30 June, 2011

Stormens store ødelæggelser

En første opgørelse over tirsdag aftens meget voldsomme vejr.

I vores område spyttede stormen hagl-kugler så store som bordtennis-bolde blot 10 kilometer fra vores vinmarker. De kalibre, der ramte alle vores parceller, var mindre, og hos er ødelæggelserne som følger:

Les Crochettes, Soulières: 20 procent oveni de 20 fra sidste haglstorm.

Belles Beuilles, Givry: 5-10 procent, ingenting sidste gang.

Vieilles Grandmères, Loisy: Omkring 20-30 procent.

Forsikrings funktion
Proceduren er nu, at vi indberetter skaderne til forsikringen. En agent besøger os i vinen og fastsætter den procentdel, han vurderer som ødelagt. Hvis vi til vinhøsten har druer nok til at nå vores kvote, sker der ikke mere. Hvis vi mangler druer, vil vi få dem erstattet.

Både i Verzy og i vores vinmarker har vi fået omkring 45 millimeter vand, et enkelt sted 65 millimeter vand. Så... tørke var noget vi talte om for en måned siden. Andre steder faldt der blot 6,7 millimeter for at understrege hvor lokale forskellene er.

Fandt ly i en lade
En grandfætter, der er i gang med kornhøsten, mødte stormen, da han var på vej hjem i bil. Han fandt det klogest at låne parkeringsplads under et halvtag i en landsby på vejen. Biler har ikke godt af den slags hagl, mennesker formentlig slet ikke. Jeg har dog aldrig hørt om nogen, der er kommet personligt til skade. De fleste kan nok godt regne ud, at det er smart at søge ly hvor som helst, inden haglene falder.

Hvordan ved man, at den slags hagl er i vente? Jamen, det ved man ikke. I timerne inden det brager løs, kan man se himlen trække sig mere og mere sammen under en stadigt mørkere farve, indtil det kan blive så mørkt som næsten fuld nat på tidspunkter, hvor det endnu burde være helt lyst. Jeg skal hilse og sige, at det i sig selv indgyder en vis respekt for at befinde sig udendørs.

Den slags uvejr kan dog være meget lokale fænomener med ødelæggelser i et ret smalt bælte og langt færre ved siden af bæltet og slet ingen ting blot 10 kilometer væk fra stormens rute.

Mange ødelæggelser i Marne
En god del af vores departement Marne mærkede stormens fejen hen over land. Se filmen hos den lokale avis l'Union, der viser en flodbølges ødelæggelser i landsbyen Cormicy.

- 350 udrykninger: ødelagte tage, væltede træer, oversvømmede kældre.

- vindstød op til 95 km/t målt ved Chouilly, Côte des Blancs. 142 km/t målt ved Charleville-Mezières i Ardennerne en god times kørsel mod nord fra os.

- 2500 hjem uden elektricitet.

- vinmarker ødelagt med op til 40%.

Landsbyen Prunay, ikke langt herfra, er også hårdt ramt, l'Union har følgende opgørelse, og vi har i øvrigt også hørt, at landsbyen Trépail har ødelæggelser efter det usædvanligt voldsomme tordenvejr.

Se l'Unions billed-serie her

No comments: