24 September, 2004

Før det går løs/Few days before take off


2003- vinhøst i høj sol/Sunshine grapeharvest in 2003.

Nedtællingen til årets begivenhed for os i Champagne er i gang. Der er tre dage til vinhøsten begynder, og en forventningsfuld stemning næsten som før juleaften er ved at lægge sig behageligt over mine tanker.

Min svigermors gård er et traditionelt landbrug med forskellige afgrøder - hvede, sukkerroer, majs og så videre - men vin er den vigtigste, og først når de sidste druer er sendt til pressen, vil det vise sig, om året har været økonomisk godt eller ej.

I denne tid bliver gårdens faste mandskab betragteligt udvidet. Normalt klarer fætter Gerard biksen alene, men fra på søndag kommer - udover 10 plukkere fra Normandiet - også en fyr til at slæbe de 50 kilo tunge druekasser, to kogekoner og så det løse fra familien, som udover mig på fuld tid i hvert fald også tæller nevø David.

Kort sagt vi skulle være nok til fest. Også selv om de hernede snakker om den gyldne balance mellem at gøre vinhøsten festlig nok til at folk gider at komme, men ikke festligere end at de stadig kan arbejde...

The Countdown before the event of the year for us here in Champagne has begun. It is three days before the grapeharvest begins, and expectations like you can imagine those of a small child the last days before Christmas are these days present in my mind.

The farm of my mother-in-law is a traditional farm with different crops - wheat, sugar beeds, maize and so on - but the wine is the most important, and only when the last grapes have been send to the press, we know if the year has been economically good or not.

This is a time where the everyday staff of the farm grows significantly. Normally cousin Gerard takes care of everything more or less on his own. During the harvest there will be further 10 pickers and a guy to carry 50 kilo boxes of grapes, two women to cook and available familymembers, which this year include nephew David to carry boxes and me to pick. All due from sunday.

Enough people to make a party I should think. Even the employers here talk about the balance between making the harvest cheerful enough to make people want to come to work, but not more than they are still able to do so.

No comments: