23 June, 2011

Bladets diagnose

 
Posted by Picasa
Vinbladene er skønne, når de brændte farver breder sig over sommerens grønne flader. Når de dukker op i efteråret, er alt i orden. Det er normalt.

Men dukker mønstre og farver op om sommeren, fortæller farverne i stedet om en eller anden mindre ønskelig tilstand. Afslører insekters angreb eller uhelbredelig sygdom, der kun kan ende med døden.

Her er nogle af dem, jeg har fotograferet i årenes løb. I øvrigt ofte, fordi jeg er blevet trukket til at især de røde blades skønhed. Først siden blev jeg klar over, at tidlig rødmen ikke er noget godt tegn i en vinmark.

 
Posted by Picasa
Pletterne her er decideret sygdom. Dette blad har sygdommen vinmeldug, som er en af Champagnes plager. Det hvide er den angribende svamp, og på den anden side spreder vissent-røde pletter sig udover det normalt grønne blad.

 
Posted by Picasa
Når et ellers grønt blad pludselig er rødt over det hele midt om sommeren, er det bestemt intet godt tegn.

 
Posted by Picasa
Når selv bladets nervestruktur er farvet rød - eller gul for Chardonnay-vintypen - kan det betyde sygdommen bois noir, der blandt andet betyder, at årest stængler ikke hærder. Dermed kan de og deres knopper ikke overleve vinteren, og så kommer der ingen druer året efter.

Det er dog ikke tilfældet her, hvor man ser bladenes nervestruktur i grønt.

 
Posted by Picasa
Bladene har her en form for knopper - erinose - der dog ingen betydning har for vækst eller fertilitet. Ikke alt, der ser anderledes ud, har betydning.

Vi kæmper stadig den brave kamp mod svampesygdommen Esca. Fjerner syge planter, siden døde planter. Planter nye planter, og får nye syge planter.

Alain og praktikanten har de seneste dage set nogle stykker i Pinot Meunier-parcellerne i Loisy-en-Brie, selvom vi senest fjernede syge og døde planter i efteråret. Det har virkelig ingen ende, så længe vi ikke har noget middel til at stoppe smittens spredning.

2 comments:

Farmer said...

Træls med de svampe.
I hveden kæmper vi også en årlig kamp.
Dette med de syge planter, som må fjernes helt, er vel at sidestille med hvedens goldfodsyge. Den hedder på engelsk "take all", og det siger noget om alvoren.

Ellers har vi også meldug, og dertil gulrust, brunrust, Gråplet, brunplet, knækkefodsyge, skarp øjeplet og til sidst i forløbet kommer der aksfusariose.

Jeg håber det trøster lidt, at svampene ikke kun har udvalgt vinen som værtsplante.
Fortsat held og lykke med kampen.

Sol said...

Hej Farmer,

Det er altså meget spædende med dine kommentarer fra landbruget.

Det er for så vidt ikke overraskende, at der er mange paralleller.

Jeg kender ikke din stribe navne, men jeg er sikker på, at Alain og Gérard er helt med. Vi må have dem tilsvarende i vinterhveden her.

Men hvordan er det så med din hvedesygdom. Forsvinder den med årets planter, for du sår et nyt sted hvert år, formoder jeg. Vores vinstokke bliver stående i 50 år, og den ene smitter den anden. Selvom vi fjerner de syge planter, er vi i sidste ende altid bagud.

Også held og lykke - og rigtigt vejr - til dig, Solveig