19 September, 2011

Plovjernet er i jorden

 
Posted by Picasa
Alain er i gang med at pille de roterende sakse af for i stedet at montere plovjern. Soulières, den 10. september 2011.

I foråret købte vi en aflagt traktor af en nabo. Den har klippet vores vinhække hele sommeren, og den seneste uges tid har Alain haft den ude at rode i jorden.

 
Posted by Picasa
Traktoren med plovjern, Loisy-en-Brie, den 16. september 2011.

Det er første gang i adskillige tiår, at vores parceller bliver pløjet. Min svigermor har svært ved at se fidusen, men den ligger i virkeligheden lige for, når man ikke selv har gennemført den kemiske sprøjterevolution.

Ukrudt er vi nødt til at holde på det ganske minimale, indtil vinhøsten er slut. Den ene mulighed er at aflive det kemisk, den anden er jævnligt at pløje mellem og under vinstokkene.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Vinploven roder i jorden på begge side af en vinrække. Loisy-en-Brie, den 16. september 2011.

Plovjernene ruller ganske tæt på vinstokke og wirer, og det kræver derfor ganske megen koncentration ikke at klippe noget over ved et uheld.

Vinrødder, der vokser i en uhensigtsmæssig retning, kan godt blive kappet af, men en enkelt vil formentlig ikke have den store betydning, da rodnettet er stort, forgrenet og dybt.

 
Posted by Picasa
Jorden efter arbejdet. Loisy-en-Brie, den 16. september 2011.

Plovfurerne ligner ingen større revolution. Det er heller ikke nu, vi forventer nogen forskel. Den ene forskel er, at vi til næste år skal have ploven frem i stedet for kemien.

Den anden, at vi formentlig må organisere beskæring og opbinding på en anden måde, fordi det ikke længere vil være muligt at bruge den lille rygvenlige bænk på hjul.

Et glimrende eksempel på, at hver gang vi drejer på en lille skrue her, så kan det få en pænt stor indflydelse på, hvordan vi afvikler resten af arbejdet der.

Foreløbig er vi bare glade for plovfurerne, og efter at have været i gang i over en uge, har Alain snart pløjet samtlige tre hektar.

Det er selvfølgelig et meget begrænset skridt for menneskeheden, men sådan set en meget symbolsk begyndelse på vores egne projekter. På hvordan vi vil drive vores parceller og på lidt længere sigt også på, hvad vi vil have ud af dem. Lød det stort? Jamen, det er det sådan set også.

No comments: