Tal fra dagens målinger taler for sig selv:

Her i vores departement Marne er nu i snit hver fjerde Pinot-plante ramt. Mere end en fordobling på 11 dage. Tallene er væsentligt mindre for andre departementer og heldigvis også for Chardonnay, som vokser i halvdelen af vores parceller.

Så begynder Alains rituelle "jeg vil ikke tænke på det". Vi kan under alle omstændigheder ikke gøre andet end at sortere eventuelt ramte klaser fra.

 
Posted by Picasa
Denne planche blev brugt til at sortere skimlede druer under vinhøsten 2010. Noget lignende er ikke distribueret i år, og jeg har også kun set sådan en netop sidste år.

22 August, 2011

Løvets biologiske tid

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-løvet i Montagne de Reims er i færd med det første farveskift. Den 20. august 2011.

En veninde sad forleden i vores gård og undrede sig.

Godt fem år har det taget at dække det meste af den meterhøje og ret kedelige mur til naboen med arkitektens hurtigtvoksende trøst, og for tiden er forskellige højrøde nuancer ved at sprede sig ud over de før så sommergrønne blade.

Om ikke det er tidligt? ville hun vide. Joh, det er det vel, svarede jeg. Men ved nærmere eftertanke er farveskiftet vist stort set godt nok. Det væsentlige er ikke datoen i kalenderen - den er nok nogle uger tidligere end almindeligvis - her handler det om biologisk tid.

Vinløvets rødmen dukker almindeligvis op i dagene tæt op under vinhøst. Det er dér, hvor druerne har den normalt optimale balance mellem syre og sukker. Det er der, hvor vinstokkens årlige vækstcyklus er fuldendt: Frugten er klar. Derefter går det mod den passive vintertilstand.

Som de almindelige vinstokke har også jomfruvinen været tidligt i gang i år, og derfor har den også gennemlevet det meste af sit år. Den naturlige følge er, at løvet rødmer. Til helt almindelig biologisk tid. Så gør det ikke noget, at kalenderen i år viser august i stedet for september.

Mit håb er til gengæld lysegrønt: Måtte den i år få lov at bevare sit skønne røde løv i rigtig lang tid.

 
Posted by Picasa
Så rødt er arkitektens trøst, på fransk vigne vierge eller jomfruvin, allerede nu.

21 August, 2011

Tungt lastet

 
Posted by Picasa
Disse basser er ikke mine. Men jeg finder dem frydefuldt lækre mod det himmelblå.

Det er Pinot Noir fra en af Verzenays parceller. Klar til høst fra på tirsdag.

20 August, 2011

Sol skal give det sidste sukker

 
Posted by Picasa
Chardonnay-klaser på skråningerne nedenfor Verzy. Den 20. august 2011.

Solen skinner højt og smukt. Varmen hænger mellem vinstokkene, og ingen ved deres fulde fem arbejder før sidst på eftermiddagen.

Det har sidste weekend før vinhøsten, og lyset og varmen vil sende de vindruer, der mangler det sidste skud energi længere frem mod det optimale indre miks af frugtsukker og syre. Den seneste generelle måling viste 8,0% vol for Chardonnay og 8,4% vol for Pinot Noir, og det skal over de 9% vol.

Klaserne mangler dermed det sidste sukkerpift. Men weekendvejret har sat alle sejl til for at levere varen. Som bestilt, som det plejer: Meget ofte slår kedeligt vejr om i det skønneste sensommervejr i dagene før høststart.

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-klaser ved Verzenay. Den 20. august 2011.

Lokkende blåsorte bær
Lørdag formiddag smuttede jeg ad den bumpede vej gennem vinparcellerne fra Verzy og over på den anden side af Verzenay. Om muligt endnu mere stenet end den plejer. Et levn fra sommerens regnvejr, der sine steder skyller sten med sig ned fra parcellerne.

Pinot-klaserne er den rene fryd at skue. Eferhånden ret generelt klædt i den blåsorte, vi helst ser. Jo sortere jo bedre. De er meget store i år. Men regn og varme er kommet i behagelig vekslen, og de kan bære det, ser det ud til.

På tirsdag begynder Verzy, på torsdag følger Vertus, og vi har besluttet selv at tage fat på lørdag.

Fælles for os alle er:

  • Vi kan plukke 13.600 kilo druer per hektar (kg/ha).
  • Vi må tappe vin svarende til 10.500 kg/ha på flaske efter nytår.
  • Vi må gemme vin svarende til 3.100 kg/ha som individuel reserve(højst 10.000 kg/ha).
  • Vi må desuden tappe vin svarende til 2.000 kg/ha fra vinhøsten i 2010.

Den individelle reserve er en tank med vin, som vi med særlig tilladelse kan få lov til at bruge til at lave champagne. Det kan f.eks. være et generelt grønt lys til alle, hvis salget er meget højt i forhold til lagerbeholdningerne. Men det kan også være en hjælpende hånd, hvis vinstokkene har frosset. I dette tilfælde går manøvren ud på at forny reserven. Den ældre del kommer med i produktionen og en ny del sættes til side.

Nå, men det giver os jo alt i alt 12.500 kg/ha at lave vin og siden champagne af. Nok til nogle tusinde flasker, da der skal cirka 1,2 kilo til 75 cl champagne. De fleste af vores druer er imidlertid stadig bundet af flerårige kontrakter, så også efter denne vinhøst vil vi stadig kun sætte vores egen etiket på nogle få nogle tusind flasker.

19 August, 2011

Mostprøver koster to dage

 
Posted by Picasa
En liter friskpresset most af Pinot Meunier. Den gule skål bruger vi normalt til brød under vinhøsten.

Vores egne mostmålinger hjemme ved køkkenbordet fortæller en lidt anden historie end de genelle skemaer over modenhed. Vi har derfor besluttet at skyde høststarten to dage.

Det betyder, at vi begynder den 27. august i stedet for den 25.

Mosten måles
Alain og praktikanten brugte torsdagen på at samle repræsentative drueklaser fra vores parceller og måle mostens grad af modenhed.

 
Posted by Picasa
Enkelt grej: En kande med en liter saft, et målebæger, en oechslevægt og et termometer.

Princippet er sådan set ganske enkelt.

  • 1) Pluk to kilo druer
  • 2) Pres dem akkurat nok til, at det giver præcis en liter most
  • 3) Hæld den halve liter op i et målebæger
  • 4) Anbring målegrejet - aréomètre eller oechslevægt - frit i væsken
  • 5) Aflæs tallet foruden mostens temperatur med termometer

Med apparatet kan vi forenklet måle mostens vægtfylde. Jo mere sukker, jo højere vægtfylde eller densitet. I en tabel kan vi se, hvilken alkoholprocent, der svarer til den målte vægtfylde - grad af sukker - ved 20 grader Celsius.

Vores most var tre grader varmere, det kan vi korrigere for ved hjælp af en anden tabel.

Denne helt enkle opstilling foregår i høsthusets køkken. Det har alligevel lagt lokalitet til så meget andet i årets løb.

Resultatet:
Vores Pinot Meunier i Loisy-en-Brie og Solières er henholdsvis 7,9 og 8,3, og de skal op over 9,0. Vi er således lidt længere bagud end de generelle tal for vores departement, Marne, som var på 8,3% vol torsdag den 18. august. Chardonnay ligger generelt på 8,0% vol i Marne. Planen er at gennemmåle dem på samme vis i næste uge.

 
Posted by Picasa
Oechslevægten er anbragt helt frit i måleglasset.

Folkene ankommer i løbet af fredag den 26. august, så at vi alle kan begynde lørdag den 27. august og fortsætte i en uge frem.

Vi fik frisag for ventet storm

Vi havde storm i vente fra sidst på torsdag eftermiddag. Alain havde derfor valgt at vente med at klippe sideskuddene. Skal vi have hagl, tæller hvert blad. Trods dets skrøbelighed som forsvarsværk i et eventuelt møde med knivskarpe isflader.

Endnu i aftes og nat havde vi ikke set skyggen af uvejr. Fredag morgen regn og nu op på formiddagen har vi stadig gråt vejr. Uden skygge af den storm, der torsdag fejede ind over Belgien, og som tragisk har kostet flere mennesker livet på en rockfestival nær Bruxelles.

18 August, 2011

Den 25. august 2011

 
Posted by Picasa
Pinot-klase, der nærmer sig det modne. Klaserne er i øvrigt store i år.

10-øren faldt godt nok først onsdag aften, men gaden ved altid besked en dags tid eller to i forvejen.

Naboen spørger altid til os og vores forhold på planeten Vertus og omegn, og så kunne vi lige så godt bytte datoer. Altså kan vi begynde med Pinot'erne den 25. august og Chardonnay fra den 29. Verzy kan begynde allerede fra den 23. og den 25. august.

Tidligst er nogle af kommunerne i departementet Aube, som er længere sydpå end hovedfeltet i Marne, som vi selv tilhører. Enkelte kommuner i Aube kan begynde allerede den 19. august.

25. eller 26. august
Vi overvejer at skyde starten til den 26. august for at give Chardonnay-druerne en dag mere. Kunsten er at have druer klar til at fylde arbejdsdagene i syv dage. Vi har aldrig halve arbejdsdage og har endnu heller aldrig været over en vinhøst på otte arbejdsdage. Hvilket også er alt rigeligt, hvis man har sin krop kær (gælder vist nok ikke for folk under 25 år, men i høj grad for dem over 35).

God lærebogslatin er jo ellers, at Chardonnay er den tidlige type og Pinot den sene, men det holder ikke altid og overhovedet ikke i år.

Nu er vi dermed inde i sidste heat op til høsten. Sengetøjet er for længst vasket, og det er lige før, der skal lægges lagener på.

Læs også "Senere høst er stadig tidlig".

16 August, 2011

Helt nyt: Vi rydder op i august

 
Posted by Picasa
Nedre Pinot-parcel i Loisy-en-Brie før oprydningen. Den 9. august 2011.

Vores vinmarker er normalt nogenlunde nette, når vi lander efter sommerferien. Godt det samme, vi vil hellere bruge tiden på at forberede vinhøst end på at klippe stængler og slå græs.

I år har de seneste tre-fire uger imidlertid leveret vejr af bedste vækst-slags eller værste. Vi ser samme billede i parcellerne overalt. Det betyder, at der er rigeligt med oprydning at rive i for et par mand i denne uge.

 
Posted by Picasa
Øvre Pinot-parcel i Loisy-en-Brie før oprydningen. Den 9. august 2011.

Vi har grebet fat i praktikanten, der dermed når endnu en tur igennem med plæneklipper og hækkesaks for at slå græs og derefter klippe den nederste del af de stængler, der har haft vokseværk. Han får til gengæld opstarten til vinhøsten med i rygsækken.

Onsdag bliver datoerne officielt fastsat kommune for kommune. Torsdag eller fredag skal vi i gang med at tage prøver af druerne i hver parcel. Pinot Meunier-druerne modner nu som død og djævel, og det bliver interessant at få egne tal på udviklingen.

15 August, 2011

Druer modner spredt i 2011

 
Posted by Picasa
Pinot Meunier-druer i fuld færd med den årlige modning. Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

I år modner Champagnes vindruer i spredt stil. Bærrene på en drueklase modner ikke på præcist samme tid, men det er alligevel spektakulært at se modningens variation her i 2011. Samme klase kan rumme både nærmest fuldmodne og fuldgrønne bær side om side.

Vi bemærkede selv fænomenet, da vi i sidste uge var i vinen første gang efter sommerferien. Det optræder også som et af punkterne i den seneste centrale syntese over den samlede udvikling, som paraply-organisationen CIVC udsender et par gange om ugen i denne tid.

På den måde kan vi følge druernes farveskift og øvrige udvikling med både vores eget indviduelle blik og de fælles øjne, der udsender analyse og syntese for samtlige Champagnes delområder.

 
Posted by Picasa
En af vores Pinot Meunier-parceller i Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

Teknikerne i CIVC forklarer fænomenet med dårligt vejr under blomstringen. Interessant nok. Vejret er ofte ikke særlig godt under blomstringen, i år ingen undtagelse, imidlertid har vi aldrig tidligere - de sidste 8-10 år - set lige denne variation.

Vi ser i øvrigt også millerandage. Det betyder, at der er både små og store bær i samme klase. Et fænomen, der også hænger sammen med dårligt vejr under blomstringen. Sådanne klaser bliver plukket alligevel, de giver blot mindre most, end hvis alle bær har stor størrelse.

Foreløbige fælles punkter:
    1) Pinot-druerne er mere modne end Chardonnay. Normalt er det modsat.

    2) Spredt modning, hvor vi ser meget grønne og meget blå bær på samme klase.

    3) De første tegn på gråskimmel. Fra 1-2 ramte procent sidst i juli til 9-13 procent den 8. august. Værst i det sydlige departement Aube. Gælder især Pinot og i mindre grad Chardonnay.

    4) De tre ugers forspring, der har etableret sig siden det tidlige forår, har tabt nogle dage. Sommeren har været kølig. Men vinhøsten vil stadig være tidlig.

    5) For en uge siden lå Pinot Meunier her i Marne som 75% modne og Chardonnay 60%.

Disse overordnede øjne står CIVC's tekniske afdeling for, og de er lavet på basis af prøvetal fra vinbønder overalt i regionen. Jo flere, der er vendt tilbage fra ferie, jo mere repræsentative vil tallene for bl.a. modning, vægt og gråskimmel være.

Dette store billede giver imidlertid primært den generlle retning på overordnet plan. Der er masser af plads til individuelle forløb, så detaljerne må vi selv have styr på. Planen er at måle druerne i vores egne parceller igennem sidst på ugen.

Kvaliteten af druerne ser i øvrigt strålende ud, og hvornår har man også hørt andet fra Champagne? Den står som altid sin første prøve, når vi har de første 2011-vine i prøveglassene en gang efter nytår. Der er længe til. Senere på ugen bliver høstdatoerne lagt endeligt fast, vi kan samle kræfterne om den kommende vinhøst.

 
Posted by Picasa
Chardonnay-druer, den 9. august 2011.

13 August, 2011

Senere høst er stadig tidlig

 
Posted by Picasa
En drueklases modning foregår i spredt stil. Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

Årets historisk tidlige vinhøst er godt nok blevet skudt nogle dage længere ind i fremtiden af regn og kulde.

Vi kommer ikke til at høste druer den 15. august, sådan som et af flere scenarier opererede med i teorien, da det gik allerhurtigst for sig i vinen i Champagne i foråret.

Meeeennn... vinhøst i Champagne sidst i august er stadig usædvanlig tidligt, om jeg må bede. Og her i huset tror vi altså stadig på at vi har landet den sidste drueklase, inden skolen begynder den 5. september.

De præcise startdatoer kommer ret få dage før første klip.

Læs også Decanter.com.

12 August, 2011

Status i det fri

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Pinot Meunier i Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

Vores vinmarker har været alene hjemme nogle uger.Lidt ligesom med teenagere: Det kan godt ses. En grøn og delvis rodet overraskelse ventede tirsdag i vinen.

Især Chardonnay-parcellerne, som vi ikke selv har gjort forårets og forsommerens forarbejde i, trænger til en kærlig hånd efter tre ugers frivækst. Der er både topskud, sideskud og vildtvoksende stængler og om ikke ad libitum, så i hvert fald i mængder, der fordrer nogle dages arbejde.

Turen med traktoren har Alain kørt de to seneste dage. Nu venter plæneklipperen så foruden hækkesaksen. Vores praktikant er kaldt på arbejde. Vi kan jo kalde det feriedreng, selvom det ikke er planen. For os er det ikke hverdagskost at klippe vinen efter sommerferien, men sådan er der så meget nyt i år.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Chardonnay-druer i Les Crochettes, Soulières, den 9. august 2011.

Haglskader
Måske husker I også, at flere haglvejr strøg gennem flere af vores parceller først på sommeren. I parcellen Crochettes ved Soulières har druerne ikke rigtig kunnet restituere sig, og mange af dem ser ikke helt gode ud.

Der er ingen grund til at tro, at det vil komme til at se bedre ud til høsten. Vi ved derfor allerede nu, at denne parcel vil få den laveste prioritet.

I øvrigt er den historisk tidlige vinhøst skredet nogle dage i svinget henover sommeren. Lige nu snakker vi høststart den 25.-26. august.