14 October, 2016

Høst 2016: Vand som først fjende så frelser


I Champagne har høsten 2016 stået i regnens tegn. Hvad kan vi vente os, når vi møder dens druer som kildrende priklende bobler i ganen? Det er kun få uger siden, vi landede den sidste klase i sorte spande, og derfor stadig svært at forudsige. Men sæsonen har været så usædvanlig siden sidst i april, at det er svært at forestille sig, at ikke også afslutningen, den endelige champagne på flaske, må ende særligt. Så meget desto mere spændende at følge.

Det er jo ingen nyhed, at druedyrkning i Champagne er en besværlig affære. Sådan har det været i århundreder. Alligevel forekom det i 2016 mere mirakuløst end nogensinde at se balancen mellem succes og fiasko tippe til plus. I vores landsby, Soulières, skal man være tættere på 100 år end 50 for allerede at have oplevet en sæson med så snæver en marginal. Det skyldes primært vand: Nærmest endeløs regn gennem hele foråret på minussiden, der blev vendt til plus i sidste sekund af forløsende fem millimeter regn få dage før høststart.


Derfor kunne vi lande 35 tons flotte og sunde, blå og grønne druer fra den 21. september om morgenen og til kort før frokost syv en halv dag senere. Det er væsentligt færre klaser end normalt, men mere end rigeligt til at fylde de godt 8.000 flasker Tange-Gérard champagne, vi har til salg per år, foruden druer til kooperativet. Alle er de nu på efterårets vej mod vin. Først efter nytår følger fortsættelsen på flaske, hvor vinen andengærer sig frem til sine bobler


Vanskelig sæson
I vinmarkerne fulgte frost lige efter de første blade i år. Måske var det den, der generede vinens vækst resten af sæsonen. Måske havde den langvarige tørke i 2015 forstyrret knopperne i fødslen. Det betød en stærk variation mellem planternes udvikling og blev en af de faktorer, der gjorde 2016 til en udfordring helt frem til vinhøsten.

Gennem foråret sinkede den konstant silende regn vinens udvikling yderligere, den forstyrrede blomstringen og gjorde kampen mod vinmeldug konstant det meste af sommeren. Først i august skiftede vejret til meget varme temperaturer langt over 30 grader Celsius. Varmen reddede en god del af vores vindruer fra sygdom, men de var stadig så små, at vi ansatte en tredjedel færre drueplukkere end normalt. Lidt regn få dage før høststart lagde til druernes vægt - det var miraklet - og nu venter vi på de næste møder med indholdet.


Mosten og vinen
Mosten har vi smagt flere gange direkte fra pressen. Især Pinot Meunier er spækket med sukker, vores blå druer nåede en betragtelig modenhed, og de fleste af dem går en rød fremtid i møde som det farvende element i vores ellers Chardonnay-baserede rosé champagne. Vi plukkede Chardonnay-druerne sidst, hvilket gav en most med lidt mere sukker og lidt mindre syre i fin balance mellem disse afgørende poler. Hvordan vandet i 2016 i sidste ende vil finde sit udtryk i årets vin, er for tidligt at sige noget om endnu. Hæng endelig på. Fortsættelsen følger på flaske om nogle år.


Høsthilsener
Alain Gérard og Solveig Tange, Soulières, oktober 2016